17 Μαρτίου 2024

Απεργοί πείνας του Λαϊκού Μετώπου ζητούν δικαιοσύνη μπροστά στον Άρειο Πάγο - Στις 19 Μαρτίου 2024 η κρίσιμη εκδίκαση της αίτησης αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης για τους 11 Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές

xusein-kartsioti

Ο Χουσεΐν και η Κωνσταντίνα

 
Συνέντευξη των απεργών πείνας Χουσεΐν Σουν­κιού και Κωνσταντίνας Καρτσιώτη

Λαϊκό Μέτωπο μπροστά στον Αρειο Πάγο


Συμπληρώνουν σήμερα 22 μέρες χωρίς τροφή διαμαρτυρόμενοι για τους 11 Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές που αθωώθηκαν έπειτα από πολυετή ταλαιπωρία και κινδυνεύουν να ξαναβρεθούν στο εδώλιο με κατηγορίες για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. ● Ζητούν επίσης δικαιοσύνη για τρεις συντρόφους τους που έχουν καταδικαστεί ερήμην.

Ο Χουσεΐν Σουν­κιού, πολιτικός πρόσφυγας από την Τουρκία, και η Κωνσταντίνα Καρτσιώτη είναι μέλη του Λαϊκού Μετώπου Ελλάδας. Διανύουν σήμερα την 22ή ημέρα απεργίας πείνας και από τις 19 Φεβρουαρίου βρίσκονται καθημερινά έξω από τον Αρειο Πάγο. Η παρουσία τους εκεί είναι μια κίνηση συμβολισμού για τις δικαστικές μάχες που αντιμετωπίζουν οι σύντροφοί τους και θα συνεχίσουν να απέχουν από την τροφή, συνολικά για έναν μήνα, ώς τις 19 Μαρτίου, οπότε και εκδικάζεται στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας η αίτηση αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης για τους 11 Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές που ασκήθηκε τον περασμένο Ιούλιο από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και σήμερα πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Αχιλλέα Ζήση.

Oι έντεκα αγωνιστές αφέθηκαν οριστικά ελεύθεροι από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στις 13 Μαρτίου 2023, όταν το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τους απάλλαξε ομόφωνα από τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνταν. Μέχρι να έρθει όμως η αθώωσή τους, οι έντεκα ως κατηγορούμενοι είχαν υποστεί μια πολυετή ταλαιπωρία στα δικαστήρια και εγκλεισμό τριών χρόνων στις φυλακές, ενώ ως φυλακισμένοι έκαναν απεργία πείνας για περισσότερες από 90 μέρες, διεκδικώντας μια δίκαιη δίκη. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί με εξοντωτικές ποινές σε μια αστραπιαία δικαστική διαδικασία για ένταξη σε «τρομοκρατική» οργάνωση, η οποία δεν δρα καν στην Ελλάδα (DHKP-C), βάσει του άρθρου 187Α του Π.Κ.

Η δικαίωσή τους έμελλε να κριθεί ξανά στις 19 Μαρτίου. Αν σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο αποφασιστεί ότι συντρέχουν λόγοι αναίρεσης, τότε οι 11 αγωνιστές θα αναγκαστούν να ξανακαθίσουν στο εδώλιο με το ίδιο κατηγορητήριο.

Την Παρασκευή, ημέρα του συλλαλητηρίου για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η Κωνσταντίνα προσήχθη από άντρες των ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ, καθώς κατευθυνόταν στην πορεία. Παρά το γεγονός πως τους γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε απεργία πείνας, παρέμεινε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ για 6 ώρες μέχρι να αφεθεί ελεύθερη.

Η «Εφ.Συν.» συνάντησε τον Χουσεΐν και την Κωνσταντίνα έξω από τον Αρειο Πάγο, όπου φορώντας γιλέκα που αναγράφουν «απεργία πείνας» μοιράζουν καθημερινά μαζί με συντρόφους τους φυλλάδια με τους σκοπούς και τις διεκδικήσεις της κινητοποίησής τους.

● Ποια είναι τα αιτήματά σας;

Ζητάμε να μη γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο στις 19 Μαρτίου. Στεκόμαστε απέναντι στην εκδικητική πολιτική απόφαση της αίτησης αναίρεσης που έχει ασκηθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση. Είναι μια πολιτική απόφαση που κοινοποιήθηκε την ίδια χρονική περίοδο που γινόταν η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Το δεύτερο αίτημά μας είναι να διορθωθεί η απόφαση που δόθηκε από τα δικαστήρια της Χαλκίδας και κρατά δέσμιους για πλημμελήματα τρεις συντρόφους μας που καταδικάστηκαν ερήμην σε τρία χρόνια και 9 μήνες, χωρίς να κοινοποιηθεί ούτε σε εκείνους ούτε στα πολιτικά μας γραφεία. Είναι μια πολιτική δίωξη που ασκήθηκε με τη συνεργασία της Αντιτρομοκρατικής.

Επίσης, κάνουμε απεργία πείνας ενάντια στον νέο Ποινικό Κώδικα. Το ελληνικό κράτος προωθεί μέσω του νομικού πλαισίου την κατασταλτική του πολιτική. Γνωρίζουμε ότι η ερήμην καταδίκη των συντρόφων μας για πλημμελήματα -τα κλασικά πλημμελήματα που αποδίδονται σε διαδηλωτές από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς- θα γίνει μια κανονικότητα της πολιτικής διαχείρισης του κράτους απέναντι σε όποιον αντιστέκεται.

● Τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση της Χαλκίδας;

To καλοκαίρι του 2019 κάναμε, ως Λαϊκό Μέτωπο, κάμπινγκ στη Χαλκίδα. Εκεί η Αντιτρομοκρατική έκανε αστυνομική επιχείρηση. Ξυλοκόπησαν τους αγωνιστές και τους πήγαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκίδας. Αφού πήγαν στο νοσοκομείο, αφέθηκαν ελεύθεροι. Φορτώθηκαν τα πλημμελήματα της αντίστασης, της διατάραξης κοινωνικής ειρήνης, της απείθειας κτλ., για τα οποία καταδικάστηκαν πρωτόδικα ερήμην.

Δεν ήρθε κανένα χαρτί για να αποδείξει τη συνέχεια της διαδικασίας, δεν κοινοποιήθηκε καν η μέρα της δικασίμου, στερήθηκαν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Μάθαμε τυχαία την απόφαση. Κάναμε αίτημα για έφεση αλλά απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμο. Εχουμε καταθέσει διορθωτική αίτηση της απόφασης, αφού το δικαστήριο δεν διαπραγματεύτηκε καν τα ελαφρυντικά που δικαιούνται.

Οι τρεις πολιτικοί κρατούμενοι, ο Σαντ Νατσού Οζπολάτ στις φυλακές Τρικάλων, η Χαζάλ Σιτσέρ στις γυναικείες φυλακές Θήβας και ο Αλί Ερντάν Γοκόγλου στις φυλακές Χανίων, ξεκίνησαν στις 26 Φεβρουαρίου απεργία πείνας διαρκείας.

● Πώς είναι να χρησιμοποιείτε τα σώματά σας ως ύστατο μέσο διεκδίκησης;

Πριν από την απεργία πείνας ξεκινήσαμε διάφορες κινητοποιήσεις, κάναμε συγκέντρωση στο υπουργείο Δικαιοσύνης κάθε Τετάρτη για χρόνια. Πάρα πολλά κείμενα γράφτηκαν και μοιράστηκαν, πάρα πολλές κινήσεις αλληλεγγύης έγιναν. Σε αυτή τη συνεχόμενη ποινική τρομοκρατία αναδεικνύουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτό το γεγονός ότι κάθε χρόνο ανακινείται η ίδια υπόθεση. Θα βάλουμε τα σώματά μας ανάχωμα.

Μπορεί να φαντάζει δύσκολο, αλλά απέναντι στην αδικία το φαγητό δεν είναι τίποτα. Η υπεράσπιση της πολιτικής μας ταυτότητας είναι πιο σημαντική.

● Οι τρεις σύντροφοί σας κάνουν απεργία πείνας εδώ και 14 μέρες. Πώς είναι η υγεία τους σήμερα;

Oι άθλιες συνθήκες της φυλακής είναι μια πολύ επιβαρυντική κατάσταση για τον απεργό πείνας. Μέχρι τώρα η υγεία τους είναι σταθερή. Εχουν χάσει περίπου 4 κιλά ο καθένας και προς το παρόν δεν έχουν κάποιο πρόβλημα αλλά επειδή πραγματοποιούν απεργία πείνας διαρκείας, η υγεία τους θα επιδεινώνεται.

Ποια είναι η αντίδραση των περαστικών όταν σας βλέπουν;

Μας έκανε πολύ θετική εντύπωση όταν παραμονές της επετείου των Τεμπών μία γυναίκα χωρίς να μας ρωτήσει τους λόγους της απεργίας πείνας μάς πλησίασε και μας είπε «πολύ καλά κάνετε, γιατί σε αυτό το κράτος δεν υπάρχει καμία δικαιοσύνη. Το βλέπουμε καθημερινά. Ακόμη και σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση για το έγκλημα των Τεμπών. Εχω τρία παιδιά, αλλιώς θα ερχόμουν και εγώ κάθε μέρα μαζί σας».

Ο κόσμος μάς βλέπει κοντά στα δικαστήρια και μας πιάνει τη συζήτηση. Ο συμβολισμός της απεργίας πείνας μπροστά στον Αρειο Πάγο αναδεικνύει την αντίθεση του κόσμου που θέλουν να χτίσουν οι αγωνιστές και του κόσμου του συστήματος της αδικίας.

Καλούμε όλες και όλους στις 19 Μαρτίου να πλαισιώσουν την κινητοποίηση μέσα στην αίθουσα του Αρείου Πάγου για να νικήσουμε. Παλεύουμε για έναν άλλο κόσμο. Αυτόν που δεν θα γίνονται πόλεμοι και γενοκτονίες, όπως αυτή που συντελείται σε βάρος του ηρωικού παλαιστινιακού λαού.

***

 

 

-ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ και τη συνέντευξη της Κωνσταντίνας Καρτσιώτη που έδωσε στον Χρήστο Αβραμίδη στο jacobin.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου