05 Δεκεμβρίου 2020

Ινδία: Πάνω από 250 εκατομμύρια εργαζόμενοι έλαβαν μέρος στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου, στη μεγαλύτερη όλων των εποχών

Παρά την καταστολή, μια κοινή γενική απεργία εργατών και αγροτών έκλεισε την Ινδία. Πάνω από 250 εκατομμύρια εργαζόμενοι έλαβαν μέρος στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου.

Τα ινδικά συνδικάτα καταδίκασαν τις συλλήψεις των ηγετών των εργατών και των αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα καθώς διαδήλωσαν μαζί σε μια από τις μεγαλύτερες γενικές απεργίες σε όλη τη χώρα. Οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ινδίας εξέδωσαν προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να καταργήσει τους εργατικούς κώδικες κατά των εργαζομένων και τους νόμους κατά των αγροτών, καθώς η μαζική κινητοποίηση βιομηχανικών και γεωργικών εργατών και αγροτών σε όλη τη χώρα διέκοψε την κανονική ζωή σε ολόκληρη τη χώρα, σε αγροτικές και αστικές περιοχές .

Σε όλη τη χώρα, τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι συμμετείχαν στην απεργία. Το ενωμένο μέτωπο των 250 οργανώσεων αγροτών, η Επιτροπή Συντονισμού All India Kisan Sangharsh (AIKSCC), επέκτεινε την υποστήριξη στην απεργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τα συνδικάτα επέκτειναν την υποστήριξή τους στην κινητοποίηση των αγροτών «Chalo Delhi» (Go to Delhi) στις 26 και 27 Νοεμβρίου. Οι αγρότες διαμαρτύρονται κατά των πρόσφατων νόμων κατά των αγροτών με την κατάργηση της ελάχιστης τιμής στήριξης της κυβέρνησης για τα αγροτικά προϊόντα, με σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα και στα μέσα διαβίωσης των αγροτών.

Οι συνδικαλιστικοί ηγέτες κατήγγειλαν  ότι, χρησιμοποιώντας το Covid-19 ως δικαιολογία, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει καταστολή ευρείας κλίμακας. Η αστυνομία χρησιμοποίησε βίαια μέσα για να προσπαθήσει να σταματήσει εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και αγρότες που πήγαιναν στο Δελχί για να διαδηλώσουν ειρηνικά στην πρωτεύουσα στις 26 και 27 Νοεμβρίου.

Ο Sanjay Vadhavkar, γενικός γραμματέας του SMEFI και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής IndustriALL είπε,

«Παρά τις σοβαρές αστυνομικές παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην απεργία. Οι πρόσφατες αλλαγές στο εργατικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των νέων κωδίκων για την κοινωνική ασφάλιση, τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις, θα πρέπει να ανακληθούν καθώς δεν προστατεύουν τις θεμελιώδεις αρχές και τα δικαιώματα στην εργασία.

«Σε πολλά ζητήματα αντιβαίνουν στις δεσμεύσεις της Ινδίας στα διεθνή φόρουμ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εργασιακά δικαιώματα. Ο λανθασμένος χειρισμός του Covid-19 και η αντιλαϊκή οικονομική πολιτική ώθησαν εκατομμύρια στη δυστυχία. Αυτή η απεργία και η κοινή δράση με τους αγρότες θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στις κυβερνητικές πολιτικές και απαιτούν εργατικές και ανθρωποκεντρικές πολιτικές ».

Ο κοινός συνδικαλιστικός χάρτης των διεκδικήσεων:

1.   Άμεση μεταφορά μετρητών Rs 7.500 (101 $ ΗΠΑ) σε όλες τις οικογένειες που κερδίζουν λιγότερο από το όριο του φόρου εισοδήματος.

2.   Δωρεάν κιλό 10 κιλών ανά άτομο κάθε μήνα σε όλους όσους έχουν ανάγκη.

3.   Επέκταση του εθνικού νόμου για την εγγύηση της απασχόλησης του Mahatma Gandhi για την παροχή απασχόλησης από τις τρέχουσες 100 ημέρες έως 200 ημέρες εργασίας σε αγροτικές περιοχές με αυξημένους μισθούς και επέκταση αυτού του προγράμματος στις αστικές περιοχές.

4.   Απόσυρση όλων των αλλαγών στον εργατικό κώδικα και των νόμων κατά των αγροτών.

5.   Σταματήστε την ιδιωτικοποίηση εταιρειών του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον χρηματοοικονομικό τομέα. Διακόψτε την ιδιωτικοποίηση φορέων παραγωγής και υπηρεσιών που διοικούνται από την κυβέρνηση σε σιδηροδρόμους, κατασκευή διαταγμάτων, λιμάνια και παρόμοιες περιοχές.

6.   Να αποσυρθεί η δρακόντεια εγκύκλιος αναγκαστικής πρόωρης συνταξιοδότησης υπαλλήλων του δημόσιου και του δημόσιου τομέα

7.   Παροχή σύνταξης σε όλους, αποκατάσταση παλαιότερου συνταξιοδοτικού συστήματος και βελτίωση του EPS 95.

Το φόρουμ των οργανώσεων που στηρίζει το κοινό πρόγραμμα διεκδικήσεων αποτελείται από το Ινδικό Συνέδριο Εθνικής Συνδικαλιστικής Ένωσης (INTUC), το Συνέδριο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της Ινδίας (AITUC), το Hind Mazdoor Sabha (HMS), το Κέντρο Ινδικών Συνδικαλιστικών Συνδικάτων (CITU), το Κέντρο Ινδικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της Ινδίας (AIUTUC), το Συνδικάτο Κέντρο Συντονισμού (TUCC), Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Γυναικών (SEWA), Κεντρικό Συμβούλιο Συνδικάτων της Ινδίας (AICCTU), Εργατική Προοδευτική Ομοσπονδία (LPF) και Συνέδριο του Ενωμένου Συνδικάτου (UTUC).

Μόνο οι εργαζόμενοι που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα που συνδέεται με την Bhartiya Mazdoor Sangh (BMS) έχουν μείνει εκτός, αν και αναφορές δείχνουν ότι σε πολλά μέρη αποφασίσαν να συμπαραταχθούν με τους συναδέλφους τους. 

Εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη συντονισμένη γενική απεργία οπουδήποτε στον κόσμο όταν 250 εκατομμύρια εργαζόμενοι και αγρότες σταμάτησαν τη δουλειά τους από τα μεσάνυχτα της 26ης Νοεμβρίου στην Ινδία, προκαλώντας διακοπή της εργασίας σε τράπεζες, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, μεταφορές, χαλυβουργικές μονάδες, λιμάνια και αποβάθρες, τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, φυτείες, ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, άνθρακα και άλλα ορυχεία, μονάδες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, και εκατομμύρια άλλες βιομηχανίες. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες, οι σιδηρόδρομοι, οι ταχυδρομικές και τηλεγραφικές υπηρεσίες και πολλές άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες επηρεάστηκαν σοβαρά καθώς οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις αλληλεγγύης. Αρκετά εκατομμύρια γυναίκες που εργάζονται ως εργαζόμενες / βοηθοί Anganwadi, εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, μάγειρες μεσημεριανού γεύματος και εκείνες που εργάζονται σε άλλα κυβερνητικά προγράμματα έχουν επίσης απεργήσει.

Η απεργία είχε επιτυχία παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης που στήθηκε μέρες πριν, μεταξύ άλλων με συλλήψεις συνδικαλιστών (π.χ. από οργανώσεις αγροτών που επίσης συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις). Σε πολλές περιοχές απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις ενώ σε μεγαλουπόλεις, όπως το Νέο Δελχί, «σφραγίστηκαν» οι είσοδοι για να αποτραπούν η μαζική άφιξη αγροτών από τα περίχωρα και η κοινή τους διαδήλωση με εργάτες. Μάλιστα, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και επιστράτευσε «αύρες» ενάντια σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες από την περιοχή Πουντζάμπ που έκαναν πορεία μέχρι το Νέο Δελχί.

Χιλιάδες αγρότες που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα του Σινγκού πραγματοποίησαν συνάντηση το Σάββατο το πρωί εν μέσω έντονης παρουσίας της ασφάλειας και αποφάσισαν να συνεχίσουν να διαδηλώνουν εκεί ακόμη και αφού τους προσφέρθηκε μια τοποθεσία στο βόρειο Δελχί για να διαδηλώσουν.

ΠΗΓΗ: Firstpost, Industriall-union, Newindiaexpress

Αναδημοσίευση από eforipediada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου