06 Δεκεμβρίου 2020

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τα «Αιολικά Πάρκα» στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000*

* και δεν ξέρατε τι να ρωτήσετε

Altersyros: Ένα κείμενο 24 σελίδων, με τις θέσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ήδη από τον Μάρτιο του 2020, που μπορεί να το βρουν ενδιαφέρον οι αναγνώστες μας: 

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, ως Περιβαλλοντική Οργάνωση, υποστηρίζει τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, στο πλαίσιο μιας πολιτικής δραστικού περιορισμού της σπατάλης ενέργειας και υπό αυτό το πρίσμα προωθεί, ασχολείται και προβληματίζεται για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από την πρώτη στιγμή. Οι θέσεις της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ είναι καταγραμμένες με κάθε ευκαιρία και με κάθε αφορμή εδώ και πολλά χρόνια. Στις 24 Μαΐου 2015, η Γενική Συνέλευση των μελών της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, την παρακάτω απόφαση. Είναι η πιο ξεκάθαρη διατύπωση των θέσεων της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στον ελλαδικό χώρο:Ένα παράδειγμα από το 2006:

Αιολικά Πάρκα: Oι θέσεις της Ορνιθολογικής

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία αναγνωρίζει τη σημασία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας (ΑΠΕ) και υποστηρίζει την εκμετάλλευσή τους, αρκεί αυτή να γίνεται με τρόπο ο οποίος δεν θα επιβαρύνει ή βεβηλώνει το τοπίο και το φυσικό περιβάλλον. Οι διάφορες μορφές εκμετάλλευσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας -ΑΠΕ θα πρέπει να εγκαθίστανται, να δοκιμάζονται και ως εκ τούτου να εξελίσσονται τεχνολογικά και αισθητικά μόνο μέσα στα όρια του δομημένου περιβάλλοντος και σε μεγέθη που εντάσσονται αρμονικά σε αυτό.

Αντί προλόγου

Γιατί λοιπόν μια περιβαλλοντική οργάνωση, μαζί με πολλές άλλες, καθώς και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, να στέκεται κριτικά απέναντι σε ορισμένες περιπτώσεις εγκατάστασης βιομηχανικών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας; Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να δίνουμε τις απαντήσεις.

Η συνέχεια σε pdf, που μπορείτε και να το "κατεβάσετε", ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου