17 Αυγούστου 2020

Άνοιγμα σχολείων: Τι (δεν) προγραμματίζεται στην Ελλάδα - Τι έχει προγραμματιστεί από τον... Ιούλιο στην Ιταλία !

 Από news247

Τα σχολεία ανοίγουν στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς σχέδιο και παρά την έξαρση κρουσμάτων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επιβεβαίωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν φέτος στις 7 Σεπτεμβρίου. Στο σκοτάδι οι γονείς που δεν έχουν καμία ενημέρωση για το σχέδιο (;) του υπουργείου Παιδείας.

Στις 7 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Open είπε ότι η ημερομηνία αυτή "έχει κλειδώσει".

"Έχουμε μία χρονιά που θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Γιατί αν τα τηρούμε, αυτό θα είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατέψει από τη διασπορά του ιού και στο σχολικό περιβάλλον", πρόσθεσε.

Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν πολλά και αναπάντητα, καθώς το Υπουργείο Παιδείας και η υπουργός Νίκη Κεραμεώς, μέχρι στιγμής κρατούν στο σκοτάδι τους γονείς για μια σειρά από ζητήματα και ενώ ο κορονοϊός είναι και πάλι σε έξαρση στη χώρα μας.

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επιβεβαίωσε την ημερομηνία, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο θα ανοίξουν τα σχολεία. Θα πηγαίνουν και πάλι οι μαθητές εκ περιτροπής και πόσοι μαθητές θα είναι ανά τμήμα; Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι θα υπάρξει παρακολούθηση εκ περιτροπής, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες εκπαιδευτικοί έχουν ειδοποιηθεί να δηλώσουν ωράρια, κάτι που σημαίνει ότι εξετάζεται λειτουργία πρωί - απόγευμα.

Πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα υγιεινής και η χρήση μάσκας σε μικρούς μαθητές;

Θα εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση και πώς δεν θα εξελιχθεί ξανά σε παρωδία, με την εφαρμογή να επαφίεται στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών με πενιχρά μέσα;

Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία των προσωπικών δεδομένων δασκάλων, καθηγητών και μαθητών;

Έχουν ληφθεί υπόψη, παραδείγματα ανοίγματος σχολείων στο εξωτερικό, σε καιρό έξαρσης κρουσμάτων, όπως στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ;

Μέχρι στιγμής το υπουργείο δεν έχει μπει στον κόπο να ενημερώσει, ενώ η 7η Σεπτεμβρίου είναι μόλις τρεις εβδομάδες μακριά και θα έπρεπε οι γονείς να γνωρίζουν το σχέδιο που υπάρχει -αν υπάρχει- έστω και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Τι λέει η ΟΛΜΕ

Ενστάσεις και προβληματισμούς εξέφρασε μιλώντας στο Open ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης. Έκανε λόγο για αντιφατική στάση του υπουργείου Παιδείας και τόνισε οτι απαιτούνται κονδύλια τα οποία θα πρέπει να διατεθούν για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Σε περίπτωση που το υπουργείο επιλέξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είπε ότι δεν είναι κάτι απλό και χρειάζεται σοβαρή υλικοτεχνική υποδομή. Επεσήμανε δε, ότι κανείς δεν έμεινε ικανοποιημένος από την τηλε -εκπαίδευση που τέθηκε σε εφαρμογή την περασμένη άνοιξη.

Από alfavita

Ιταλία: Επιστροφή στο σχολείο με μικρότερες τάξεις και περισσότερους εκπαιδευτικούς

Οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ήδη από τον Ιούλιο ότι αναμένεται να να πραγματοποιήσουν τεστ στο σύνολο του προσωπικού των σχολείων της χώρας και να προμηθεύσουν με μάσκες τους διδάσκοντες και τους μαθητές - Χρειάζονται περισσότεροι εκπαιδευτικοί, προσωπικό και κτίρια, σημειώνουν τα εκπαιδευτικά συνδικάτα

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία στην Ιταλία με την υπουργό Παιδείας της γειτονικής χώρας να εξαγγέλλει ήδη από τον Ιούνιο μειωμένο αριθμό μαθητών ανά τάξη και εφαρμογή κανόνων ασφαλείας για να αποτραπεί η διασπορά του κορονοϊού, μετά την ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς με εξ αποστάσεως μαθήματα και εξετάσεις.

«Θα μειώσουμε τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τάξη», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, Λουτσία Ατσολίνα, αναφέροντας ότι το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει 3.000 σχολικά κτίρια που δεν χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ότι θα γίνουν 50.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και άλλου προσωπικού. H κυβέρνηση Κόντε θα προσφέρει επιπλέον 1 δισ. στην Παιδεία, μετά την ανακοίνωση 1,4 δισ. που είχε ανακοινώσει προηγούμενα με αποτέλεσμα η συνολική αύξηση των δαπανών στην Παιδεία την εποχή του κορονοϊού να φθάνει τα 2,4 δισ.

Πάντως, η ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας απογοήτευσε τα συνδικάτα του εκπαιδευτικού τομέα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL Ιταλία χρειάζεται 33.039 νέες τάξεις στα νηπιαγωγεία, 89.580 νέες τάξεις στα δημοτικά σχολεία και 89.292 τάξεις, με τις ανάγκες να ξεπερνούν συνολικά τις 210.000 νέες τάξεις εάν οριστεί ως όριο η συμμετοχή 15 μαθητών στην κάθε τάξη.

Για να γίνει αυτό, η CGIL εκτιμά ότι χρειάζονται 160.000 νέοι εκπαιδευτικοί στην στοιχειώδη Παιδεία με κόστος 4,5 δισ. για δέκα μήνες και 245.000 εκπαίδευση για τη μέση εκπαίδευση με κόστος 7 δισ. για δέκα μήνες. Τα σχολεία, για να λειτουργήσουν, χρειάζονται άλλους 80.000 διοικητικούς και άλλους υπαλλήλους με κόστος 1,8 δισ. για δέκα μήνες, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος για να λειτουργήσουν τα σχολεία με πλήρη σεβασμό των κανόνων ασφαλείας θα φθάσει τα 13,3 δισ., πεντέμισι φορές περισσότερα από τα 2,4 δισ. που προσφέρει η κυβέρνηση Κόντε.

Τεστ για και μάσκες για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες ιταλικές αρχές ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τεστ στο σύνολο του προσωπικού των σχολείων της χώρας και να προμηθεύσουν με μάσκες τους διδάσκοντες και τους μαθητές.

«Η επαναλειτουργία των σχολείων υπό συνθήκες ασφαλείας είναι η πρώτη μεγάλη κίνηση για την ανάκαμψη της χώρας μας», δήλωσε ο Ντομένικο Αρκούρι, επίτροπος αρμόδιος για την διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προέκυψε λόγω του νέου κορονοϊού.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «με τα τεστ αυτά και τις προστατευτικές μάσκες πρόκειται οπωσδήποτε να μειωθεί η ανησυχία των γονέων και των παιδιών».

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, με την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθούν, σε εθελοντική βάση, τεστ στο διδακτικό και το διοικητικό προσωπικό, ενώ, δειγματοληπτικά, θα γίνονται (ανά διαστήματα και πάντα εθελοντικά) τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού και σε μαθητές.

Τα τεστ δεν θα πραγματοποιούνται μέσα στα σχολεία, αλλά σε δομές του ιταλικού δημόσιου συστήματος υγείας. Παράλληλα, γιατροί του ιταλικού δημοσίου θα ελέγχουν την υγειονομική κατάσταση στο εσωτερικό όλων των σχολικών συγκροτημάτων της χώρας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου