18 Δεκεμβρίου 2021

Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα: Επιβεβαίωση της εγκληματικής πολιτικής για τις ΜΕΘ - Του Θοδωρή Αλωνιστιώτη*


Τα αποτελέσματα της μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα για τη θνητότητα των διασωληνωμένων COVID-19 ασθενών επιβεβαίωσαν αυτό που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και όλοι εμείς που δουλεύουμε με τέτοιους ασθενείς σε ΜΕΘ γνωρίζαμε.
Είναι δε ιδιαίτερα χρήσιμη, γιατί αποδεικνύει χαρακτηριστικά την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στον ιδιαίτερο τομέα της ΜΕΘ, μία πολιτική που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές στον βωμό του κέρδους και της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Αν μελετήσουμε έναν - έναν τους παράγοντες στην εν λόγω μελέτη οι οποίοι αυξάνουν τη θνητότητα των ασθενών υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, επιβεβαιώνεται ότι αν η κυβέρνηση, το υπουργείο και το κράτος είχαν ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα του υγειονομικού κινήματος και των γιατρών, η έκβαση για κάποιους ασθενείς μπορεί να ήταν διαφορετική.

Συγκεκριμένα:

  • Αύξηση της θνητότητας με εκθετικό ρυθμό όταν ο πανελλαδικός αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι πάνω από 400, δηλαδή είναι άμεσα συνδεδεμένος με την πίεση στο σύστημα Υγείας. Η τρομακτική αντίφαση έρχεται στο προσκήνιο αν σκεφτούμε ότι στην Ελλάδα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 2.500 κλίνες ΜΕΘ προ πανδημίας. Γιατί δεν υπάρχουν όμως; «Γιατί δεν τις χρειαζόμαστε», έλεγαν τα κυβερνητικά επιτελεία, σε ένα ρεσιτάλ ανορθολογισμού και λογισμού του κόστους, βάζοντας για άλλη μια φορά την ανθρώπινη ζωή στη ζυγαριά του νοσοκομείου - επιχείρηση.
  • Αύξηση της θνητότητας ανάλογα με την περιοχή, δηλαδή αν «έτυχε» ο ασθενής και διασωληνώθηκε εκτός Αττικής (διαφορά της τάξης του 35% - 40%), εκεί δηλαδή που η υποστελέχωση χτυπάει «κόκκινο», εκεί που η αναλογία κρεβατιού ΜΕΘ προς γιατρούς και νοσηλευτές είναι χειρότερη ακόμα και από αυτή που έχει πάει τελείως περίπατο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εκεί που οι κλίνες ΜΕΘ στήνονται με τη λογική αντιστοιχία ενός πρόχειρου «καταυλισμού» που στεγάζει προσωρινά σεισμοπαθείς. Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας! Τι κι αν επιμένουμε ότι ΜΕΘ δεν είναι ένας ενδοτραχειακός σωλήνας και ένας αναπνευστήρας... «Φωνή βοώντος» και ψέματα. Δεν είναι διαφορετικά τα αποτελέσματα και μέσα στην Αττική.
  • Αύξηση του κινδύνου θνητότητας με ραγδαίους ρυθμούς (έως και 87% πάνω) ανάλογα με το αν ο διασωληνωμένος ασθενής νοσηλεύεται εντός ή εκτός ΜΕΘ (σε απλή κλίνη). Εδώ ο πρωθυπουργός σίγουρα δεν συμφωνεί, αφού παρά το γεγονός ότι γνώριζε τα αποτελέσματα της μελέτης - με βάση τα λεγόμενα των ερευνητών - προτίμησε να μας πει ότι είναι πάνω κάτω το ίδιο να είσαι διασωληνωμένος σε κοινό θάλαμο με το να έχει βρεθεί ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Οταν ο ανορθολογισμός αξιοποιείται για να δικαιολογήσεις την πολιτική ενίσχυσης και όχι επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας, εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα...

Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να υλοποιηθούν τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος, και η προστασία της ζωής των ασθενών είναι πλέον συνυφασμένη με αυτόν τον αγώνα. Ο λαός μας θα συνεχίσει να πληρώνει βαρύ φόρο αν δεν ανατρέψει στο σύνολό της την πολιτική υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του συστήματος Υγείας.

*Θοδωρής ΑΛΩΝΙΣΤΙΩΤΗΣ
Ειδικός παθολόγος - ΜΕΘ COVID «Κωνσταντοπούλειο» ΓΝΝΙ
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου