Με τις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις να συνεχίζονται αμείωτα στην ουκρανική επικράτεια καθιστώντας τη ζωή των αμάχων ολοένα και δυσκολότερη εν μέσω πυρών, βομβαρδισμών και πολιορκιών πόλεων, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις χωρίς ορατό τέλος. Οι πρωταγωνιστές ερίζουν για το τι συζητείται και συμφωνείται, με τους Ουκρανούς να περιορίζονται στην κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, δεχόμενοι μία ουδετερότητα της Ουκρανίας με εγγυήσεις κάποιων τρίτων κρατών, ενώ οι Ρώσοι θέτουν ευρύτερα ζητήματα με χαρακτηριστικά την αναγνώριση της αποσχισθείσας Κριμαίας και των ανεξαρτητοποιηθέντων δημοκρατικών του Ντονμπάς, αλλά και την επεκτατικότητα της Δύσης.
Τελευταίες ώρες άρχισαν να μιλάνε όλοι για το περιεχόμενο των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες, με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο 15 σημείων το οποίο συζητείται και δείχνει ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες συζητάνε επί συγκεκριμένου κειμένου, κάτι που δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας. Αν και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μη σημαίνει και πολλά, με την πρόθεση του επιτιθέμενου να θέλει να κερδίσει χρόνο ώστε να φθάσει σε ένα σημείο υπεροχής που μπορεί να επιβάλλει πολύ δυσμενέστερους όρους σε έναν ηττημένο.Το δημοσίευμα αναφέρει ότι Ουκρανία και Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία, εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του. Τα βασικά σημεία είναι: Η παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία και θα δεσμευτεί να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό. Οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει την αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση από το έδαφος της Ουκρανίας. Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει όρους για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, η οποία ομιλείται ευρέως αν και η ουκρανική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα.
Το είδος των εγγυήσεων και τα κράτη που θα εγγυηθούν για την ουκρανική ασφάλεια και η αποδοχή τους από την Μόσχα μπορεί να αποδειχτεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία. Όπως εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η απαίτηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την ανεξαρτησία των δύο αυτονομιστικών περιφερειών του Ντονμπάς, του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.
Η Ουκρανία μέχρι στιγμής αρνείται, αλλά σύμφωνα με τον ουκρανό διαπραγματευτή Μιχαίλο Ποντολιάκ, είναι πρόθυμη να διαχωρίσει αυτά τα ζητήματα. Τα διαφιλονικούμενα εδάφη και οι εμπόλεμες ζώνες είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Μέχρι στιγμής, συζητάμε για την αποχώρηση από τα εδάφη που κατελήφθησαν αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου, είπε. Οι FT δημοσίευσαν προσχέδιο το οποίο αντιπροσωπεύει την θέση της ρωσικής πλευράς. Τίποτα περισσότερο. Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες, είπε στη συνέχεια ο Ποντόλιακ. Ενώ ο ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να οδηγήσουν σε μια δίκαιη συμφωνία για την Ουκρανία που περιλαμβάνει αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας που την προστατεύουν από μελλοντικές απειλές.
Είναι πολύ νωρίς να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε σειρά πιθανών συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και σε άλλο σημείο ότι: Μια ουκρανική πρόταση να γίνει ουδέτερη χώρα αλλά να διατηρήσει τις δικές της ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα συγκεκριμένο είδος συμβιβασμού. Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες πέρα από την επιβεβαίωση ότι η ιδέα της σουηδικής ή αυστριακού τύπου ουδετερότητας είναι υπό συζήτηση στις συνομιλίες που διεξάγονται τώρα με την Ουκρανία. Τα σχόλιά του έγιναν αφότου ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ανέφερε κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά προειδοποίησε ότι ορισμένα ζητήματα παραμένουν άλυτα. Ενώ από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ είπε ότι οι δύο πλευρές ήταν κοντά στο να συμφωνήσουν σε απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις στις διαπραγματεύσεις. Όπως για την ουδετερότητα, αλλά υπάρχουν ευρύτερα θέματα, τόνισε.Αργά το βράδυ ο ρώσος πρόεδρος εξέπεμψε μια πιο απογοητευτική νότα, κατηγορώντας το Κίεβο ότι δεν ήταν αρκετά σοβαρό στην αναζήτηση συμβιβασμού. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να δώσει και το στίγμα της γεωπολιτικής οπτικής των πραγμάτων γι αυτόν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: Η Δύση δεν θα πετύχει στην προσπάθειά της να επιτύχει παγκόσμια κυριαρχία και διάλυση της Ρωσίας. Όλος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης και αυτή ωθεί την Ουκρανία να συνεχιστεί η αιματοχυσία, παρέχοντας στο Κίεβο όπλα. Η Ουκρανία με τη στήριξη των Δυτικών δυνάμεων οργάνωσε την επίθεση κατά της Ρωσίας. Η Δύση ήθελε απλά ένα λόγο για να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν χαρακτήριζε τον Πούτιν εγκληματία πολέμου (προετοιμάζοντας την μελλοντική δίωξή του) και ανακοίνωνε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συνολικού ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Η στρατιωτική βοήθεια περιλαμβάνει 800 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, καθώς και drones στο Κίεβο. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ευχαριστούσε την Τουρκία για τις διαμεσολαβητικές προσπάθειές της.
Το ΝΑΤΟ δεν θα αναπτύξει στρατιώτες ή αεροπορικά μέσα στην Ουκρανία αλλά προετοιμάζει την ουσιαστική ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του στις συμμαχικές χώρες στην ανατολική πτέρυγά του, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας στο αίτημα της Πολωνίας να στείλει στη χώρα αυτή μια ειρηνευτική αποστολή που θα προστατεύεται από ένοπλες δυνάμεις.
Η στρατιωτική περιχαράκωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ είναι σε εξέλιξη και τις επόμενες μέρες θα διακηρυχθεί από τους ηγέτες των συνόδων κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ, με μια δυναμική εμφάνιση του ευρωατλαντικού άξονα προς την γεωπολιτική-οικονομική αντιμετώπιση της Ρωσίας στο διεθνές σύστημα ισορροπιών των καπιταλιστικών μπλοκ ιμπεριαλιστικής ισχύος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου