22 Δεκεμβρίου 2021

Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης: Θεολόγο αντί Εθνολόγου διόρισε η Λίνα Μενδώνη

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος στο Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τον θεολόγο Μιχαήλ Τρίτο διόρισε με απόφασή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ως πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του  Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ) στη θέση του παραιτηθέντος καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκου.

Ο Βασίλης Νιτσιάκος, μαζί με ακόμη 9 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ του ΛΕΜΜ-Θ (τον αντιπρόεδρο Ιωάννη Μάνο, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την ταμία Ελένη Καλλιμοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τα τακτικά μέλη Ευτυχία Βουτυρά, αφυπηρετήσασα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Δημήτρη Αρκούδη, δικηγόρο και τα αναπληρωματικά μέλη Ελευθερία Δέλτσου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασιλική Κράββα, επίκουρη καθηγήτρια Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σπύρο Γαρουνιάτη, οικονομολόγο BSc-MSc-MPhil, Ρωξάνη Κωστατζίκη, δικηγόρο και Ανδρέα Παπουκίδη, καθηγητή Φυσική Αγωγής με ειδικότητα στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό) είχαν υποβάλει ομαδικά τις παραιτήσεις τους στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη.

Στην επιστολή παραίτησης τους προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι δέκα σημείωναν πως για αυτούς «ο απώτερος στόχος ενός μουσείου, γενικά, και του ΛΕΜΜΘ, ειδικά, δεν περιορίζεται στην απλή συγκέντρωση, συντήρηση, ταξινόμηση και έκθεση αντικειμένων καλλιτεχνικής, ιστορικής, εθνικής, εθνοτικής σημασίας», καθώς «ένα μουσείο αποτελεί πλαίσιο κοινωνικοποίησης και χώρο συνομιλίας με τις πολύπλευρες διαστάσεις του παρελθόντος, ενεργοποιώντας τους επισκέπτες στη συμμετοχική παραγωγή της γνώσης».

Κατήγγειλαν δε πως «οι αποφάσεις και το έργο του Δ.Σ. υπονομεύτηκαν συστηματικά από προϋπάρχουσες ομαδώσεις μέσα στον χώρο του ΛΕΜΜΘ με κομματικές και ιδεολογικές διασυνδέσεις, που διεκδικούν για τον εαυτό τους ρόλο θεματοφυλάκων πατριωτισμού». Επικαλούμενοι-ες προσχηματικά τον «εθνικό χαρακτήρα» του μουσείου, αναλαμβάνουν ρόλο επικυρωτή των φρονημάτων ατόμων και θεσμών και κατηγοριοποιούν πρόσωπα και δράσεις σε «πατριωτικές» και «μη πατριωτικές», αντιμετωπίζοντας το ΛΕΜΜΘ ως «ιδιοκτησιακό πεδίο ικανοποίησης προσωπικών και συλλογικών συμφερόντων».

Οι παραιτηθέντες τόνιζαν επίσης πως η παραίτησή τους έγινε για να διαφυλάξουν την επιστημονική, ακαδημαϊκή και ηθική ακεραιότητα που διέπει το διοικητικό και ερευνητικό τους έργο και το κύρος του ΛΕΜΜΘ ως δημοσίου θεσμού, κλείνοντας την επιστολή τους με την εξής φράση: «Ευελπιστούμε η απόφασή μας αυτή να οδηγήσει σε μια ριζική επανεξέταση και αναθεώρηση πρακτικών που εκθέτουν το υπουργείο Πολιτισμού».

Δύο περίπου μήνες μετά, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, όχι μόνο δεν προχωρά «σε ριζική επανεξέταση και αναθεώρηση πρακτικών που εκθέτουν το υπουργείο Πολιτισμού», αλλά διορίζει ως πρόεδρο του ΔΣ του ΛΕΜΜ-Θ τον θεολόγο Μιχαήλ Τρίτο, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τις καταγγελίες των παραιτηθέντων πρώην μελών του ΔΣ για τον χαρακτήρα και την κατεύθυνση που επιθυμεί η σημερινή πολιτική ηγεσία να έχει ένα μουσείο όπως το ΛΕΜΜ-Θ.

Ο Μιχαήλ Τρίτος, πέραν του ότι είναι θεολόγος και όχι εθνολόγος/λαογράφος, όπως θα ήταν λογικό να είναι η επιστημονική ιδιότητα του προσώπου που προΐσταται ενός Λαογραφικού – Εθνολογικού μουσείου, είναι γνωστός για τις «πατριωτικές» του θέσεις. Μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Θέματα Εθνικής Αυτοσυνειδησίας», που προλογίζουν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, ενώ έχει ως εισαγωγή ένα κείμενο με τίτλο «Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και η εθνική μας ιδιοπροσωπία».

Παραθέτουμε το οπισθόφυλλο του βιβλίου


Ο Μιχαήλ Τρίτος που, μεταξύ άλλων, έχει υποστηρίξει πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω του κορονοϊού μπορεί να αντιμετωπιστεί με την προσευχή που «είναι η μεγάλη δύναμη στην οποία μπορεί ο άνθρωπος να καταφύγει, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, διότι δεν έχουμε άλλη δυνατότητα πέραν της Θείας βοηθείας», ήταν το πρόσωπο που είχε αναλάβει να απαντήσει και στις έντονες διαμαρτυρίες για την αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, σημειώνοντας πως «Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δεν είναι εθνικιστής. Είναι ένας αγνός πατριώτης. […] Ο Παναγιώτατος είναι ένας Ιεράρχης του χριστιανικού μέτρου. Κόσμιος, ανεπίληπτος και ευαίσθητος στις αγωνίες και τα προβλήματα των συνανθρώπων μας».

Χαιρετίζοντας τον διορισμό του στο ΛΕΜΜ-Θ, δημοσίευμα στην ιστοσελίδα ekklisiaonline.gr υποστηρίζει πως «Κατά κοινή ομολογία πρόκειται για μια επιτυχημένη και κατάλληλη επιλογή, αφού ο κ. Τρίτος τυγχάνει […]βαθύς γνώστης των λαογραφικών και εθνολογικών στοιχείων […] ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου, αφού για χρόνια υπήρξε μελετητής τους και έχει εδραιωμένη και ολοκληρωμένη άποψη επί αυτών των θεμάτων, καθώς και σταθερή στάση απέναντι σε οτιδήποτε αμφισβητεί ή νοθεύει την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Μακεδονίας και της Θράκης».

Ο καθηγητής Νιτσιάκος, από την πλευρά του, σε ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα του στο facebook, σχολίασε την εξέλιξη ως εξής: «Η υπουργός πολιτισμού διόρισε αντικαταστάτη μου στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο τον θεολόγο κ. Μιχαήλ Τρίτο! Του εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο του, που είναι η αποκατάσταση της εθνικής χριστιανορθόδοξης ορθότητας….».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου