15 Δεκεμβρίου 2020

Τρεις περιπτώσεις θυμάτων αστυνομικής βίας που περιμένουν ακόμα απαντήσεις

1. Περίπτωση Νατάσας Τσουκαλά

3 χρόνια μετά το τυφλό χτύπημα στη Νατάσσα Τσουκαλά δίχως απαντήσεις

Τον Νοέμβριο του 2017 η καθηγήτρια Εγκληματολογίας Νατάσσα Τσουκαλά είχε τραυματιστεί βαριά από ρίψη φωτοβολίδας κατά την διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια. Ακόμα και σήμερα δεν έχει υπάρξει αποκατάσταση της κατάστασης της υγείας της. Τρία χρόνια μετά, χωρίς απαντήσεις για τον σοβαρότατο τραυματισμό της, οι έρευνες των αρχών και τα αποτελέσματα τους αναζητούνται. «Η διεξαγωγή επαρκούς έρευνας από την πλευρά της Πολιτείας για την διερεύνηση μιας τόσο σοβαρής πράξης είναι δικαίωμα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα πολίτη. Η απουσία της συνιστά σοβαρή παράλειψη του Ελληνικού κράτους και προκαλεί εύλογη ανασφάλεια στους πολίτες» σημειώνει ο συνήγορος υπεράσπισης της, Βασίλης Παπαστεργίου.

ΦΩΤΟ Nikos Libertas / SOOC

Η Νατάσα Τσουκαλά, δικηγόρος που βρίσκεται εδώ για πολλά χρόνια στο πλευρό των θυμάτων καταστολής, καθώς και καθηγήτρια εγκληματολογίας, στις 17 Νοεμβρίου του 2017 στα Εξάρχεια είχε χτύπημα τραυματιστεί σοβαρά από ρίψη φωτοβολίδας κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια.

Η ζωή της τότε κινδύνευσε ενώ ακόμη και σήμερα βιώνει συνέπειες του χτυπήματος καθώς δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η υγεία της. Εύλογα, η ίδια αναζήτησε απαντήσεις σχετικά με την έρευνα που διεξάγουν οι αρχές για τον τραυματισμό της. Ωστόσο, ακόμη και τρία χρόνια μετά παρά τις εκκλήσεις δεν δίνονται απαντήσεις. «Είναι μια πολύ ζοφερή υπόθεση. Σε πρώτο επίπεδο, με αφορά προσωπικά, αλλά ουσιαστικά μας αφορά όλους» επισημαίνει η ίδια.

«Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, της κοινοποιήθηκαν, κατόπιν αιτήσεών της, κάποια έγγραφα (έκθεση ιατρικής πραγματογνωμοσύνης και ιατρικές βεβαιώσεις), τα οποία καταγράφουν την κατάσταση της υγείας και της νοσηλείας της. Αντιθέτως, δεν της γνωστοποιήθηκε απολύτως τίποτα σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα των ερευνών σχετικά με τον σοβαρότατο τραυματισμό της. Σημειωτέον ότι η ίδια δεν κλήθηκε καν για κατάθεση κατά την τακτική ανάκριση» αναφέρει ο ο συνήγορος υπεράσπισης της, Βασίλης Παπαστεργίου.

«Η διεξαγωγή επαρκούς έρευνας από την πλευρά της Πολιτείας για την διερεύνηση μιας τόσο σοβαρής πράξης είναι δικαίωμα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα πολίτη. Η απουσία της συνιστά σοβαρή παράλειψη του Ελληνικού κράτους και προκαλεί εύλογη ανασφάλεια στους πολίτες» προσθέτει.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του συνηγόρου της:

Την 17-11-2017 η εντολέας μου Αναστασία Τσουκαλά τραυματίστηκε βαριά από ρίψη φωτοβολίδας κατά την διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια. Νοσηλεύθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η ζωή της κινδύνευσε σοβαρά. Το αριστερό της πόδι υπέστη σοβαρότατο έγκαυμα με αποτέλεσμα την εκτεταμένη καταστροφή μυικών ιστών και του δέρματος. Ακόμα και σήμερα δεν έχει υπάρξει αποκατάσταση της κατάστασης της υγείας της και πιθανότατα αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.

Εύλογα επιδίωξε να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών σχετικά με την διερεύνηση των συνθηκών και των υπαιτίων του τραυματισμού της. Ας σημειωθεί ότι, πέρα από μια κατάθεσή της που λήφθηκε κατά τις πρώτες ημέρες της νοσηλείας της, δεν υπήρξε από την πλευρά της Πολιτείας και από οποιαδήποτε ανακριτική αρχή οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία μαζί της. Τρία χρόνια μετά και έχοντας εντοπίσει – όχι χωρίς δυσκολία – την πορεία της σχετικής δικογραφίας, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο όχι το συμβάν του τραυματισμού της αλλά επιθέσεις που έλαβαν χώρα την ίδια ημέρα σε βάρος αστυνομικών, ζήτησε να λάβει ενημέρωση για κάθε έγγραφο που αφορά τα παραπάνω, δηλαδή την πορεία της έρευνας για την διακρίβωση των συνθηκών του τραυματισμού της και τον εντοπισμό των υπαιτίων.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, της κοινοποιήθηκαν, κατόπιν αιτήσεών της, κάποια έγγραφα (έκθεση ιατρικής πραγματογνωμοσύνης και ιατρικές βεβαιώσεις), τα οποία καταγράφουν την κατάσταση της υγείας και της νοσηλείας της. Αντιθέτως, δεν της γνωστοποιήθηκε απολύτως τίποτα σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα των ερευνών σχετικά με τον σοβαρότατο τραυματισμό της. Σημειωτέον ότι η ίδια δεν κλήθηκε καν για κατάθεση κατά την τακτική ανάκριση.

Η διεξαγωγή επαρκούς έρευνας από την πλευρά της Πολιτείας για την διερεύνηση μιας τόσο σοβαρής πράξης είναι δικαίωμα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα πολίτη.

Η απουσία της συνιστά σοβαρή παράλειψη του Ελληνικού κράτους και προκαλεί εύλογη ανασφάλεια στους πολίτες.

2. Περίπτωση Δημήτρη Ινδαρέ

Δημήτρης Ινδαρές: "Η ΕΛΑΣ κατασκεύασε μια ιστορία για να συγκαλυφθεί το φιάσκο"


Αστυνομικοί πάσης φύσεως έξω από την οικία Ινδαρέ στις 18 Δεκεμβρίου του 2019 EUROKINISSI
Ο Δημήτρης Ινδαρές, o οποίος βίωσε ακραίας μορφής αστυνομική βία στην ταράτσα του σπιτιού του, εκφράζει την οργή του για το περιστατικό που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων πέρυσι τον Δεκέμβρη. Ο Ελληνας σκηνοθέτης για το κράτος παραμένει κατηγoρούμενος. 

Εχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από το θλιβερό περιστατικό στο σπίτι του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ στο Κουκάκι. Οπως τα περισσότερα από τα γεγονότα, "φωτίστηκε" όσο παρέμενε στην επικαιρότητα και στη συνέχεια άρχισε να "σβήνει" μέχρι που ουσιαστικά ξεχάστηκε. Ηρθε και η πανδημία από τα τέλη του Φλεβάρη για να ρίξει βαριά τη σκιά της πάνω στην ειδησεογραφία.

Η υπόθεση Ινδαρέ όμως, μία κλασική υπόθεση αστυνομικής αυθαιρεσίας, από αυτές που πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες, δεν έχει τελειώσει. Το αντίθετο. Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε ότι αφορά το νομικό της κομμάτι το οποίο είναι άκρως ουσιαστικό όχι μόνο για τον Ελληνα σκηνοθέτη και την οικογένειά του (που αναζητά δικαίωση) αλλά και για το κύρος του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

Πριν από περίπου ένα μήνα, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών απέρριψε την έγκληση του Δημήτρη Ινδαρέ και των υιών του για τον τρόπο που άσκησαν τα "καθήκοντά" τους οι αστυνομικοί στο σπίτι τους τον Δεκέμβριο του 2019. Αν φυσικά μπορεί να αποκληθεί καθήκον ο ξυλοδαρμός και η χυδαία εξύβριση. Ο Εισαγγελάς έκρινε ως αβάσιμη (!) την έγκληση ως προς το αδίκημα της σωματικής βλάβης ενώ όσον αφορά τα αδικήματα της απειλής και της εξύβρισης έθεσε τη δικογραφία στο αρχείο. Η οικογένεια αντέδρασε με προσφυγή στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών.

H ταράτσα του κτιρίου της κατάληψης όπως είναι σήμερα. Το κτίριο ανήκει στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Στις 5 Μαρτίου ο Δημήτρης Ινδαρές και οι γιοι του θα καθήσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου, όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό. Υπέστησαν βία μέσα στο σπίτι τους αλλά εν τέλει βρέθηκαν κατηγορούμενοι. Ισως γιατί η ΕΛΑΣ εκείνο τον Δεκέμβρη στο Κουκάκι έπεφτε στη μία γκάφα μετά την άλλη. Τις διέφυγαν, μέσα από τα χέρια της, τα τέσσερα άτομα που αναζητούσε και οι κατηγορίες προς την οικογένεια Ινδαρέ ήταν ένας βολικός τρόπος για να καλυφθεί το πρωτοφανές φιάσκο.

Το News24/7 συνάντησε τον Ελληνα σκηνοθέτη στο σπίτι του, εκεί που παίχθηκε όλο αυτό το σκηνικό του παραλόγου με μαινόμενους αστυνομικούς να ξεσπούν πάνω του και πάνω στα μέλη της οικογένειάς του. Το σοκ, ακόμα 12 μήνες μετά, παραμένει μεγάλο. Η οργή επίσης. Είναι αυτή η αίσθηση της αδικίας που όχι μόνο δεν καταλαγιάζει αλλά "φουσκώνει" όσο περνά ο χρόνος. Σκεφτείτε να σας ξυλοκοπήσουν και να σας εξυβρίσουν μέσα στο ίδιο σας το σπίτι και εν συνεχεία να σας κατηγορήσουν κιόλας! Εξοργιστικό και στη σκέψη, φανταστείτε στην πράξη. 

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε, ΕΔΩ.

3. Περίπτωση Βασιλείου Μάγγου

 

 
Με νέα δήλωση για την υπόθεση του Βασίλη Μάγγου, ο οποίος βασανίστηκε πριν 6 μήνες από αστυνομικούς στον Βόλο κι ένα μήνα μετά βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, επανήλθε σήμερα ο πατέρας του Γιάννης Μάγγος, τονίζοντας ότι οι έρευνες σε σχέση με τους αστυνομικούς που τον κακοποίησαν παραμένουν στο σκοτάδι.

Αφορμή της δήλωσης αποτέλεσαν τα νέα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας που καταγράφηκαν κατά τις ημέρες της συμπλήρωσης των 12 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με πιο ισχυρή συμβολικά εικόνα εκείνη του ματατζή που πήρε και διέλυσε ανθοδέσμη που επιχείρησε να καταθέσει πολίτης στη μνήμη του.

“Αν είχατε τη στοιχειώδη ανθρώπινη ευαισθησία, θα είχατε αντιληφθεί τον συμβολισμό με την ανθοδέσμη που «κακοποίησε» ο Ράμπο σας. Κύριε Χρυσοχοΐδη, τα λουλούδια αυτά είναι ο Αλέξης, είναι τα παιδιά του κόσμου, είναι τα παιδιά μας, που υπέστησαν ή που υφίστανται καθημερινά την παράλογη βία των κανιβάλων σας”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γ. Μάγγος. Ενώ υπενθυμίζοντας για την υπόθεση του αδικοχαμένου του γιου, αναφέρει πως έχουν περάσει πέντε μήνες από τη δέσμευση Χρυσοχοΐδη για τη διενέργεια ΕΔΕ χωρίς να έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια σε αυτή την κατεύθυνση. “Είμαστε ανημέρωτοι και το μόνο που βλέπουμε γύρω μας, είναι να επαναλαμβάνεται και να κλιμακώνεται η αυθαίρετη αστυνομική βία…” σχολιάζει σχετικά ο Γ. Μάγγος.

Το κείμενο της δήλωσής του

Υπουργέ κύριε Χρυσοχοΐδη

Αν είχατε τη στοιχειώδη ανθρώπινη ευαισθησία, θα είχατε αντιληφθεί τον συμβολισμό με την ανθοδέσμη που «κακοποίησε» ο Ράμπο σας.

Κύριε Χρυσοχοΐδη, τα λουλούδια αυτά είναι ο Αλέξης, είναι τα παιδιά του κόσμου, είναι τα παιδιά μας, που υπέστησαν ή που υφίστανται καθημερινά την παράλογη βία των κανιβάλων σας.

Στον συγκεκριμένο αστυνομικό σας, προφανώς δεν δόθηκε η ευκαιρία να υπακούσει στις εντολές σας και έτσι αρκέστηκε στο να «ράνει με άνθη»…

Λουλούδια, παιδιά, ανθρώπους, που εσείς ποδοπατείτε κάτω από τη μπότα σας. Και αμέσως μετά διατάσσετε ΕΔΕ…

ΕΔΕ που δεσμευτήκατε δημόσια ότι θα γίνει και στην περίπτωση του αδικοχαμένου Βασίλειου Μάγγου. Θυμάστε, κύριε Χρυσοχοΐδη;  Έχουν περάσει 5 μήνες και το μόνο που έγινε, είναι μια προκαταρτική ανάκριση, που έφερε την οικογένειά μου σε δύσκολη θέση: Να βρεθούμε δηλαδή απολογούμενοι στον χώρο βασανισμού του παιδιού μας.

Κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, σκοτάδι, ως συνήθως. Είμαστε ανημέρωτοι και το μόνο που βλέπουμε γύρω μας, είναι να επαναλαμβάνεται και να κλιμακώνεται η αυθαίρετη αστυνομική βία…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου