Μεταξύ Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου εφέτος, καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (23,6%), Πετρέλαιο θέρμανσης (21,3%), Φυσικό αέριο 21,2%, Ηλεκτρισμό (18%), Πατάτες (6,1%), Ζυμαρικά (3,9%), Πουλερικά (3,3%), Γλυκά κουταλιού- μαρμελάδες- μέλι (3,2%), Καύσιμα και λιπαντικά (3%), Αλλαντικά (2,4%), Τυριά (2,3%), Αυτοκίνητα καινούργια (2,2%), Ελαιόλαδο (1,9%), Καφέ- κακάο- τσάι (1,6%), Ένδυση και υπόδηση (1,5%), Ψωμί (1,1%), Οικιακές υπηρεσίες (1,1%) και Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία (0,3%). Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Φρούτα νωπά (6,3%), Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (2,4%), Λαχανικά νωπά (1,9%), Ψάρια νωπά (1,7%), Χοιρινό (1,6%) και ‘Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,5%).
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
*3% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, πατάτες, καφές- κακάο- τσάι, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, χοιρινό, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα.
*0,4% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
*11,7% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
*0,8% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στις οικιακές συσκευές και επισκευές.
*9,2% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
*0,9% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
*0,9% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
*2,5% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
*0,4% στην ομάδα «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα.
*1,3% στην ομάδα «’Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης σημείωσε αύξηση 1,5% τον Οκτώβριο εφέτος σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 2,8% τον Οκτώβριο από αύξηση 1,9% τον Σεπτέμβριο και έναντι μείωσης 2% τον Οκτώβριο 2020. Μεταξύ Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου εφέτος, ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,1% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
*****
Ο μισός μισθός πάει στο ενοίκιο
Της Χριστίνας Κοψίνη
Πάνω από το 40% του κατώτατου μισθού κατευθύνεται για την πληρωμή ενοικίου σε 11 από τις 27 χώρες της Ε.Ε., ενώ σε έξι εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η δαπάνη για ενοίκια αγγίζει έως και το 48% της μηνιαίας αμοιβής των χαμηλόμισθων. Τα στοιχεία δημοσιοποίησε χθες η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) σε ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλλει να επηρεάσει θετικά τους ευρωβουλευτές υπέρ της ψήφισης του σχεδίου Οδηγίας για «επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε.».
«Οταν το ενοίκιο κοστίζει το ήμισυ της αμοιβής σου, έχεις ελάχιστες επιλογές για το ποιες άλλες δαπάνες διαβίωσης θα κάνεις: Κλείνεις τη θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Παραλείπεις γεύματα ή αγοράζεις τρόφιμα κακής ποιότητας; Στέλνεις τα παιδιά σας στο σχολείο με χαλασμένα παπούτσια ή ρούχα;» διερωτάται η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ETUC Esther Lynch.
«Αυτές οι απίστευτες επιλογές ταλανίζουν εκατομμύρια ανθρώπους που εργάζονται με πλήρες ωράριο σε όλη την Ευρώπη σήμερα – τους φροντιστές, τις καθαρίστριες, τους ταμίες και άλλους εργαζόμενους σε καίρια πόστα που συνέβαλαν στην καταπολέμηση της πανδημίας. Πρόκειται για απαράδεκτα διλήμματα που ακυρώνουν το ίδιο το νόημα του κατώτατου μισθού», πρόσθεσε η συνδικαλίστρια λίγες ημέρες πριν τεθεί προς ψήφιση στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, η έκθεση αναφορικά με το σχέδιο Οδηγίας για «αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε.».
Αναφορικά με τα επίπεδα του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, ενδιαφέρον παρουσιάζει μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών και κοινωνικών μελετών WSI σχετική με τη διαχρονική εξέλιξη των κατώτατων μισθών στην Ε.Ε αλλά και εκτός Ευρώπης. Διαχρονικά το κατώτατο ωρομίσθιο στην Ελλάδα άγγιξε την οροφή των 4,27 ευρώ τη διετία 2010-2011. Σήμερα είναι στα 3,76 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2008 (ήταν 3,94 ευρώ), κατατάσσοντας την Ελλάδα μεταξύ των χωρών της ΟΝΕ με τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου