ΦΩΤΟ από Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών
Εταιρείες κατασκευής αιολικών εκμεταλλευόμενες τα περιοριστικά μέτρα λόγω lock down ξεκίνησαν εργασίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, παρά την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών και των προσφυγών στη δικαιοσύνη που αναμένονται να εξεταστούν. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης λειτουργεί ως όχημα για τη συνέχιση των έργων, καθώς οποιαδήποτε αντίσταση ποινικοποιείται με πρόσχημα τη δημόσια υγεία. Οι επενδυτές βρίσκουν στην κρατική μεγιστοποίηση της καταστολής κάθε συλλογικής αντίστασης, μια ιδανική ευκαιρία εκπλήρωσης των σχεδίων τους. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι σε στιγμές κρίσεων και καταστροφών κάποιοι βλέπουν ευκαιρίες για υλικό κέρδος.
Χαρακτηριστικά, στον Τύμπανο Αργιθέας εργολαβικό συνεργείο της ΔΕΗ ανανεώσιμες άρχισε ξανά εργασίες για την κατασκευή υποσταθμού που θα συνδέσει διάφορα μελλοντικά αιολικά εργοστάσια. Το συγκεκριμένο έργο έχει μπλοκαριστεί αρκετές φορές στο παρελθόν γιατί η εταιρεία δεν είχε τις απαιτούμενες άδειες. Ακόμα και τώρα εκκρεμεί προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας για σωρεία παραβάσεων, όμως παρόλα αυτά η εταιρεία βιάζεται να δημιουργήσει τετελεσμένα και να προχωρήσει το έργο όσο πιο πολύ μπορεί πριν ο καιρός και τα χιόνια σταματήσουν αναγκαστικά τις εργασίες.
Στην Άνδρο, η εταιρεία Greek Wind Power εκμεταλλευόμενη την απαγόρευση κυκλοφορίας άρχισε εργασίες στη νότια πλευρά του νησιού στην περιοχή Φραγκάκι, ζώνη ειδικής προστασίας, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη φωλιά του προστατευόμενου σπιζαετού . Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει μηνύσει στο πρόσφατο παρελθόν δεκάδες κατοίκους και οικολογικές οργανώσεις και συνεχίζει την ίδια πρακτική των απειλών και εκφοβισμού όσων αντιστέκονται στην καταστροφή. Στο πλευρό της έχει και το τοπικό αστυνομικό τμήμα της περιοχής το οποίο έκοψε κλήσεις για παράνομη μετακίνηση σε αγωνιστές που επιχείρησαν να προσεγγίσουν την περιοχή των έργων για να καταγράψουν την καταστροφή.
Στην Τήνο,στις 18 Νοεμβρίου εργολαβικό συνεργείο της Ενεργειακής Κυκλάδων Ε.Π.Ε. με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ, την τελευταία μέρα της απόφασης για απαγόρευση συναθροίσεων κατάφερε τελικά να ρίξει μπετά στην τρίτη βάση ανεμογεννήτριας του αιολικού στη θέση Πράσα. Επιπλέον, στις 19 Δεκεμβρίου το ξημέρωμα έφτασε στο νησί καράβι με εξαρτήματα ανεμογεννητριών που προηγουμένως παράνομα είχε απενεργοποιήσει το στίγμα του.
Στην Κεφαλλονιά η δράση των δυνάμεων καταστολής κατέστησε δυνατή την εκφόρτωση ανεμογεννητριών και αποθήκευσή τους για την εγκατάσταση αιολικού εργοστασίου στην τοποθεσία “Ξερακιάς”, ενώ είχε αποτραπεί χάρη στην επί 20 μέρες παρουσία κατοίκων στο λιμάνι της Σάμης.
Στο βόρειο τμήμα του παλιού λιμανιού της Πάτρας, έχουν εκφορτωθεί από πλοία τμήματα ανεμογεννητριών που αναμένεται να τοποθετηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Η αιολική βιομηχανία εξαπλώνεται υπό καθεστώς ολοκληρωτικό. Την ίδια στιγμή που όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες υπολειτουργούν, όπως και οι δομές υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές και που βασικές ανάγκες περιοχών που πληγώθηκαν από φυσικές καταστροφές στηρίχθηκαν σε δομές αλληλεγγύης, οι διαδικασίες αρπαγής γης από τους επενδυτές επισπεύδονται και υποβοηθούνται από το κράτος. Ενώ στην πρωτεύουσα το κράτος επιβάλλει στους εργαζόμενους να συνωστισθούν στα Μ.Μ.Μ για να πάνε στη δουλειά τους, η αστυνομία τιμωρεί με πρόστιμα ανθρώπους που υπερασπίζονται τον τόπο τους, σε εξωτερικούς χώρους και τηρώντας τα μέτρα προστασίας και συχνά τους προσαγάγει, στοιβάζοντας τους σε κλούβες για ώρες. Σ΄αυτό το καθεστώς βίας και τρομοκρατίας, οι επενδυτές μπορούν να λειτουργούν ανενόχλητοι.
Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση που βιώνουμε τις τελευταίο διάστημα είναι μία «πρόβα» για το τι θα επακολουθήσει. Μαζί με την απώλεια της ατομικής ελευθερίας λόγω πανδημίας, χάνεται και η ελευθερία των βουνών.
*Σημείωση altersyros: Παραθέτουμε, για όσους ενδιαφέρονται, και τον σύνδεσμο με το παλαιότερο ομότιτλο άρθρο: