23 Δεκεμβρίου 2021

ΗΠΑ: Μεγάλη νίκη για τους εργαζόμενους στην Kellogg's μετά από 11 εβδομάδες κινητοποιήσεων

Απεργοί της Kellogg's AP

Οι εργαζόμενοι στην Kellogg's πήραν αυτό που ήθελαν από την εργοδοσία μετά από 11 εβδομάδες απεργιακού ακτιβισμού.

Η απεργία των εργαζόμενων στην Kellogg's, εκ των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιριών στο χώρο της διατροφής, έληξε με εμβληματική εργατική νίκη.

Μετά από 11 εβδομάδες συνεχόμενων κινητοποιήσεων, απεργιακού ακτιβισμού και διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία, το συνδικάτο δέχθηκε να υπογράψει νέα συλλογική σύμβαση εργασίας διάρκειας πέντε χρόνων.

Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι τώρα γνωστά, η νέα σύμβαση περιλαμβάνει ικανοποιητικές αυξήσεις μισθών και προσαρμογές των αμοιβών στο κόστος ζωής, αλλά και επιπλέον παροχές υγειονομικής περίθαλψης αλλά και συνταξιοδότησης.

Στην απεργία πρωταγωνίστησαν τα εργοστάσια στο Μίτσιγκαν, τη Νεμπράσκα, το Τενεσί και την Πενσυλβάνια με 1400 εργάτες να διεκδικούν μέχρι τέλους όσα ζητούσαν και με την εταιρία να απειλεί ότι θα τους αντικαταστήσει.

Τελικά επικράτησαν πιο ψύχραιμες, συμβιβαστικές απόψεις ενώ ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε η δημόσια τοποθέτηση του προέδρου Μπάιντεν υπέρ των απεργών. "Στην αρχή της πανδημίας αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνταν ήρωες αλλά τώρα η εταιρία τους αντιμετωπίζει σαν εργάτες μίας χρήσης, αυτό είναι πραγματικά λυπηρό" είχε τονίσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η απεργία στην Kellogg's ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έλαβαν χώρα εφέρος στις ΗΠΑ οι οποίες είδαν το συνδικαλισμό να ξυπνά και να αξιώνει πράγματα με ιδιαίτερο δυναμισμό εκμεταλλευόμενος και την έλλειψη εργατικών χεριών που παρατηρήθηκε.

Η εταιρία πάντως, παρά την απεργία, συνέχισε να καταγράφει αστρονομικά κέρδη τα οποία για το τρίτο τρίμηνο του 2021 ανήλθαν στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 9,1% σε σχέση με πέρυσι.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου