AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Γράφει η Μαρία Ψαρά
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
«Αξιότιμοι ευρωβουλευτές, έχετε τώρα μια χρυσή ευκαιρία που έρχεται μία φορά σε κάθε γενιά. Με την κατάλληλη νομοθεσία, να διασφαλίσετε τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των κοινωνικών δικτύων. Γιατί ασφάλεια και διαδίκτυο μπορούν να συνυπάρχουν!»
Με αυτόν τον τρόπο έκλεισε την τοποθέτησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πληροφοριοδότρια δημοσίου συμφέροντος (whistleblower) Φράνσες Χάουγκεν. Η πρώην εργαζόμενη στο Facebook βρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO) του Ευρωκοινοβουλίου για να μιλήσει για την εμπειρία της από την εταιρεία-κολοσσό.
«Βρίσκομαι εδώ σήμερα επειδή πιστεύω ότι τα προϊόντα του Facebook βλάπτουν τα παιδιά, υποδαυλίζουν τον διχασμό, αποδυναμώνουν τη δημοκρατία μας και πολλά άλλα. Και η διοίκηση της εταιρείας γνωρίζει τρόπους για να κάνει το Facebook και το Instagram ασφαλέστερα, αλλά δεν θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές επειδή έχει βάλει τα αμύθητα κέρδη της πάνω από τους ανθρώπους», είπε η Χάουγκεν σε μια κατάμεστη –αν και με τους όρους κατά της Covid19– αίθουσα.
Η 37χρονη εργαζόταν ως διευθύντρια προϊόντων στην ομάδα κατά της παραπληροφόρησης του Facebook και είναι η πηγή της διαρροής των εγγράφων τα οποία εκθέτουν ανεπανόρθωτα το κοινωνικό δίκτυο που έχει κατακτήσει τον πλανήτη. Με γνώσεις για το αντικείμενο, ήρεμο ύφος και σταθερή φωνή, η Χάουγκεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις στους ευρωβουλευτές σχετικά με τον ρόλο της διοίκησης της εταιρείας στις επιλογές υπέρ του λόγου μίσους και της προώθησης της Ακροδεξιάς.
«Σκοπός του Facebook είναι ο χρήστης να καταναλώνει. Το μετριοπαθές περιεχόμενο δεν προκαλεί εθισμό, ενώ η ακραία ρητορική κάνει τους χρήστες να θυμώνουν, να παραμένουν περισσότερο στο Facebook και άρα να φέρνουν κέρδη», είπε περιγράφοντας τον κυνισμό των αρμοδίων.
Οι Βρυξέλλες ήταν ο προτελευταίος σταθμός του ευρωπαϊκού ταξιδιού της Χάουγκεν, στο πλαίσιο του οποίου η πρώην υπάλληλος του Facebook επισκέφθηκε το Λονδίνο και το Βερολίνο. Θα συμμετάσχει επίσης σε δύο ακροάσεις στο γαλλικό Κοινοβούλιο την Τετάρτη. Η 37χρονη συναντήθηκε χθες με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν και την ευρωβουλεύτρια του S&D Κρίστελ Σαλντεμόζε, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA), της νομοθεσίας που φιλοδοξεί να είναι ορόσημο της Ε.Ε. για τον περιορισμό των εταιρειών Υψηλής Τεχνολογίας. Η χθεσινή ακρόαση αναμένεται να επηρεάσει Κομισιόν και ευρωβουλευτές στις αποφάσεις που θα πάρουν σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο των εταιρειών αυτών. Ωστόσο, οι πιέσεις της Silicon Valley έχουν ενταθεί στις Βρυξέλλες. Τον περασμένο χρόνο, οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί (Google, Amazon, Microsoft, Facebook και Apple) δαπάνησαν 19 εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν λόμπι σε αρμοδίους στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων.
Η Χάουγκεν ήταν καταπέλτης στην ομιλία της χθες. «Οι μόνοι άνθρωποι στον κόσμο που είναι εκπαιδευμένοι […] για να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει μέσα στο Facebook είναι εκείνοι που έχουν μεγαλώσει μέσα στο Facebook ή στο Pinterest ή σε κάποιο άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης», είπε.
Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τις νέες ανακοινώσεις του Facebook σχετικά με τον χώρο εργασίας και το γεγονός ότι θα υποχρεώνονται εργαζόμενοι να έχουν προφίλ στο Metaverse. Η ίδια αποκάλυψε ότι η ονομασία προέρχεται από ένα δυστοπικό μυθιστόρημα, στο οποίο αποτελεί έναν εικονικό κόσμο στον οποίο καταφεύγουν άνθρωποι που δεν αντέχουν την πραγματικότητα.
«Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί», είπε. «Ανθρωποι αποκομμένοι από την κοινωνία, περιθωριοποιημένοι, θα καταφεύγουν σε αυτήν την εικονική πραγματικότητα, που θα είναι φτιαγμένη για να τους απορροφά», πρόσθεσε.
Θα λάβουν υπόψη της οι ευρωβουλευτές τις συμβουλές και τις παραινέσεις της Χάουγκεν; Αυτό θα το δείξει η ιστορία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, προς το παρόν, οι εταιρείες-κολοσσοί συνεχίζουν ανεξέλεγκτα να μπορούν να επεμβαίνουν στη ζωή μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου