07 Μαρτίου 2024

Δικηγόροι, φοιτητές, ακαδημαϊκοί «ασπίδα» των φοιτητικών αγώνων

katalipsi fs panteio
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
 

Ηχηρό συλλογικό μήνυμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας και στις διώξεις αγωνιζόμενων σπουδαστών ● Κλίμα τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας εδώ και 2 χρόνια στο ΑΠΘ ● Η ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή.

Στην απομυθοποίηση των νομικών επιχειρημάτων της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στη στήριξη των φοιτητικών αγώνων ενάντια σε εκδικητικές διώξεις προχώρησαν νομικοί, ακαδημαϊκοί και φοιτητές στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο φοιτητικός σύλλογος της Νομικής του ΑΠΘ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ).

Πέρα από την κατάφωρη αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου που έρχεται προς ψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή, όλοι οι συμμετέχοντες ανέδειξαν γιατί δεν νοείται να ποινικοποιούνται τόσο οι φοιτητικοί αγώνες όπως οι καταλήψεις και η «παρεμπόδιση» ηλεκτρονικών εξετάσεων, ενώ κάλεσαν στη μεγάλη συγκέντρωση την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Από την ημερίδα στον ΔΣΑ. Από αριστερά, ο Γιώργος Βλάχος, ο Γιάννης Βούτας, η Σοφία Θεοτοκά, ο Αντώνης Αντανασιώτης και ο Ξενοφών Κοντιάδης. Στην οθόνη μέσω zoom η Κλειώ Στίγγα από το ΑΠΘ | Φωτ.: Μ.-Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Οπως ανέφερε στην αρχική εισήγηση ο Γιώργος Βλάχος, μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ, έπειτα από κυβερνητικές προτροπές, οι εισαγγελικές αρχές έχουν παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων από φοιτητές σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις. Δύο από αυτές αφορούν τη Νομική του ΑΠΘ για τις καταλήψεις ως μέσο αντίδρασης στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Πιθανό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων ερευνών είναι να διωχθούν για «κατασκευασμένα» πλημμελήματα δεκάδες φοιτητές ή και καθηγητές. Κάτι τέτοιο, συνέχισε, συνιστά εκτροπή από το δημοκρατικό πνεύμα που διέπει το ελληνικό Σύνταγμα, από το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και από τις αρχές της συνδικαλιστικής ελευθερίας.

Ακολούθησε ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (ΔΣΠ), Γιάννης Βούτας, που αναφέρθηκε εκτενώς στο ψήφισμα του ΔΣΠ ενάντια στην ποινικοποίηση των φοιτητικών αγώνων. «Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το συνέρχεσθαι και το συνεταιρίζεσθαι. Εάν οι καταλήψεις είναι απότοκο γενικών συνελεύσεων, τότε έχουμε να κάνουμε με μία μορφή κινητοποιήσεων που δεν είναι παράνομες. Τι προστατεύουν οι καταλήψεις; Εχουμε να κάνουμε με ένα νομοσχέδιο που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος», τόνισε μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο αποτελεί δικαίωμα κάθε παιδιού, που έχει δυνατότητα πρόσβασης.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο συνταγματολόγος και καθηγητής στο Πάντειο, Ξενοφών Κοντιάδης, που ανέλυσε τη διαφορά του δημοσίου πανεπιστημίου και μίας οποιασδήποτε άλλης δημόσιας υπηρεσίας ως προς τη «διατάραξη λειτουργίας», για την οποία διώκονται φοιτητές που προχώρησαν σε καταλήψεις. «Σε ποιο πλαίσιο κατηγορούνται οι φοιτητές για τη διατάραξη ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας; Μήπως στο πλαίσιο υποχώρησης της ομαλής λειτουργίας του κράτους δικαίου; {...} Η κυβέρνηση με κάποιες πρωτοφανείς ερμηνευτικές κατασκευές έρχεται να παρακάμψει το Σύνταγμα και να επιχειρηματολογήσει υπέρ της άποψης ότι δεν τυγχάνει συνταγματικής δέσμευσης η λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. Αλλιώς έρχεται μια ιδιότυπη –σύμφωνη με το ενωσιακό δίκαιο– ερμηνεία του Συντάγματος. Εάν υπήρχε ζήτημα παραβίασης του ενωσιακού δικαίου, προ πολλού θα είχαν παρέμβει τα όργανα της Ε.Ε.», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για τον Αντώνη Αντανασιώτη, μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ, είναι εκτός πραγματικότητας ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η συνύπαρξη των ιδιωτικών με τα δημόσια πανεπιστήμια θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των δημόσιων. Οπως επισήμανε, το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, καθώς δεν παραβιάζει απλά το γράμμα αλλά και το πνεύμα του Συντάγματος, γιατί καταργεί το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Εμείς λέμε καθαρά “όχι” στην αναθεώρηση του 16, όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι στα δίδακτρα».

Ο πρώην πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Λευτέρης Αγγελής, αναφέρθηκε από την πλευρά του σε ένα ιδιότυπο καθεστώς τρομοκρατίας και αστυνομικής ομηρίας που έχει επιβληθεί στους φοιτητές του ΑΠΘ τα δύο τελευταία χρόνια με πρόσχημα την κατασκευή βιβλιοθήκης στον χώρο πρώην κατάληψης. «Η προσπάθεια ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι πράγματι πρωτοφανής. Εντάσσεται στο πλαίσιο της καταστολής που είδαμε και στις κινητοποιήσεις ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Το τμήμα μας αντιμετώπισε προβλήματα γιατί βρίσκεται κοντά στο εργοτάξιο της υπό κατασκευή βιβλιοθήκης που φυλούσαν αστυνομικές δυνάμεις. Είχαμε συχνά επεισόδια με φοιτητές και τις αστυνομικές δυνάμεις εν μέσω μαθημάτων και εξετάσεων», τόνισε αναφερόμενος σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις αστυνομικής βίας και ακραίων επεισοδίων.

Για παραβίαση του Συντάγματος χωρίς κανένα πρόσχημα έκανε λόγο από την πλευρά του ο Ακρίτας Καϊδατζής, καθηγητής στη Νομική του ΑΠΘ. «Ο αγώνας για το δημόσιο πανεπιστήμιο, δυστυχώς, γίνεται μόνο από το φοιτητικό κίνημα. Είναι διπλός αγώνας. Υπέρ του δημοσίου πανεπιστημίου, να μην ευτελιστεί η δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ταυτόχρονα για την υπεράσπιση του Συντάγματος, της κανονιστικότητας του Συντάγματος», τόνισε, μιλώντας για ψευδεπίγραφα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που δεν θα τηρούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις όπως του αυτοδιοίκητου και της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Στην εκδήλωση παρενέβησαν επίσης οι φοιτήτριες της Νομικής του ΕΚΠΑ Σοφία Θεοτοκά και της Νομικής του ΑΠΘ Κλειώ Στίγγα, που μίλησαν για τους δύο μήνες φοιτητικών αγώνων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι ο αγώνας για την προστασία του δημοσίου πανεπιστημίου δεν θα τελειώσει με την πιθανή ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά θα είναι διαρκής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου