ΓΠ.ΤΥΠ.ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ/EUROKINISSI |
Εταιρείες σουπερμάρκετ, logistics, πολυκαταστημάτων, στις αποθήκες των οποίων εργάζεται, παράλληλα με το δικό τους προσωπικό, και προσωπικό εργολάβων (κυρίως μετανάστες), με τις ειδικότητες του «picker» προετοιμασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή, παρανομούν. Διότι δεν παρέχουν τη δυνατότητα σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων να χτυπούν τη συνδεδεμένη με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, πολυδιαφημισμένη –για το ρόλο της στην πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας– κάρτα εργασίας. Και όπου δίνεται η δυνατότητα αυτή, οι υπερβάσεις του νόμιμου ωραρίου δεν καταγράφονται πουθενά.
Εργαζόμενοι που δουλεύουν για λογαριασμό τρίτων εταιρειών (shop in a shop) σε καταστήματα καλλυντικών, εμπορικών κέντρων, spa, κέντρων αισθητικής, αρωματοπωλείων, δεν χτυπάνε ψηφιακή κάρτα εργασίας, για τον απλούστατο λόγο ότι ούτε tablet με τη σχετική εφαρμογή δεν τους παρέχουν οι εργοδότες.
Κι αυτές είναι μόνο δύο από τις εκατοντάδες καταγγελίες εργαζομένων που «τόλμησαν» να περιγράψουν στην Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και στο Εμπόριο την πραγματική εικόνα στην αγορά εργασίας. Πριν από λίγες ημέρες η Ομοσπονδία έδωσε στη δημοσιότητα τις καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στο οικοσύστημα των δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων-μελών της, σε σχέση με το πώς εφαρμόζεται το σύστημα της ψηφιακής κάρτας σε αρκετές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Και αυτές είναι πολλές. Αναδεικνύουν έναν «τέλειο» σχεδιασμό απόκρυψης της πραγματικής κατάστασης που βιώνουν οι μισθωτοί, αλλά και την απεριόριστη δυνατότητα των εργοδοτών να απομυζούν τα ασφαλιστικά ταμεία και τη ΔΥΠΑ. Ιδού ορισμένες ακόμη καταγγελίες που θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μας απαντήσουν η Ανεξάρτητη Αρχή των Επιθεωρητών Εργασίας, το ελεγκτικό Σώμα του e-ΕΦΚΑ και η διοίκηση της ΔΥΠΑ τι πράττουν για να περιοριστούν:
● Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έχουν λάβει οδηγίες να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. Αυτό γίνεται για να μη φανεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ η μία ώρα της νυχτερινής απασχόλησης, που πληρώνεται διαφορετικά.
● Εταιρείες security που αναλαμβάνουν εργολαβίες 24ωρων-7ήμερων εβδομαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού, συνεχίζουν να εφαρμόζουν 12ωρη απασχόληση των φυλάκων, με την ψηφιακή κάρτα των εργαζομένων να είναι μονίμως «χτυπημένη» σε 8ωρες βάρδιες καθημερινές και όχι Κυριακές και αργίες και πάντα σε ημερήσια βάρδια.
● Συνεργεία καθαρισμού που αναλαμβάνουν εργολαβίες καθαρισμού τραπεζών, πολυκαταστημάτων, εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού, με βασική απασχόληση τις νυχτερινές ώρες που οι εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν, εμφανίζουν «χτυπημένες» τις ψηφιακές κάρτες του προσωπικού τους μόνο σε ημερήσιες βάρδιες.
● Προϊστάμενοι ταμείων ζητούν από τους εργαζομένους σε αυτά τα πόστα να χτυπήσουν την ψηφιακή κάρτα τους στις 9 π.μ., παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στη θέση τους από νωρίτερα και εξυπηρετούν πελάτες.
● Σε ωρομίσθιους εργαζομένους επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να ξεχνούν να χτυπήσουν την κάρτα τους στο 4ωρο, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν την εργασία τους μέχρι 8ωρο.
● Σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών δόθηκε η εντολή να χτυπάνε την κάρτα τους, ανεξάρτητα εάν έχουν τελειώσει την παραγγελία τους ή όχι, και να συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά.
● Σε οδηγούς ζητήθηκε να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα, αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.
● Προϊστάμενοι καταστημάτων έχουν ζητήσει από τους εργαζομένους να τους εκτυπώσουν το QR Code από τις ψηφιακές κάρτες εργασίας, λέγοντάς τους ότι αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι προϊστάμενοι αυτή την «υποχρέωση» χτυπήματος της κάρτας…
● Υπήρξαν καλέσματα σε εργασία για εργαζομένους που είχαν ρεπό. Δόθηκε η οδηγία όμως γι’ αυτές τις πολύ «ειδικές» περιπτώσεις οι εργαζόμενοι να μη χτυπήσουν κάρτα.
● Με το τελευταίο νομοσχέδιο του περασμένου Οκτωβρίου δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας και την υπερωριακή απασχόληση πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν καταγράφονται οι υπερωρίες σε real time, ο εργαζόμενος χτυπά την κάρτα μετά τη λήξη της δηλωμένης στο ΕΡΓΑΝΗ βάρδιάς του και εν συνεχεία παραμένει στην εργασία δίχως να δηλώνονται κάπου οι υπερωρίες του. Σε περίπτωση ελέγχου, ο εργοδότης, καθυστερώντας στην είσοδο τους επιθεωρητές, έχει το περιθώριο να αναρτήσει επί τόπου τις υπερβάσεις του ωραρίου, ίσως ακόμα και μετά τον έλεγχο…
Και φυσικά το μείζον ερώτημα αφορά πρωτίστως το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει γι’ αυτό το δράμα στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας;
***
-ΣΧΕΤΙΚΕΣ και οι αναρτήσεις στο blog μας:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου