Οι μεγαλύτερες και πλέον κερδοφόρες ασφαλιστικές εταιρείες της Ολλανδίας έχουν εμπλακεί στο εμπόριο όπλων στην Αραβική Χερσόνησο και τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων της Υεμένης. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της τελευταίας έκθεσης για τη δίκαιη πολιτική ασφάλισης στη χώρα που έδωσαν από κοινού στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, η Oxfam, ο οργανισμός των Ολλανδών Καθολικών για την παγκόσμια ειρήνη PAX, η περιβαλλοντική οργάνωση Milieudefensie (που έχει ιστορικό μακροχρόνιων δικαστικών αγώνων και άγριων δημόσιων αντιπαραθέσεων με την πετρελαϊκή εταιρεία Shell) και το παράρτημα της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Προστασία των Ζώων στις Κάτω Χώρες.
Στο εμπόριο όπλων με πρώτους πελάτες τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετέχουν επενδυτικά, μετοχικά και διαχειριστικά οι ασφαλιστικές εταιρείες Allianz, Aegon, Nationale-Nederlanden (NN Group), Achmea και Vivat. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν επενδύσει πάνω από πέντε δισ. ευρώ μέσα στο 2020 σε 14 διαφορετικές παρένθετες ή κύριες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας οπλικών συστημάτων, οχημάτων και αεροσκαφών στην Ευρώπη και κυρίως τις ΗΠΑ. Αυτές οι πολεμικές βιομηχανίες με τη σειρά τους έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις πωλήσεις τους προς τα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου που χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις στον πόλεμο της Υεμένης.
Ας σημειωθεί ότι η εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών της Ολλανδίας στην πολεμική βιομηχανία και το εμπόριο όπλων είχε απασχολήσει τη Διεθνή Αμνηστία και την Oxfam και στο παρελθόν, ήδη από το 2012, όταν με το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία είχαν αρχίσει να εμφανίζονται περίεργες και σκοτεινές διαδρομές χρήματος ανάμεσα στις big five (μεγάλες πέντε) των ασφαλίσεων στη Χάγη ή το Άμστερνταμ και αμερικανικές εταιρείες παραγωγής οπλικών και περιφερειακών συστημάτων, όπως η Lockheed Martin.
Πρωταθλήτρια των επενδύσεων σε όπλα για το τρέχον έτος αναδεικνύεται η Allianz που έχει τοποθετήσει πάνω από 3,8 δισ. ευρώ σε εταιρείες παραγωγής οπλικών συστημάτων. Υπογραμμίζεται ότι τυπικά η ασφαλιστική εταιρεία είναι γερμανική, αλλά στην Ολλανδία έχει περίπου δύο εκατομμύρια ασφαλισμένους πελάτες.
Η βασική επένδυση της Allianz σχετίζεται με την General Electric που προμηθεύει τη Σαουδική Αραβία και τις υποστηριζόμενες από αυτή ένοπλες δυνάμεις στη Υεμένη με στρατιωτικά οχήματα, ανταλλακτικά και κινητήρες. Ακολουθούν η Aegon και η NN Group με 1,1 δισ. και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη από κοινού επένδυση τους βρίσκεται τοποθετημένη στην Lockheed Martin που προμηθεύει το Ριάντ, και κατ’ επέκταση τους υποστηριζόμενους από τη δυναστεία των Σαούντ μαχητές στην Υεμένη, με ελικόπτερα και πυραυλικά συστήματα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες Achmea και Vivat έχουν επενδύσει ποσά μικρότερα των 100 εκατ. ευρώ ποσά σε δύο τουλάχιστον παρένθετες επιχειρήσεις της πολεμικής και εξοπλιστικής βιομηχανίας.
Και οι πέντε ασφαλιστικές εταιρείες προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να διαψεύσουν ανεπιτυχώς και εν μέρει τα πορίσματα της έκθεσης. Για παράδειγμα, η Aegon και η NN Group ισχυρίστηκαν ότι δεν επενδύουν “απευθείας” σε εταιρείες που πωλούν όπλα σε “εμφύλιες διαμάχες” ή έχουν “άμεση εμπλοκή στο παράνομο εμπόριο και την επεξεργασία πυρηνικών όπλων χαμηλής ισχύος” – κάτι που η έκθεση δεν υποστηρίζει, συνεπώς τα γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας των δύο ασφαλιστικών εταιρειών μάλλον βιάστηκαν να προκαταλάβουν τις όποιες σχετικές αναφορές ενόψει της ειδικής έκθεσης που έπεται για το εμπόριο όπλων προς την Ινδία και το Πακιστάν, που είναι πυρηνικές δυνάμεις.
Αντιθέτως, η έκθεση των πέντε μη κυβερνητικών οργανώσεων για τη δίκαιη ασφάλιση στην Ολλανδία επισημαίνει την άμεση και έμμεση διαμόρφωση επενδυτικών σχημάτων και χρηματοδοτικών ταμείων που σχετίζονται καταρχάς με την παραγωγή και το εμπόριο φορητών όπλων, οχημάτων, αεροσκαφών και των ανταλλακτικών ή των οπλικών συστημάτων που χρειάζονται και χρησιμοποιούν οι υποστηριζόμενοι από το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι ένοπλοι.
Από τη δική της πλευρά και στην επίσημη ανακοίνωση της, η Allianz θεωρεί “εσφαλμένη” τη μεθοδολογία έρευνας και πορισμάτων των πέντε μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς “οι επενδύσεις που αναφέρονται αφορούν μόνο ένα μικρό και αμελητέο υποσύνολο των παγκόσμιων τοποθετήσεων και δραστηριοτήτων της εταιρείας μας που σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με το τμήμα διαχείρισης κεφαλαίων, το οποίο ενεργεί σύμφωνα με τις εντολές τρίτων προσώπων και άλλων, διαφορετικών της εταιρείας μας, επαγγελματικών μερών”. Με άλλα λόγια, η ασφαλιστική εταιρεία αποδέχεται τη συμμετοχή της σε επενδύσεις που σχετίζονται με την πολεμική βιομηχανία ως διαχειρίστρια funds για λογαριασμό τρίτων, αποφεύγοντας όμως να κατονομάσει και ποια είναι αυτά τα τρίτα πρόσωπα και επαγγελματικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, 3,8 δισ. ευρώ σε μετοχικά σχήματα και επενδυτικές δραστηριότητες εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν είναι και ένα τόσο “μικρό και αμελητέο” ποσό και υποσύνολο κεφαλαίων όπως θέλει να πιστεύει η Allianz.
Στη σχετική διαμάχη που ξέσπασε τις προηγούμενες μέρες ανάμεσα στις πέντε μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις ασφαλιστικές εταιρείες της Ολλανδίας, έχει παρέμβει και η Εθνική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών της χώρας. Σε ανακοίνωση της υποστηρίζει πως “η έκθεση για τη δίκαιη ασφαλιστική πολιτική στην Ολλανδία μόνο αυτήν την δικαιοσύνη δεν υπηρετεί και ουσιαστικά, με τέτοιου περιεχομένου δημοσιεύσεις, βάζει στο στόχαστρο της τους ασφαλισμένους πελάτες μας”. Σωστά. Η παραδοχή της Εθνικής Ένωσης είναι κυνική όσο και αποκαλυπτική. Οι ασφαλίσεις υγείας, ζωής και σύνταξης σε ιδιωτικοποιημένα συστήματα όπως είναι εκείνο της Ολλανδίας εξαρτώνται και από τη διαχειριστική και επενδυτική πολιτική που ακολουθεί ο ιδιωτικός τομέας “κοινωνικής” ασφάλισης. Με άλλα λόγια, οι συντάξεις και οι ασφάλειες ζωής των Ολλανδών διασταυρώνονται με τα όπλα και τους θανάτους στον πόλεμο της Υεμένης, όταν οι καλύψεις, η κεφαλαιοποιητική επάρκεια και οι χρηματοδοτήσεις ταλανίζονται από την οικονομική κρίση, την ανεργία και την αύξηση των εισφορών. Τα συμβόλαια εκπληρώνονται και οι συντάξεις πληρώνονται και κεφαλαιοποιούνται από τους πολέμους και τις σκοτεινές διαδρομές των εταιρικών δοσοληψιών.
Παράλληλα, ποτέ δεν ξέρει κανείς πως θα αντιδράσει ένας Ευρωπαίος ασφαλισμένος και πελάτης αν πληροφορηθεί ότι η δική του ασφάλεια ζωής, υγείας και σύνταξης μεταμορφώνεται σε πρώτη φάση σε επενδυτικούς τυχοδιωκτισμούς σε όπλα θανάτου και καταστροφής στην άλλη άκρη της υφηλίου. Οι ασφαλιστικές μπορεί να χάσουν πελάτες και κέρδη σε μία μάλιστα εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την κεφαλαιακή τους ευρωστία λόγω της πανδημίας και της οικονομικής καθίζησης στη χώρα εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί.
Ας τονιστεί το γεγονός ότι σε δύο διαφορετικές στιγμές, το 2016 και το 2018, η ολλανδική κυβέρνηση κοινοβουλευτικής ανοχής του Λαϊκού Κόμματος με πρωθυπουργό τον Μαρκ Ρούτε έχει απαγορεύσει την πώληση όπλων και εξοπλισμού πρώτα προς τη Σαουδική Αραβία και κατόπιν προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαιτώντας ταυτόχρονα την παύση στην οποιαδήποτε εμπλοκή ολλανδικών εταιρειών στον πόλεμο στη Υεμένη ως αποτέλεσμα των σχετικών διαμαρτυριών της Διεθνούς Αμνηστίας στο Άμστερνταμ το 2015. Μάλιστα, το φθινόπωρο του 2019, υπεγράφη και σχετικό δεσμευτικό μνημόνιο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εθνική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών προκειμένου να ανακατευθυνθούν τα κεφάλαια που έως τότε ήταν πιθανό ότι επενδύουν οι ολλανδικές ασφαλιστικές εταιρείες στην πολεμική βιομηχανία σε διαφορετικά πεδία εργασιών και κερδοφορίας. Ολοφάνερα, και το μνημόνιο δεν τηρείται και οι συμφωνίες παραβιάζονται συνεχώς και οι ολλανδικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις έχουν διαφορετική οικονομική και επενδυτική πολιτική από την κυβέρνηση της χώρας τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου