20 Δεκεμβρίου 2021

Κλείσιμο της Συνόδου Πρυτάνεων, με ΜΑΤ, ξύλο και χημικά κατά των Φοιτητικών Συλλόγων (ΦΩΤΟς & VIDEO)


Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν απροκάλυπτα με χημικά και ξύλο σε φοιτητές, για να διαλύσουν την προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας των Φοιτητικών Συλλόγων στην Σύνοδο Πρυτάνεων, χθες, 18/12. Η πολιτική της κυβέρνησης για την εκπαίδευση είναι στρωμένη με καταστολή και βία, η νεολαία ανάγεται σε εχθρό και τα ΜΑΤ σε σύμμαχο. Αναλυτικότερα:

Χθες, 18/12, τελευταία μέρα των εργασιών της Συνόδου Πρυτάνεων στο Λαύριο, όπου παρευρέθηκε και η Υπουργός Νίκη Κεραμέως, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα είχαν πάρει αποφάσεις να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας για να εκφράσουν τα αιτήματά τους και την εναντίωση στον νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, αλλά και στο φημολογούμενο νέο νόμο – πλαίσιο.

Η αντιμετώπιση της κυβέρνησης και της Υπουργού της απέναντι στην νεολαία δεν ήταν άλλη παρά ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, έχει δοθεί εντολή να αποκλειστούν με αστυνομικά μπλόκα οι δρόμοι για να εμποδιστεί η πρόσβαση στο Λαύριο και στο σημείο που διεξάγεται η σύνοδος. Δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα, καθώς «η αστυνομία δήλωσε πως δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο Λαύριο, διότι διεξάγεται η Σύνοδος Πρυτάνεων και με εντολή απαγορεύεται η παρουσία φοιτητών στο Λαύριο, γιατί αναμένονται επεισόδια».

Βαφτίζονται οι κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων επεισόδια, επειδή αποκαλύπτουν την πλάνη της συναίνεσης στην εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, και επιχειρείται η κατατρομοκράτηση του φοιτητικού κινήματος. Η δήλωση αυτή αποτελεί μια στυγνή προειδοποίηση για τις κατασταλτικές επιθέσεις ενάντια στους Φοιτητικούς Συλλόγους σε περίπτωση που δεν υποκύψουν στους εκβιασμούς. Δεν δίστασαν να κάνουν πράξη τις απειλές, αφού τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους εκατοντάδες φοιτητές που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον χώρο που διεξάγεται η Σύνοδος.

Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση έφτασαν στο πρωτοφανές σημείο να δώσουν εντολή για face control στη διέλευση αυτοκινήτων και πεζών, προκειμένου να απαγορεύσουν την προσέγγιση των Φοιτητικών Συλλόγων στη Σύνοδο. Αποφασίζουν και διατάζουν τον αποκλεισμό μιας ολόκληρης περιοχής για να «απαγορεύσουν» στο φοιτητικό κίνημα να εκφραστεί, να αντιδράσει, και να διεκδικήσει. Είχαν από νωρίς εξαπολύσει αστυνομικούς με πολιτικά να παρακολουθούν τους εκατοντάδες φοιτητές. Με στημένα επικοινωνιακά τρικ, όπως συνηθίζουν, προσπαθούν να αποκρύψουν οποιαδήποτε δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για την εκπαίδευση και το πρόσωπο της Νίκης Κεραμέως – της πλέον ανεπιθύμητης Υπουργού του κυβερνητικού σχήματος – εξαφανίζοντας τις αντιδράσεις των φορέων που πλήττονται από αυτήν.

Για ακόμη μία φορά, αποδεικνύεται πως στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της Ν. Κεραμέως είναι η νεολαία. Προσπαθεί να κάμψει το φοιτητικό κίνημα με διαγραφές, με πειθαρχικά (πρόσφατο το αίτημα της Υπουργού για εισαγγελική παρέμβαση στο Πολυτεχνείο Κρήτης ενάντια σε κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων και συνδικαλιστικές πρακτικές) με την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το παζλ έρχεται να συμπληρώσει η εξαγγελία για την αποστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία, οδηγώντας με βεβαιότητα τους εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές, μελλοντικούς αποφοίτους σε εργασιακές συνθήκες που θυμίζουν μεσαίωνα. Στο ίδιο μέλλον ανεργίας και απροστάτευτης εργασίας στέλνει άλλωστε η Υπουργός Κεραμέως και τους δεκάδες χιλιάδες μαθητές που αποκλείονται από τα πανεπιστήμια λόγω του ανάλγητου μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Αυτό είναι το «όραμα» της κυβέρνησης για το πανεπιστήμιο του 2030! Αστυνομία και καταστολή στο πανεπιστήμιο, μπλόκα και ΜΑΤ στους δρόμους. Ευθύνη φέρει και η Πρυτανεία του ΕΜΠ, που προεδρεύει στην παρούσα Σύνοδο, και δη ο Πρύτανης Μπουντουβής, που ανέχεται- αν δεν έχει συμβάλλει και ο ίδιος- την αστυνομοκρατία του Υπουργείου Παιδείας. Που απαγορεύει την παρουσία και την παρέμβαση των Φοιτητικών Συλλόγων στην Σύνοδο. Όταν μάλιστα, οι προθέσεις της κυβέρνησης για τον έλεγχο του καθηγητικού σώματος είναι ξεκάθαρες με την ίδρυση Συμβουλίων Ιδρυμάτων και την εισαγωγή managers στα πανεπιστήμια.




 


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου