11 Μαρτίου 2022

«Βιομηχανία» αγωγών για τη φίμωση δημοσιογράφων


«Στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι στοχοποιούνται με αγωγές SLAPP», σημειώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου. ● Πολλοί οι ρεπόρτερ που έχουν κυνηγηθεί νομικά τους τελευταίους μήνες από πολυεθνικές για δημοσιεύματα, ανάμεσά τους και ο Τάσος Σαραντής της «Εφ.Συν.» για ρεπορτάζ που αφορούσε αιολικό πάρκο στην Πελοπόννησο. ● «Καλούμε την Ελλάδα να ψηφίσει επειγόντως νομοθεσία κατά του SLAPP», τονίζει το IPI.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), ένας παγκόσμιος οργανισμός δημοσιογράφων που δραστηριοποιείται για την ελευθερία του Τύπου, καταδικάζει τη σειρά πρόσφατων αγωγών SLAPP από πολυεθνικές εταιρείες και στελέχη που έχουν στοχοποιήσει ανεξάρτητους δημοσιογράφους στην Ελλάδα και προτρέπει τις ελληνικές αρχές να δώσουν προτεραιότητα στη δημιουργία νομοθεσίας κατά του SLAPP.

Τους τελευταίους μήνες, πολλοί δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα έχουν γίνει στόχοι «στρατηγικών αγωγών κατά της συμμετοχής του κοινού» (SLAPP) που ασκούν πολυεθνικές εταιρείες.

Αυτές οι αγωγές έχουν στοχεύσει μέσα ενημέρωσης απλώς και μόνο επειδή έκαναν το καθήκον τους δημοσιεύοντας πληροφορίες για το δημόσιο συμφέρον σχετικά με αυτές τις επιχειρήσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το IPΙ και απαριθμεί τα πρόσφατα περιστατικά.

Στις 19 Οκτωβρίου 2021, το ελληνικό ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης altherthess και μία από τις δημοσιογράφους του, η Σταυρούλα Πουλημένη, βρέθηκαν στο στόχαστρο του Ευστάθιου Λιάλιου, στελέχους της ελληνικής εταιρείας εξόρυξης χρυσού «Ελληνικός Χρυσός».

Η δικαστική υπόθεση περιλαμβάνει αξίωση από την εταιρεία εξόρυξης του ποσού των 100.000 ευρώ ως αποζημίωση για ένα άρθρο που δημοσίευσε ο ιστότοπος το 2020 σχετικά με ποινική καταδίκη του στελέχους της εταιρείας.

Στις 13 Ιανουαρίου 2022, ο Ελληνας δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος βρέθηκε στο δικαστήριο αφού μια εταιρεία ανακύκλωσης με την επωνυμία Rewarding Packaging Recycling κατέθεσε αγωγή τόσο κατά του ερευνητή δημοσιογράφου όσο και κατά του πρώην εργοδότη του, του insidestory.gr, ζητώντας αποζημίωση 80.000 ευρώ.

Στις 10 Φεβρουαρίου, ο δημοσιογράφος Τάσος Σαραντής από την «Εφημερίδα των Συντακτών» εμφανίστηκε στο δικαστήριο κατηγορούμενος για «ψευδείς δημοσιεύσεις» σχετικά με άρθρο για την κατασκευή αιολικού πάρκου στην Πελοπόννησο. Η WRE Hellas, η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην οποία αναφέρθηκε, του έχει ασκήσει αγωγή για 225.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση. Για όλες τις υποθέσεις αναμένονται οι δικαστικές αποφάσεις, αναφέρει το IPΙ.

Σε ένα παράδειγμα άλλης μορφής νομικής πίεσης σε ερευνητές δημοσιογράφους, στις 20 Δεκεμβρίου 2021, οι πλατφόρμες Solomon και Reporters United έλαβαν εξώδικο από μια ΜΚΟ κοινωνικής μέριμνας που ονομάζεται HopeTen, αφού έστειλαν ερωτήσεις μέσω email ζητώντας σχόλια για μια ιστορία που ερευνούσαν. Η ΜΚΟ ζήτησε «να απόσχουν αμέσως από οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει το κύρος και τη φήμη της ΜΚΟ», αλλά οι πλατφόρμες επέμειναν στην έρευνά τους.

Το IPI θεωρεί ότι αυτές οι αγωγές είναι κυρίως μέσα για τη φίμωση των δημοσιογράφων που εκτελούν σημαντικό ερευνητικό έργο, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του, Σκοτ Γκρίφεν. «Ολες αυτές οι υποθέσεις φαίνεται να είναι ξεκάθαρα παραδείγματα SLAPPs, νομικές υποθέσεις των οποίων πρωταρχικός στόχος είναι να εκφοβίσουν και να εξασφαλίσουν τη σιωπή», ανέφερε.

«Φοβόμαστε ότι αυτές οι πρόσφατες υποθέσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου ενός πολύ βαθύτερου προβλήματος νομικών απειλών και πιέσεων εναντίον δημοσιογράφων που πραγματοποιούν ερευνητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτού του είδους τις αγωγές και καλούμε την Ελλάδα να ψηφίσει επειγόντως νομοθεσία κατά του SLAPP για να αποτρέψει για πάντα τέτοιες υποθέσεις να φτάνουν στα δικαστήρια».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου