Πέντε μήνες μετά τη δολοφονία του, η αστυνομία είχε καταλόγους υπόπτων, καταθέσεις, πλάνα από κάμερες ασφαλείας και λεπτομέρειες τηλεφωνικών κλήσεων. Αλλά από τότε, οι αρχές δεν έχουν αποκαλύψει πληροφορίες που να δείχνουν κάποια σημαντική πρόοδο στην έρευνα, σημειώνουν ακόμη, ενώ τονίζουν ότι η έρευνα περιβάλλεται από πλήρη απουσία διαφάνειας. Τον Οκτώβριο του 2021, οι αρχές δήλωσαν ότι «σύμφωνα με το ελληνικό σχετικό νομικό πλαίσιο (…) η προανάκριση είναι εμπιστευτική». Ωστόσο, η σύσταση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2021 απαιτεί τη «διαφάνεια» των «ερευνών και διώξεων εγκλημάτων κατά δημοσιογράφων».

Σε κανένα σημείο δεν υπάρχει καμία αναφορά στη δολοφονία του Καραϊβάζ στην έκθεση της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμμόρφωσή της με την ευρωπαϊκή σύσταση, η οποία συντάχθηκε τον Μάρτιο και την οποία έχει δει η RSF.

«Έχουν κάτι να κρύψουν οι ελληνικές αρχές σχετικά με τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου που ειδικευόταν στην αστυνομική διαφθορά; Είναι ασυνήθιστο στην Ευρώπη να βλέπουμε μια έρευνα αυτού του είδους να σημειώνει τόσο μικρή πρόοδο. Εάν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να στηρίξει τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του Τύπου ελευθερίας, θα πρέπει να φέρει άμεσα την Europol στην έρευνα, έτσι ώστε να παρέχει την τεχνική της εμπειρογνωμοσύνη και να διασφαλίζει ότι η έρευνα διεξάγεται με ανεξάρτητο τρόπο», σημειώνεται με νόημα στο δημοσίευμα.

Μετά από έκκληση της RSF το 2022, μια αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφθηκε την Ελλάδα τον περασμένο μήνα και, καθώς δεν διαπίστωσε «ορατή πρόοδο στην αστυνομική έρευνα» για τη δολοφονία του Καραϊβάζ, προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να ζητήσουν βοήθεια από την Europol «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Η Europol, η οποία μπορεί να αναλάβει δράση μόνο με τη συμφωνία των αρχών ενός έθνους, προσκλήθηκε από τη Μάλτα και τη Σλοβακία να βοηθήσει τις έρευνες για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia το 2017 και τη δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Jan Kuciak το 2018. Ως αποτέλεσμα, σε περίπου δύο χρόνια μετά το θάνατό τους, ο υποτιθέμενος υποκινητής της δολοφονίας της Caruana Galizia είχε συλληφθεί και ο κατηγορούμενος ότι διέταξε τη δολοφονία του Kuciak είχε δικαστεί.

Η Pavla Holcova, μια Τσέχα ερευνήτρια δημοσιογράφος που συνεργάστηκε με τον Kuciak, είπε στην RSF ότι οι Σλοβάκοι αστυνομικοί ανακριτές συνειδητοποίησαν ότι, στην Europol, «έχουν όχι μόνο εταίρους στην έρευνα αλλά και κάποιον να τους καλύψει την πλάτη» σε περίπτωση ισχυρής πολιτικής πίεσης είτε να μπλοκαριστούν οι ερευνητικές προσπάθειες, είτε να αποκρυφθούν τα ευρήματα, είτε σε περίπτωση «άστοχης τοποθέτησης» αποδεικτικών στοιχείων.

Όπως ο Kuciak και η Caruana Galizia, έτσι και ο Γιώργος Καραϊβάζ, ανέφερε – στο blog του Bloko.gr και στον τηλεοπτικό σταθμό Star TV – για τις σχέσεις μεταξύ του κράτους και του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς στην ελληνική αστυνομία. Οι ισχυρισμοί του, τους οποίους είχε απειλήσει να περιγράψει λεπτομερώς στα δικαστήρια (σ.σ. στη δίκη της Greek Police Mafia) πριν από τη δολοφονία του, επιβεβαιώθηκαν από αρκετές αποκαλύψεις τους τελευταίους μήνες.

Μια εμπιστευτική αστυνομική αναφορά που περιείχε αποδεικτικά στοιχεία για διασυνδέσεις μεταξύ ορισμένων αστυνομικών (αρκετοί εξ αυτών υψηλόβαθμοι), πολιτικών και δικτύων οργανωμένου εγκλήματος διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης τον Φεβρουάριο.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, αρκετοί Έλληνες ερευνητές ανέφεραν ότι, τον Απρίλιο του 2022, ο ταξίαρχος Δημήτρης Ντάβαλος, αστυνομικός ύποπτος για συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα, διορίστηκε διευθυντής αστυνομικής ασφάλειας, μια από τις πιο σημαντικές θέσεις για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ανέφεραν επίσης ότι, λίγες μέρες μετά την προαγωγή αυτή, ο Ντάβαλος απέλυσε τους επικεφαλής των τμημάτων ανθρωποκτονιών και εκβιασμών και ζήτησε να ενημερωθεί άμεσα για την πρόοδο των ερευνών για την «ελληνική μαφία», κατά παράβαση των εσωτερικών αστυνομικών κανονισμών.

Το δημοσίευμα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κλείνει με την υπενθύμιση ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 108η θέση από 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του RSF για το 2022.