06 Μαρτίου 2022

11Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Τα μπλοκ ισχύος οριοθετούν ζώνες ελέγχου, σπέρνοντας θάνατο και τρομοκρατία

Οι ουκρανοί ηγέτες απεγνωσμένα καλούν σε στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ (με κάποια κράτη να σπεύδουν), αλλά ο Πούτιν να προειδοποιεί όποιον εμπλακεί ότι θα αντιμετωπιστεί ως αντίπαλος και θέτει υπό αμφισβήτηση το ουκρανικό κράτος. Εν μέσω διπλωματικών πρωτοβουλιών που εμπλέκουν κι άλλους παράγοντες στο ευρύτερο παγκόσμιο γεωπολιτικό σύστημα ισορροπιών. Οι προωθήσεις των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα με πόλεις να πολιορκούνται, αλλά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους να μη ανοίγουν. Οι λαοί εγκλωβισμένοι εξοντώνονται στα πεδία των μαχών προς δόξαν της κάθε εξουσίας. Την ίδια ώρα εξελίσσεται μία αντιρωσική υστερία, ενώ πλήθος αντιπολεμικών διαδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν σε όλον τον κόσμο το Σάββατο.

Βάσει σχεδίου και χρονοδιαγράμματος πραγματοποιούνται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος από την πρώτη μέρα διακηρύττει το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται η ρωσική κρατική πολιτική. Δηλαδή την οριοθέτηση της ζώνης ασφάλειας – σφαίρα επιρροής της Ρωσίας έναντι των άλλων μπλοκ ισχύος όπως ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα και νέα αναδυόμενα, με αιχμή την αντίθεση στον ευρωατλαντικό άξονα που βλέπει προώθησή του. Αυτό δεν είναι η διαρκής επέκταση του ΝΑΤΟ, οι διάφορες επεμβάσεις των Δυτικών σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν ή Γιουγκοσλαβία;

Χθες ο ρώσος πρόεδρος το περιέγραψε συγκεκριμένα: Στόχοι μας είναι καταστροφή στρατιωτικών υποδομών, αεροπορίας, αποθήκες όπλων. Σε επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, άσχετα αν κάποιος ενεργήσει ως μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι, για εμάς είναι αντίπαλος με άμεση εμπλοκή σε εχθροπραξίες. Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είχε πει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να συγκρουστεί με τη Ρωσία,. Αυτό όμως σημαίνει πυρηνικός πόλεμος.

Είπε επίσης ότ:ι ο προσανατολισμός της χώρας  στο ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της Ουκρανίας και δεν αρκούν για το αντίθετο απλές διαβεβαιώσεις. Η Κριμαία δεν έχει αναγνωριστεί και αν η Ουκρανία γινόταν μέλος του ΝΑΤΟ θα υπήρχε εμπλοκή της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ . Υπήρχε σχέδιο των Αμερικανών στην Ουκρανία για βαλλιστικούς πυραύλους και πυρηνικά όπλα το οποίο θα ξεκινούσε στα μέσα της χρονιάς. Η θεμελιώδης απαίτησή μας είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και να καταστεί ουδέτερο έδαφος. Να γνωρίζουμε τι όπλα έχει, να ξέρουμε ακριβώς, όπως και το καθεστώς της. Οι σημερινές ουκρανικές αρχές πρέπει να κατανοήσουν ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη του ουκρανικού κράτους. Και αν συμβεί αυτό, θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη.

Ο Πούτιν μίλησε και για άλλα ζητήματα απαντώντας σε διάφορες αιτιάσεις των Δυτικών. Επιγραμματικά επισήμανε ότι:
Τηλεφώνησε η ουκρανική κυβέρνηση και ζήτησε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τους έδωσα, (…)αλλά αυτοί κρύβονται πίσω από τους πολίτες και χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και δεν τους αφήνουν να φύγουν από τις πόλεις.
Στην Ουκρανία δρούν συμμορίτες και νεοναζί που δολοφονούν.
Έχουν μεταφερθεί δυνάμεις της τζιχάντ από Μέση Ανατιολή και έχουν ενταχθεί στον ουκρανικό στρατό μαζί με νεοναζί από όλη την Ευρώπη.
Κι εμείς έχουμε ακροδεξιούς και ναζιστές αλλά δεν κάναμε ήρωα αυτόν που συνεργάστηκε με τους ναζί (αναφερόμενος στον Μπαντέρα στον Β’ΠΠ).
Όσοι μετέχουν στην στρατιωτική επιχείρηση είναι επαγγελματικός στρατός και όχι κληρωτοί.
Επιβολή στρατιωτικού νόμου και επιστράτευση δεν θα γίνουν στη Ρωσία.

Από κοντά και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ο οποίος είπε ότι η Δύση επιδίδεται σε ληστεία κατά της Ρωσίας και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει. Επισημαίνοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία είναι απομονωμένη. Ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος από την Ευρώπη και την Αμερική ώστε αυτοί να απομονώσουν μια χώρα, και ακόμη περισσότερο μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Ρωσία. Υπάρχουν πολλές περισσότερες χώρες στον κόσμο. Προειδοποίησε ακόμη ότι αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις σε εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας, τότε με αυτό το μέτρο θα έδιναν ένα μεγάλο τράνταγμα στις αγορές ενέργειας.

Κι ενώ λεγόντουσαν αυτά στη Μόσχα κατέφθανε μυστικά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ (και έγινε γνωστό αργά το βράδυ) για μεσολάβηση στην επίλυση της ένοπλης κρίσης και τερματισμό του πολέμου. Στη συνέχεια ο Μπένετ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και κατευθύνθηκε στο Βερολίνο όπου είδε Σάββατο μεσάνυχτα τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Πάντως σημειώνεται πως στο μυαλό του είναι η υπό κατάληξη νέα συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, κάτι που ενδιαφέρει τα μέγιστα το Τελ Αβίβ που βλέπει τις ΗΠΑ του Μπάϊντεν να προσβλέπουν σε αυτό. Η Ρωσία έχει ζητήσει εγγυήσεις ότι οι κυρώσεις δεν είναι εποικοδομητικό να επηρεάσουν τη συνεργασία της στο ιρανικό.  Για εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας αναφέρθηκε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα μετέβη στα σύνορα της Πολωνίας και συναντήθηκε με το αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, από τον οποίο ζήτησε μαχητικά αεροσκάφη για να ανταπεξέλθουν  στις ρωσικές επιδρομές. Ενώ δεν παρέλειψε και αυτός μετά τον Ζελίνσκι να κατηγορήσει το ΝΑΤΟ για αδυναμία, τόσο για τη μη αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων όσο στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Κάτι το οποίο θα ενέπλεκε άμεσα το ΝΑΤΟ και οι Ρώσοι έχουν διακηρύξει ότι θα θεωρούσε ως εχθρική πράξη του όποιου συμμετάσχει και θα αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Ο ουκρανός πρόεδρος έκανε απεγνωσμένη έκκληση να παράσχουν οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες μαχητικά αεροσκάφη, όπως ρωσικής κατασκευής που μπορούν να χειριστούν οι ουκρανοί πιλότοι. Δραματικά το είπε απευθυνόμενος στην αμερικανική γερουσία. Στην μετέπειτα επικοινωνία του Ζελένσκι με τον αμερικανό πρόεδρο γινόταν γνωστό ότι ζητήθηκαν και συζητείται η παροχή αεροσκαφών από την Πολωνία.

Με τις διαπραγματεύσεις να έχουν πάει για αύριο Δευτέρα, στο πεδίο του πολέμου χθες τελικά δεν άνοιξαν οι δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι από Μαριούπολη και στη Βολνόβακα. Οι δύο πλευρές ερίζουν για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη συνέχιση των συγκρούσεων που δεν επέτρεψαν να περάσει οι αυτοκινητοπομπές που είχε οργανωθεί από τους δήμους των δύο αυτών πόλεων και μετέφερε περί του 9.000 κατοίκους. Οι μεν έλεγαν ότι ο ρωσικός στρατός συνέχισε να βομβαρδίζει, οι δε ότι τα εθνικιστικά τάγματα στην περιοχή του Ντονμπάς εμπόδισαν τους ανθρώπους, με την κατηγορία ότι τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες. Πάντως, ο Ζελένσκι με νέο διάγγελμά του ζήτησε από τους πολίτες να βγούν να πολεμήσουν: Ουκρανοί! Σε όλες τις πόλεις μας, όπου εισέβαλε ο εχθρός, προχωρήστε στην επίθεση. Βγείτε στους δρόμους. Ενώ όσοι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες υπερβαίνουν το 1.37 εκατομμύριο πολίτες.

Οι κυρώσεις καθημερινά αυξάνουν με σειρά επιχειρηματικών κολοσσών να βγαίνουν και να ανακοινώνουν αναστολή των δραστηριοτήτων τους στην Ρωσία, όπως η Visa και η Mastercard, ή η Zara που κλείνει τα 502 καταστήματά της. Πάντως η αντιρωσική υστερία που βλέπουμε ανά τον κόσμο έχει φθάσει στο σημείο ακόμη και διάφοροι καλλιτεχνικοί φορείς να επανεξετάζουν τη στάση τους έναντι των ρώσων καλλιτεχνών, όπως σε ΗΠΑ και Καναδά. Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αντίποινα σε όσες χώρες έχουν επιβάλλει κυρώσεις, με την Aeroflot να διακόπτει τις πτήσεις της προς την Ευρώπη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν για γενικότερη οικονομική αναταραχή με αυτές τις κυρώσεις. Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα είχε καταστροφικές οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός από τον ίδιο τον πόλεμο, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα έχουν επίσης ουσιαστική επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές, με παράπλευρες συνέπειες για άλλες χώρες.

Κι ενώ ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συμπλήρωσε δέκα μέρες, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ανά τον κόσμο για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης. Χθες Σάββατο εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε πολλές πόλεις συμμετείχαν σε αντιπολεμικά συλλαλητήρια. Από το Παρίσι και το Λονδίνο έως τη Ρώμη, τη Ζυρίχη, το Ζάγκρεμπ, αλλά και σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σαντιάγο. Σταματήστε τον πόλεμο και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν το κύριο σύνθημα των κινητοποιήσεων. Κι αυτό μπροστά στους νέους εγλωβισμούς των λαών… μνημονιακές πολιτικές κατά των εργαζομένων, κατασταλτική διαχείριση της πανδημίας με ελέγχους, αποκλεισμούς, διαχωρισμούς των κοινωνιών, θύματα στα πεδία των μαχών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου