17 Αυγούστου 2020

«Εργασιακός μεσαίωνας» και χιλιάδες άνεργοι στον Τουρισμό με τις «ευχές» της κυβέρνησης – Μύκονος και Σαντορίνη το «εργασιακό Νταχάου» της χώρας! (Βίντεο)

 
Απροστάτευτοι και επί ξύλου κρεμάμενοι παραμένουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, παρά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του κλάδου, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες και οι συνέπειες της πανδημίας.

Στον κλάδο του τουρισμού- επισιτισμού υπολογίζεται πως έχουν χαθεί περί τις 300000 θέσεις εργασίας ενώ δεν υπάρχει καμία σχεδόν μέριμνα για όσους-ες μείνουν εκτός δουλειάς. Επίσης οι εργοδότες, ανεξέλεγκτοι και με την ανοχή της κυβέρνησης, έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο παραβιάσεων στα εργασιακά δικαιώματα και στις συνθήκες εργασίας, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να αποχωρούν από τις επιχειρήσεις σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές και νησιά όπως π.χ. η Μύκονος και η Σαντορίνη, που περιγράφονται ως «εργασιακά Νταχάο».    

«Στην αγορά επικρατεί ένα μπάχαλο, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, Γιώργος Χατζόγλου. Ο κ.Χατζόγλου υπογραμμίζει πως «έχουν χαθεί σε σχέση με πέρυσι 250.000 θέσεις εργασίας (απολύσεις και μειώσεις προσλήψεων) στον κλάδο μας με την ανεργία να κυμαίνεται στο 50%». Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και σε φαινόμενα εκβιασμών από την πλευρά των εργοδοτών με «εξαναγκασμό σε εργασία υπαλλήλων που ήταν σε αναστολή αλλά και πιέσεις σε εργαζόμενους που τελούσαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης να υπογράψουν χαρτί ότι δεν θέλουν να εργαστούν την επόμενη χρονιά». «Εμείς ζητάμε για όσους δε βρουν δουλειά επιδότηση με το επίδομα ανεργίας μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και αναπλήρωση στο 100% μισθών και εισφορών ανάλογα με τα προβλεπόμενα στις κλαδικές συμβάσεις». Θέτει επιτακτικά και το ζήτημα της διευθέτησης οφειλών σε εφορίες και ΔΕΚΟ καθώς «αλλιώς δεν βγαίνει, έρχεται μεγάλη φτώχεια».

Καταγγελίες για «όργιο παραβάσεων από τους εργοδότες» και «εργασιακό μεσαίωνα» στον τουρισμό

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό –  Τουρισμό (ΠΟΕΤΤ), θέτει σειρά ερωτημάτων προς τα αρμόδια υπουργεία και τονίζει πως έχει στα χέρια της εκατοντάδες καταγγελίες για εργοδοτική παραβατικότητα, απολύσεις, εξαναγκασμούς σε οικειοθελή αποχώρηση, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιώργος Χότζογλου, ενώ έχει ενημερωθεί το υπουργείο Εργασίας, δεν έχει γίνει καμία απολύτως κίνηση για να διορθωθούν σημαντικά λάθη και αβλεψίες, όπως το ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που αντί για 534 ευρώ έλαβαν λιγότερα από 300 ευρώ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι εργοδότες αρνούνται να προχωρήσουν σε επαναπρόσληψη προσωπικού που είχε εργαστεί στην ίδια επιχείρηση πέρυσι, με σκοπό να εκμεταλλευθούν μια ασάφεια στις ρυθμίσεις που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και να μην καταβάλουν τον 13ο και τον 14ο μισθό στους εργαζομένους.

ΠΗΓΗ: Ο Πολύγραφος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου