02 Νοεμβρίου 2020

«Το Χωριό του Όλοι Μαζί»: Τα 8 χρόνια διαδρομής του ΠΙΚΠΑ που σταμάτησε η κυβέρνηση (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Ένα βίντεο που καταγράφει συνοπτικά τα 8 χρόνια Αλληλεγγύης και Αξιοπρέπειας της δομής φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων στο ΠΙΚΠΑ της Λέσβου έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση «Lesvos Solidarity». H δομή αυτή εκκενώθηκε από την κυβέρνηση, με δυνάμεις των ΜΑΤ, το πρωί της Παρασκευής, μετά από συνεχείς απειλές και πιέσεις τοπικών αρχών αλλά και ακροδεξιών κραυγών. «Εξυπηρετώντας τις αξίες της αλληλεγγύης, του σεβασμού, της αξιοπρέπειας, της ισότητας και της μη-βίας, το ΠΙΚΠΑ βραβεύτηκε πολλές φορές ως ένα πρότυπο παράδειγμα φιλοξενίας προσφύγων και υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας. Ένα μοναδικό παράδειγμα που μας δείχνει τι μπορούν να καταφέρουν οι άνθρωποι. Χάρη στους χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν από εδώ» αναφέρει η οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί της Παρασκευής, αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν τη δομή, ένα από τα ελάχιστα κέντρα που έχει καταφέρει να προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες, σε άτομα που έχουν χρόνια ψυχικά ή ιατρικά προβλήματα, θύματα βίας ή βασανιστηρίων, ανάπηρους, μονογονεϊκές οικογένειες με νεογέννητα, αλλά και ανήλικους.

«Ένας χώρος αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας αναγκάζεται να κλείσει τις πόρτες του, ενώ άνθρωποι συνεχίζουν να κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η ενέργεια αυτή αποτελεί πληγή για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη» σχολίσε σε ανάρτησή της η Διεθνής Αμνηστία.

Αντίδραση υπήρξε και από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο twitter, που χαρακτήρισαν ντροπιαστική την απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης. «Ένα μερος αλληλεγγύης και ανθρωπιάς αναγκάζεται να κλείσει τις πόρτες του, ενώ απάνθρωπα κέντρα στη Λέσβο και άλλα νησιά παγιδεύουν πρόσφυγες» σχολιάζουν επίσης.


ΠΗΓΗ:
The Press Project
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου