02 Μαρτίου 2022

7Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Αβέβαιες οι διαπραγματεύσεις, με τους Ρώσους να συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

 

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι αυτό θα συμβεί. Το τοπίο είναι θολό και γίνεται δυσκολότερο με τους μεν Ρώσους να λένε ότι συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους, τους δε Ουκρανούς διά στόματος του προέδρου ότι αν οι Ρώσοι θέλουν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, τότε να σταματήσουν οι επιθέσεις.

Οι Ρώσοι δηλώνουν άκαμπτοι ως προς τα σχέδια και τις επιδιώξεις τους με την εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο που διεξάγουν σε όλη την ουκρανική επικράτεια. Ο ενορχηστρωτής των ρωσικών επιχειρήσεων υπουργός Άμυνας Σεργκέϊ Σοϊγκού το είπε ξεκάθαρα λέγοντας ότι η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθεί ο στόχος της, του οποίου το γενικό πλαίσιο προσδιόρισε λέγοντας: να προστατευθούμε από τις απειλές της Δύσης. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σερκέϊ Λαβρόφ διατύπωνε το σχέδιο διασφάλισης της ρωσικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας διαγράφοντας τη ζώνη ενδιαφέροντος και λέγοντας ότι καμία χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δεν πρέπει να έχει βάσεις της Δύσης. Ενώ κάποιες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα, γι αυτό πρέπει να λάβουμε μέτρα ώστε η Ουκρανία να μην αποκτήσει παρόμοια όπλα.

Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα εκπεμπόμενα από την Μόσχα, έχουν αποτελέσει την καλύτερη ευκαιρία για τη συσπείρωση της Δύσης στον ευρωατλαντικό άξονα. Για την ενότητα του Δυτικού κόσμου κόμπαζε χθες ο αμερικανός πρόεδρος –πλην Τουρκίας που δεν κλείνει τον εναέριο χώρο για τα ρωσικά αεροσκάφη. Πέρα από την αποστολή εξοπλισμού, πολλές κυβερνήσεις παγκοσμίως προχώρησαν σε εύρος οικονομικών κυρώσεων που δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο στη ρωσική οικονομία. Από τον αποκλεισμό από το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών έως το κλείσιμο του εναέριου χώρου των κρατών της ΕΕ, της Βρετανίας, του Καναδά, των ΗΠΑ. Τέτοιας έκτασης, που χαρακτηριστικά ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ το είπε ξεκάθαρα: θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας. Ενώ ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ Ζοζέ Μπορέλ ζήτησε τη μείωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής εξάρτησης, γνωστοποιώντας ότι έχουν παγώσει τα μισά αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Πάντως από χθες έχουν επιβληθεί κάπιταλ κοντρόλ στη Ρωσία.

Χθες οι Δυτικοί έριξαν ένα ακόμη όπλο στη μάχη τους εναντίον της Ρωσίας του Πούτιν: τους ολιγάρχες. Ήταν το πρώτο που έσπευσε να πεί ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν στην τοποθέτησή του κατά την ετήσια ομιλία για την κατάσταση στο έθνος που απηύθυνε στο κογκρέσο. Αφού αποκάλεσε το ρώσο πρόεδρο δικτάτορα και δεν ξέρει τι τον περιμένει, στόχευσε τους ρώσους ολιγάρχες τους οποίους σημείωσε θα αποκλείσει από τα πάντα. Σε μια προσπάθεια να τους οδηγήσει σε πίεση προς τον Πούτιν και μαζί με τις επιπτώσεις στη ρωσική κοινωνία από αυτόν τον ασκούμενο οικονομικό αποκλεισμό της Ρωσίας, να του αφαιρέσουν στηρίγματα στο εσωτερικό. Ακόμη και σε αποκλεισμό αθλητών ή καλλιτεχνών προχωράνε πολλές χώρες.

Αν και λίγοι (ακόμη) μιλάνε στη Δύση για τις επιπτώσεις αυτών των μέτρων στους ίδιους τους Δυτικούς –πολύ περισσότερο με τα αντίποινα που θα προχωρήσουν οι Ρώσοι. Όχι μόνο γιατί όλες αυτές οι επιχειρήσεις και οργανισμοί (ακόμη και η Exxon, μετά την BP και την Shell, διακόπτουν ρωσικά πρότζεκτς) αποσύρονται, αλλά η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, ιδιαίτερα αν η Μόσχα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη (ένα μόνο παράδειγμα: το 40% των αναγκών της Γερμανίας σε φυσικό αέριο προέρχεται από την Ρωσία), θα προκαλέσει τσουνάμι ευρύτερων επιπτώσεων. Ένας άλλος πόλεμος…

Πέρα από τη δυτική βοήθεια… εξ αποστάσεως, για την οποία ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι (σε μία ακόμη συναισθηματική εμφάνισή του) είπε απευθυνόμενος στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Αποδείξτε μας ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι Ρώσοι συνεχίζουν και συγκεντρώνουν πολλές δυνάμεις προς το Κίεβο με πρόθεση τον αποκλεισμό και την πολιορκία του. Όπως στο Χάρκοβο (όπου διεξάγονται μάχες μέσα στην πόλη), την Μαριούπολη (όπου δόθηκε διορία μέχρι σήμερα για να φύγουν οι πολίτες), την Χερσώνα (που ελέγχεται από τους Ρώσους). Πάντως στην ουκρανική πρωτεύουσα χθες βομβαρδίστηκε ο πύργος τηλεπικοινωνιών και στα περίχωρα στρατιωτικοί στόχοι. Επιδίωξη των ρωσικών δυνάμεων είναι ο στραγγαλισμός της πόλης και μέσω αυτού η ανατροπή της ουκρανικής ηγεσίας.

Κι όλα αυτά έχουν προκαλέσει τη φυγή πολλών Ουκρανών οι οποίοι σπεύδουν προς τα δυτικά και νοτιοδυτικά σύνορα της Ουκρανίας, με τον κυριότερο όγκο να κατευθύνεται στην Πολωνία όπου έχουν περάσει κοντά στο μισό εκατομμύριο, ενώ συνολικά στις γειτονικές χώρες πάνω από 700.000 ανθρώπους. Ενώ παράλληλα ένας άλλος πόλεμος είναι σε εξέλιξη, αυτός της ενημέρωσης, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανοίγει το πράσινο φως για τη διακοπή της μετάδοσης των ρωσικών ΜΜΕ Russia Today και Sputnik από τους διαδικτυακούς παρόχους. Την ίδια ώρα συνεχίζονται καθημερινά σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο αντιπολεμικές διαδηλώσεις, όπου κινητοποιούνται πολλοί μπροστά στον εξελισσόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ουκρανική αντίσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου