Μπορεί όλο το προηγούμενο διάστημα οι κάτοικοι της Τήνου και η δημοτική αρχή να έχουν διατρανώσει την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Τήνο, όμως φαίνεται πως η Πολιτεία και η εταιρεία «Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ» είχαν άλλη γνώμη, καθώς μετά από την επιχείρηση κατατρομοκράτησης της τοπικής κοινωνίας με αγωγή εναντίον 100 πολιτών, με την οποία ζητούσε αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ καθώς και φυλακίσεις και αποζημιώσεις σε περίπτωση που οι κάτοικοι συνέχιζαν τις κινητοποιήσεις, το βράδυ της Παρασκευής έφτασε στο λιμάνι πλοίο με υλικά για την πρώτη από τις τρεις ανεμογεννήτριες της «επένδυσης».
Όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι και οι τοπικοί άρχοντες, η επιχείρηση έλαβε χώρα υπό άκρα μυστικότητα, τέτοια που το πλοίο «Παν. Παραβουνιότισσα» έχει παρανόμως κλείσει το σήμα εντοπισμού AIS από τις 12:00 περίπου, παρότι ο νόμος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.
Κυριολεκτικά μέσα στη νύχτα, πολίτες που ενημερώθηκαν για την εξέλιξη αυτή, βρέθηκαν στον δρόμο προς το λιμάνι φωνάζοντας συνθήματα κατά της «επένδυσης». Αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν, αντίστοιχες κινητοποιήσεις κατάφεραν να εμποδίσουν πλοίο να δέσει στο λιμάνι και να μεταφέρει στο νησί υλικά για την κατασκευή τους. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, Τηνιακοί απέστειλαν επιστολή στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και το Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητώντας να ανακληθούν οι «οποιεσδήποτε άδειες διέλευσης και μεταφοράς ανεμογεννητριών».
«”Σαν τους κλέφτες”, όπως θα έλεγε και ο θυμόσοφος λαός μας.
Σε μία στιγμή όπου όλη η χώρα βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο για την
αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε μια περίοδο όπου όλοι προσπαθούμε να
διαχειριστούμε τις ψυχολογικές, και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης.
Ακριβώς λίγο πριν τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων….» δήλωσε μέσω ανάρτησής του ο δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Σιώτος.
«Κάποιοι επιλέγουν να έρθουν “σαν τους κλέφτες”, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας και να ξεφορτώσουν άγρια χαράματα τις ανεμογεννήτριες για να τις μεταφέρουν στα βουνά μας. Αυτή όμως είναι η επιλογή της Ενεργειακής. Δυστυχώς, δεν έχουμε απλώς ανθρώπους που ενδιαφέρονται αποκλειστικά μόνο για το κέρδος αλλά και ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται πραγματικά ποια είναι η σημερινή συγκυρία. Στη ζωή όλοι μας μπορεί να έχουμε διαφορές και αντιπαραθέσεις, υπάρχουν όμως κοινές αρχές και αξίες που διαφυλάσσουν την κοινωνική συνοχή. Τελικά κάποιοι επιλέγουν συστηματικά την παραβίαση κάθε έννοιας ηθικής» συμπληρώνει, για να καταλήξει με έκκλησή του προς την συντεταγμένη Πολιτεία.
«Ζητούμε οι Αρχές και ειδικά η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμεναρχείο να τηρήσουν τα δέοντα, αποτρέποντας τη διέλευση των οχημάτων σε δημοτικό οδικό δίκτυο, καθώς δεν έχει δοθεί άδεια από το Δήμο Τήνου. Ζητούμε το ελάχιστο από μια συντεταγμένη Πολιτεία» τονίζει ο δήμαρχος της Τήνου.
Την παραπάνω εξέλιξη στηλίτευσε με ανακοίνωσή της και η έπαρχος Τήνου, Νατάσα Δεληγιάννη Άσπρου, κάνοντας λόγο για «κερκόπορτα της άλωσης των νησιών μας», και καλώντας να σταματήσει επιτέλους η καταστροφή.
«Την κερκόπορτα της άλωσης των νησιών μας, σχετικά με την αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, θα πρέπει να την κλείσουν εκείνοι που (εδώ και χρόνια) την άνοιξαν και να μην αναγκάζουν τους φιλήσυχους ανθρώπους των νησιών μας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου (Α’) και δεύτερου (Β’) βαθμού, καθώς και τις Υπηρεσίες τους να είναι μπροστά σε διλήμματα, αδιέξοδα, αστικές και ποινικές ευθύνες. Μιας και η Διοίκηση έχει συνέχεια, ας πάρει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί και ας σταματήσει επιτέλους αυτή η καταστροφή» ανέφερε η έπαρχος Τήνου.
Απειλούμενο νησί η Τήνος
Ενώ δρομολογείται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Τήνο, η «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», έχει κατατάξει 5 ελληνικά νησιά μεταξύ των οποίων και η Τήνος, στο πρόγραμμα «7 πιο απειλούμενα μνημεία 2021», εγείροντας ζητήματα αναφορικά με την ιδιαιτερότητα του κυκλαδίτικου τοπίου, το οποίο προσδίδει υψηλή περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία και αυτή τη στιγμή απειλείται από τις ανεμογεννήτριες.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «7 πιο απειλούμενα μνημεία» αποτελεί έμπνευση της Europa Nostra και του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, που έχει ως σκοπό την ενεργοποίηση των προσπαθειών για τη διάσωση των πιο απειλούμενων μνημείων και περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.
Άλλα νησιά που επίσης έχουν τοποθετηθεί στο πρόγραμμα είναι η Αμοργός, η Κίμωλος, τα Κύθηρα και η Σίκινος.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ altersyros:
Σχετικά ΒΙΝΤΕΟ καθώς και άλλο υλικό μπορείτε να δείτε στη σελίδα:
Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου