altersyros: Παραθέτουμε ενδεικτικά τρία σχετικά ψηφίσματα Συγκλήτων Πανεπιστημίων:
Οκτώ "όχι" στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Ψήφισμα της Συγκλήτου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σχετικά με το σχέδιο νόμου για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων
Η Σύγκλητος συζήτησε αναλυτικά τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προς τη Σύνοδο των Πρυτάνεων σχετικά με το σχέδιο νόμου για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων και αποφάσισε τα ακόλουθα:
Καταδικάζει κατηγορηματικά, για άλλη μια φορά, τα θλιβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θα υπερασπιστεί σθεναρά την ελεύθερη διακίνηση απόψεων και ιδεών μέσα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Συμφωνεί με το πνεύμα της ανακοίνωσης της Συνόδου των Πρυτάνεων στις αρχές Νοεμβρίου του 2020.
Επισημαίνει ότι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο δεν αντιμετωπίζει, μέχρι σήμερα, προβλήματα ανομίας και έντονης παραβατικότητας.
Είναι αντίθετη στη δημιουργία αστυνομικού σώματος που θα εδρεύει στα Πανεπιστήμια.
Η εποπτεία της φύλαξης από εξω-πανεπιστημιακά όργανα αντιβαίνει στο συνταγματικά κατοχυρωμένο «αυτοδιοίκητο» των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο διαθέτει υπηρεσία 24ώρης φύλαξης που εποπτεύεται από τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου. Για την περαιτέρω ενίσχυση της φύλαξης, όσο και για τα απαραίτητα συνοδευτικά έργα υποδομών που αφορούν κυρίως στην περίφραξη και στον φωτισμό των πανεπιστημιακών χώρων, απαιτείται ενίσχυση του προϋπολογισμού του Ιδρύματος.
Θεωρεί ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση φαινομένων ανομίας και παραβατικότητας στα ΑΕΙ.
Το ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης:
«Με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου για την Ασφάλεια των Πανεπιστημίων, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, αφού συζήτησε όσα έχουν
δει το φως της δημοσιότητας, αποφάσισε τα εξής:
- Καταδικάζει, για άλλη μια φορά, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την επίθεση σε βάρος του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και όλες τις κατά καιρούς έκνομες ενέργειες στα ελληνικά Πανεπιστήμια.
- Τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι και πρέπει να παραμείνουν φάροι δημοκρατίας και κοιτίδες ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.
- Συντάσσεται με το πνεύμα της ανακοίνωσης της Συνόδου των Πρυτάνεων τον περασμένο Νοέμβριο.
- Η δημιουργία αστυνομικού σώματος στα ΑΕΙ, που αναφέρεται σε εξωπανεπιστημιακούς θεσμούς, δεν συνάδει με το συνταγματικά κατοχυρωμένο
- αυτοδιοίκητο των ελληνικών Πανεπιστημίων.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης χρειάζεται περισσότερους φύλακες που να αναφέρονται στις Πρυτανικές αρχές καθώς και άλλα μέτρα προστασίας των Πανεπιστημιουπόλεων (φωτισμό, περιφράξεις). Χρειάζεται επίσης ελεγχόμενηείσοδο σε χώρους με ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης.
Το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση φαινομένων ανομίας και παραβατικότητας στα ΑΕΙ».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:
Στη σημερινή συνεδρίασή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συζήτησε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας περί σύστασης ειδικού Σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ομόφωνα εκφράζει τις παρακάτω θέσεις:
Τα Πανεπιστήμια δεν είναι χώροι ανομίας, όπως συχνά επιχειρείται να χαρακτηριστούν, το δε υπάρχον νομικό και θεσμικό πλαίσιο είναι απολύτως επαρκές για να αντιμετωπισθούν οι όποιες περιπτώσεις παραβατικότητας ανακύπτουν. Η σωστή και άμεση εφαρμογή στην πράξη του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου θα ενίσχυε σημαντικά την ασφάλεια εντός των Πανεπιστημίων.
Τα Πανεπιστήμια επιτελούν σήμερα εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και εδραιώνουν διαρκώς τη θέση τους στον διεθνή χώρο συμβάλλοντας παράλληλα στην αναπτυξιακή δυναμική και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Την ίδια στιγμή πλήττονται από έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης που δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη ούτε καν στα επίπεδα της περιόδου πριν την δημοσιονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Η χρηματοδοτική υποστήριξη της Πολιτείας προς τα Πανεπιστήμια σήμερα είναι ανάγκη να αφορά κατά προτεραιότητα στην θεραπεία των αναγκών ενίσχυσης του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών και της φοιτητικής μέριμνας.
Τα Πανεπιστήμια στο πλαίσιο του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου, αποφασίζουν με τα συλλογικά τους όργανα για θέματα που άπτονται της λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένων των μορφών φύλαξης των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων. Η ελεγχόμενη πρόσβαση στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις πρέπει να αφορά ειδικούς χώρους (πχ. Εργαστήρια, Κλινικές, Βιβλιοθήκες κτλ), να μην παρεμποδίζει την ακαδημαϊκή λειτουργία και τη διακίνηση ιδεών, ούτε να αλλοιώνει το ιστορικό δημόσιο χαρακτήρα τους και τη διασύνδεση πανεπιστημίου και κοινωνίας.
Τα μέλη της Συγκλήτου συμφώνησαν ότι η προτεινόμενη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν συμβάλλει στην εμπέδωση της ασφάλειας στους χώρους του Πανεπιστημίου και δε θα διασφαλίσει περαιτέρω την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος.
Με βάση τα παραπάνω, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ομόφωνα αντιτίθεται στη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας και καλεί την πολιτική ηγεσία της χώρας να επανεξετάσει το ζήτημα και να μην προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Και μια ανακοίνωση από τη σελίδα της πρωτοβουλίας πανεπιστημιακών "Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια":
Η αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας στις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για την εγκατάσταση αστυνομίας στα πανεπιστήμια αποτυπώνεται από ένα μεγάλο κύμα ανακοινώσεων. Από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων έως τις συνελεύσεις καθηγητών και τους συλλόγους προσωπικού, οι πανεπιστημιακοί παίρνουν θέση απέναντι στη κραυγαλέα αυτή πρόκληση.
Οι φορείς των πανεπιστημίων οι οποίοι αντέδρασαν μέχρι στιγμής με ανακοινώσεις και ψηφίσματά τους:
• Σύλλογος
Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
• Ενιαίος Συλλόγου Καθηγητών
Πανεπιστημίου Κρήτης (Ηράκλειο)
•
Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και
Ερευνητικού Προσωπικού Αριστοτελείου
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
•
Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού
Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ)
•
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ειδικού Τεχνικού
Εργαστηριακού Προσωπικού (ΠΟΕΤΕΠ) –ΑΕΙ
•
Σύλλογος Κοινωνικών Ανθρωπολόγων
Ελλάδας
• Κεντρικό Συμβούλιο Συλλόγου
ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου
• Γενική
Συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος
Δημοτικής Εκπαίδευσης Αριστοτελείου
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
•
Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και
Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου
Θεσσαλίας
• Σύλλογος Μελών ΔΕΠ
Παντείου Πανεπιστημίου
• Τμήμα
Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου
Κρήτης
• Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης
του Πανεπιστημίου Κρήτης
• Tμήμα
Iστορίας και Aρχαιολογίας Αριστοτελείου
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
•
Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης
•
Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
Αθηνών
• Σύνοδος των Πρυτάνεων
Στηρίζουμε
την πρωτοβουλία «Όχι Αστυνομία στα
Πανεπιστήμια».
Υπογράφουμε τα κείμενα
και τα ψηφίσματα και καλούμε τις
πρυτανικές αρχές, τους συλλόγους
διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού
προσωπικού, τους φοιτητές και τις
φοιτήτριες να μη συναινέσουν στο σχέδιο
της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός
ακόμα «σώματος ασφαλείας» και να
καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να το
αποτρέψουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου