Σήμερα πραγματοποιείται ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων, με
τους Ουκρανούς να απορρίπτουν τελεσίγραφα και τους Ρώσους να συνεχίζουν
τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, η Ρωσία διατυμπανίζει ότι το βασικό ζήτημα γι αυτήν
είναι αυτό της ασφάλειας και η Ουκρανία χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ
εναντίον της.
Οι Δυτικοί σκληραίνουν τη στάσης τους και πέραν των κυρώσεων ή
τις απειλές στους ολιγάρχες, τώρα ρίχνουν και το όπλο του ΔΠΔ της Χάγης.
Η Γ.Σ του ΟΗΕ ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα αλλά σε ηπιότερο τόνο.
Οι συγκρούσεις μαίνονται: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν μέσα στο Κίεβο,
έχουν αποκλείσει Χάρκοβο και Μαριούπολη, υπό τον έλεγχό τους η Χερσώνα.
Όλη μέρα χθες έπαιζε η πραγματοποίηση της συνάντησης των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά τελικά μόλις το βράδυ οριστικοποιήθηκε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί σε μεθοριακή περιοχή της Λευκορωσίας. Οι Ουκρανοί, διά του προεδρικού συμβούλου Ποντόλιακ ζητούσαν ουσιαστική ατζέντα, με τον υπουργό Εξωτερικών Κουλέμπα να δηλώνει ετοιμότητα για συνάντηση αλλά όχι με τελεσίγραφα. Η ρωσική αντιπροσωπεία μετέβη προς το βράδυ στην περιοχή Μπελοβέσκαγια και περίμενε την ουκρανική, η οποία καθυστερούσε, αλλά αργότερα γινόταν γνωστό ότι η συνάντηση θα γίνει σήμερα το πρωί.
Αμφότερες οι πλευρές προσέρχονται με αντιδιαμετρικά αντίθετες θέσεις, αλλά και ανείπωτες προθέσεις. Κι αυτό γιατί, αφού αφενός οι Ρώσοι όσο προχωράνε και καταλαμβάνουν εδάφη και πόλεις με τελική στόχευση το Κίεβο θέλουν να ασκήσουν όλο και περισσότερη πίεση στους Ουκρανούς να συνθηκολογήσουν, αφετέρου αυτοί έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις διεθνώς.
Πέραν της εισβολής και των βομβαρδισμών των Ρώσων στην Ουκρανία, ένας άλλος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη (καιρό άλλωστε), κάτι το οποίο οι Ρώσοι δεν παραλείπουν να τονίζουν καθημερινά: αυτόν του πολέμου της Δύσης κατά της Ρωσίας. Σε αυτό αντιδρά η Μόσχα και ο Πούτιν, τονίζοντας καθημερινά το μέγα διακύβευμα γι αυτούς: της ασφάλειας. Δηλαδή την οριοθέτηση της ζώνης επιρροής της στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό, όπου τα μπλοκ ισχύος αντιπαρατίθενται μη διστάζοντας να φθάσουν σε ένοπλη σύγκρουση, ακόμη να μιλάνε και για νέο Ψυχρό Πόλεμο ή ακόμη χειρότερα για Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι αν διεξαγόταν ένα Γ’ ΠΠ θα συνεπαγόταν τη χρήση πυρηνικών όπλων κάτι που θα ήταν καταστροφικό. Ενώ ο αναπληρωτής του στο ρωσικό υπουργείο Αλεξάντερ Γκρούσκο διέγραφε την οπτική της Μόσχας σε στρατηγικό επίπεδο. Έλεγε ότι επιμένουν στην παροχή εγγυήσεων ασφάλειας για τη Ρωσική Ομοσπονδία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το βασικό και θα παραμείνει για το μακρινό μέλλον. Όπως είπε, η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά της Ρωσίας, αλλά αργά ή γρήγορα η Δύση θα αναγκαστεί να συμφωνήσει με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την ασφάλεια στην Ευρώπη.
Η απάντηση ήρθε από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δηλώνοντας στο ρωσικό RIA Novosti την ετοιμότητα των ΗΠΑ να συζητήσουν οποιεσδήποτε ανησυχίες για την ασφάλεια με την Ρωσία σε αμοιβαία βάση. Ενώ στην Ουάσιγκρτον γινόταν γνωστό ότι οι ΗΠΑ ανέβαλαν την δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III. Κινήσεις που δείχνουν ότι εκμεταλλεύονται στο έπακρον τις διεθνείς εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την αντίσταση που εμφανίζουν οι Ουκρανοί και την ενδυνάμωση του ευρωατλαντικού άξονα.
Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να δούμε και το ψήφισμα κατά της ρωσικής επιδρομής στην Ουκρανία, που εγκρίθηκε χθες από την έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΗΕ με τη θετική ψήφο 141 κρατών-μελών, 5 κατά (Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία) και 35 αποχές (μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία, αλλά και η Σερβία). Όμως, προκειμένου να συγκεντρωθεί ευρεία πλειοψηφία των 193 μελών του ΟΗΕ χρησιμοποιήθηκαν ηπιότερες εκφράσεις, όπως λ.χ. όχι καταδίκη, αλλά λύπη για την ρωσική επιδρομή. Ζητάει πάντως την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων. Πάντως χαρακτηριστικός είναι ο παγκόσμιος χάρτης που σχηματίστηκε από την γαλλική εφημερίδα Liberation με τα χρώματα των… τριών στρατοπέδων που κατά έναν ενδιαφέροντα τρόπο αντιστοιχεί (περίπου) στη διαίρεση του κόσμου την εποχή του Ψυχρού Πολέμου με τα τρία στρατόπεδα: τη Δύση, την Ανατολή, τον Τρίτο κόσμο. (κεντρικός χάρτης).
Οι Δυτικοί ρίχνουν καθημερινά νέα όπλα στον πόλεμό τους κατά της Ρωσίας του Πούτιν και χθες ήταν η σειρά (αυτού που φαινόταν από δηλώσεις διαφόρων τις τελευταίες μέρες) του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, του οποίου η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι αρχίζει άμεσα έρευνα για συγκέντρωση στοιχείων και εξέταση της κατάστασης επί του πεδίου για το αν στοιχειοθετούνται κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου είτε κατά αμάχων ή τη χρήση απαγορευμένων όπλων. Και ξέρουμε πολύ καλά ποιος θα είναι υπόλογος στη Χάγη: Ο Πούτιν. Να θυμίσουμε εδώ πως μιά ανάλογη κίνηση των Δυτικών εν μέσω των αμερικανονατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία το ’99 να κατηγορήσουν επίσημα τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αποτέλεσε ένα σημαντικό όπλο για την ανατροπή, τη σύλληψη και την προσαγωγή του στη Χάγη όπου και τελικά πέθανε από καρδιακή προσβολή.
Στο πεδίο των συγκρούσεων, ολοένα και πιο δραματική γίνεται η κατάσταση, με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να προωθούνται καθημερινά στην ενδοχώρα. Χθες, στο νότο καταλήφθηκε η Χερσώνα (κάτι που ανοίγει το δρόμο να κινηθούν βορειοδυτικότερα αλλά και στην Οδησσό ώστε να προσεγγιστεί η ελεγχόμενη από τους Ρώσους Υπερδνειστερία στην Μολδαβία). Η Μαριούπολη (που ανοίγει το δρόμο προς τα βορειοανατολικότερα) είναι πλέον αποκλεισμένη. Βορειότερα στη Ζαπορόζια οι Ρώσοι ελέγχουν πλέον τον μεγάλο πυρηνικό σταθμό. Το Χάρκοβο βομβαρδίζεται και έχουν πληγεί στόχοι με απώλειες. Η πρωτεύουσα Κίεβο, πέριξ της οποίας έχουν καταφθάσει μεγάλες ρωσικές δυνάμεις και ετοιμάζονται για την πολιορκία του, πλήττεται πλέον ολοένα και συχνότερα. Χθες είχαν σειρά μία σειρά στόχοι όπως ο Σιδηροδρομικός Σταθμός και εγκαταστάσεις του συστήματος τηλεθέρμανσης. Οι κάτοικοι βρίσκονται πλέον διαρκώς στα σπίτια τους ή στα καταφύγια, με τον δήμαρχο της πόλης Κλίτσκο να διακηρύττει ότι θα υπερασπιστούν το Κίεβο και τον πρόεδρο Ζελένσκι να λέει ότι οι Ρώσοι δεν θα καταλάβουν την Ουκρανία με βόμβες και αεροπορικές επιδρομές. Ενώ όσοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους καταφεύγοντας στις γειτονικές προς τα δυτικά χώρες πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου