13 Μαρτίου 2022

18Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Το Κίεβο προσβλέπει στην Ιερουσαλήμ

Ο ουκρανός πρόεδρος απευθύνεται στον ισραηλινό πρωθυπουργό για να φιλοξενήσει μία συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο για τον τερματισμό του πολέμου. Όμως ο γάλλος πρόεδρος και ο γερμανός καγκελάριος που συνομίλησαν μαζί του μετέφεραν την απροθυμία του –προφανώς μέχρις ότου πετύχει τους στρατιωτικούς στόχους που έχει θέσει. Δραματική είναι η κατάσταση σε όλες τις πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν προωθηθεί στα νότια, ανατολικά και περικυκλώσει το Κίεβο. Στην Χερσώνα οι Ρώσοι φέρονται να οργανώνουν δημοψήφισμα για δημιουργία ανεξάρτητων δημοκρατικών –όπως σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου απευθύνθηκε χθες στον πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και του ζήτησε να φιλοξενήσει τη διεξαγωγή συνομιλιών με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες του ισραηλινού πρωθυπουργού. Ο Ζελένσκι είπε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα και κάλεσε τη Δύση να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Ο ίδιος γνωστοποίησε για πρώτη φορά επίσημα τις απώλειες των Ουκρανών σε ανθρώπινες ζωές, αναφέροντας ότι 1.300 στρατιωτικοί χάθηκαν.

Την ίδια ώρα η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post σε δημοσίευμά της υποστηρίζει ότι ο Μπένετ προέτρεψε τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τον Πούτιν σε συνθηκολόγηση για να μη καταστραφεί ο ουκρανικός λαός. Επικαλείται συμβούλους που συμμετέχουν στα επιτελεία, αλλά επίσημα χθες βράδυ η ισραηλινή κυβέρνηση το διέψευσε.

Πάντως, ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς σε τηλεφωνική επικοινωνία τους με τον ρώσο πρόεδρο, αυτός έδειξε την απροθυμία του για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας. Σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας, Μακρόν και Σόλτς ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός για την πλήρη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, ο Πούτιν φέρεται να κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για κατάφωρες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου. Έκανε δε λόγο για χρησιμοποίηση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες, όπως και για την ανάπτυξη βαρέων όπλων μέσα σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Ο ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα ότι μπλοκάρουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρότρυνε τον Μακρόν και τον Σολτς να ασκήσουν επιρροή στις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες, ανέφερε η ρωσική προεδρία.

Κι ενώ οι διάφορες διπλωματικές πρωτοβουλίες, επαφές και επικοινωνίες συνεχίζονται, η ουκρανική επικράτεια ολοένα και βομβαρδίζεται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει από τις 24/2. Πολιορκούνται πόλεις και στρατεύματά τους προωθούνται συνεχώς. Τελευταίες πληροφορίες μέσα στη νύχτα ανέφεραν ότι η πρωτεύουσα Κίεβο βρίσκεται πλέον σε κατάσταση πολιορκίας, κατά τον σύμβουλο του ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ. Εκρήξεις και πυρά από τα βορειοδυτικά έως τα ανατολικά της πόλης, στις συνοικίες της οποίας έχουν εισέλθει ρωσικές δυνάμεις.

Η Μαριούπολη, που είδε να πλήττονται νοσοκομεία,  είναι πλέον σε φάση καταστροφής, σύμφωνα με την οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και υπάρχει διάχυτη αίσθηση πανικού στην πόλη αυτή τη στιγμή. Η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον πλανήτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος ανέφερε ότι 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί. Ως προς το τέμενος που είχαν πεί οι Ουκρανοί ότι βομβαρδίστηκε, τουρκικά μέσα γνωστοποιούσαν που το τζαμί δεν πειράχθηκε.

Ρώσος στρατηγός εκφράζει τη λύπη του για την καταστροφική κατάσταση σε ορισμένες πόλεις. Η κατάσταση στην Ουκρανία, δυστυχώς, συνεχίζει να επιδεινώνεται ραγδαία και, σε ορισμένες πόλεις, έχει πάρει καταστροφικές διαστάσεις, Ο στρατηγός Μιχαήλ Μιζίντσεφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, κατηγόρησε τους ουκρανούς εθνικιστές ότι υπονομεύουν κατοικημένες περιοχές καταστρέφοντας βασικές υποδομές όπως δρόμους και γέφυρες, στερώντας από τους αμάχους διαδρόμους διαφυγής και αφήνοντάς τους χωρίς ρεύμα, νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών είναι εγκλωβισμένοι.

Σχεδόν 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου και περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι είναι επίσης εσωτερικά εκτοπισμένοι, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στην Χερσώνα (ανάμεσα σε Κριμαία και Οδησσό) που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, αυτές φέρονται να οργανώνουν δημοψήφισμα για δημιουργία ανεξάρτητης δημοκρατίας (κατά το πρότυπο σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που αποτέλεσε και την αφορμή της ρωσικής εισβολής). Αυτά γνωστοποιούσαν τοπικοί ουκρανοί αξιωματούχοι, ενώ στην Μελιτόπολη φέρεται να απήχθη ο δήμαρχος της πόλης από τους Ρώσους.

Κι όλα αυτά, με τις ανησυχίες να καταγράφονται παγκοσμίως για τις οικονομίες και κοινωνίες, που ήδη υφίστανται τις συνέπειες με την εκτίναξη των τιμών. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να απαντήσει στις νέες κυρώσεις που επέβαλλαν ΗΠΑ και ΕΕ, επισημαίνοντας και προειδοποιώντας ότι οι τιμές του πετρελαίου, του αερίου, του ηλεκτρικού θα τριπλασιαστούν. Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει με τους Δυτικούς να βάζουν στο στόχαστρο την ρωσική οικονομία, έχει προκαλέσει τριγμούς διεθνώς, με πολλούς να μιλάνε για μία νέα τάξη πραγμάτων. Πάντως, συνεχίστηκαν και χθες, τρίτο Σάββατο, οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου