Βρέχει αυξήσεις και δεν είναι πρωταπριλιάτικες
Nομίζεις ότι ακούς πρωταπριλιάτικο αστείο. Και δώσ’ του αυξήσεις στις συντάξεις, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, αυξήσεις στα κουρέματα των δανείων (στο σημείο αυτό οφείλεται μνημείο στον γνωστό υφυπουργό), γιγάντιες φοροελαφρύνσεις. Ο ένας δημοσιογράφος να υπερθεματίζει συμπληρώνοντας τον άλλον.
Αυξήσεις που θα μεταφερθούν και στα επιδόματα. Και δώσ’ του αυξήσεις και στις ηλικίες των ωφελούμενων για τη λήψη επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων, οι οποίοι πλέον δεν θα ’ναι απαραίτητα νέοι αλλά και σχεδόν μεσήλικες, λες και θα ζήσουν -ως δούλοι των τραπεζών- για να τα αποπληρώσουν όταν θεωρητικά θα κοντεύουν τα 150, γιατί χρειάζονται περίπου δύο με τρεις ζωές να πληρώνεις ώστε να ξοφλήσεις ένα δάνειο εκεί που έχουν φτάσει τα ακίνητα.
Σε αυτή την πόλη που ραγδαία μετατρέπεται σε αποικία τουριστών και οι νέοι άνθρωποι αρνούνται πλέον να εργάζονται με μισθούς πείνας, βλέποντας τη ζωή να φεύγει στον αγώνα της επιβίωσης και μη ζωής. Και σε όλα τα καταστήματα να στέκει θυροκολλημένο το χαρτί «Ζητείται προσωπικό».
Δεν μπορείς να μην αναλογιστείς ότι η κυβέρνηση μάλλον βλέπει να κατακρημνίζεται στις δημοσκοπήσεις και τα δίνει όλα για να μη χάσει τα ποσοστά της από το πάρτι των αχαλίνωτων ιδιωτικοποιήσεων.
Γιατί βλέπει ότι και το τελευταίο της χαρτί, αυτό της ασφάλειας, καίγεται: όταν ξοδεύει σε έναν αμφιβόλου αποτελεσματικότητας φράχτη όσα χρήματα δεν έχει ξοδέψει στα νοσοκομεία τον καιρό της πανδημίας και στα τρένα το διάστημα της διακυβέρνησής της και οι μόνες προσλήψεις είναι σε προσωπικό καταστολής και όχι ασφάλειας, καθώς η βία έχει ξεφύγει και έχει φτάσει ακόμη και στους μαθητές και στα σχολεία, που έχουν μετατραπεί σε πεδία ανεξέλεγκτης και ωμής βίας, για ποια ασφάλεια μιλάμε;
-ΣΧΕΤΙΚΑ και τα ακόλουθα για τους συνταξιούχους και τα στατιστικά της EUROSTAT για την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα τους νέους:
- «H ακρίβεια κλέβει τη σύνταξη και τη ζωή μας»
Νέα μαζική διαμαρτυρία από συνταξιούχους σήμερα το πρωί στο κέντρο της Αθήνας με αίτημα την αύξηση των συντάξεών τους.
Το πλήθος των διαδηλωτών προχώρησε σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας επί της οδού Σταδίου και σε πορεία μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συνάντησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
«H ακρίβεια κλέβει τη σύνταξη και τη ζωή μας» γράφει το πανό της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Πειραιώς, ενώ στην κινητοποίηση των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων του Δημοσίου συμμετέχουν επίσης ΙΚΑ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ.
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ |
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με τον Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλο Μαρινάκη.
Όπως σημειώνεται στο κάλεσμα διεκδικούν:
- Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτερη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού.
- Καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης και, ιδίως, του Δώρου του Πάσχα.
- Άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.
- Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.
- Οι συντάξεις χηρείας να καταβάλλονται όλες (παλιές και νέες) με τη νομοθετική ρύθμιση του 2019. Σε καμία περίπτωση κάτω από την εθνική σύνταξη.
- Πρόσληψη προσωπικού ιατρικού-νοσηλευτικού στις μονάδες υγείας και στον ΕΦΚΑ
Τέλος, διεκδικούν να αποδοθούν στις δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις οι οικειοθελώς παρακρατημένες εισφορές για τις λειτουργικές ανάγκες τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4387/16, άρθρο 102, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του νόμου 4611/19.
- Eurostat: Στο φάσμα της φτώχειας 1 στους 7 νέους στην Ελλάδα
Eurostat: Στο φάσμα της φτώχειας 1 στους 7 νέους στην Ελλάδα
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για τις στερήσεις στους νέους- Στις κατώτερες θέσεις της κατάταξης η Ελλάδα.
Δραματική η κατάσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat για τις υλικές και κοινωνικές ελλείψεις και την απειλή της φτώχειας στους νέους στην ΕΕ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Κομισιόν το 2021, το ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης μεταξύ των νέων (ηλικίας 15-29 ετών) ήταν 6,1%, ενώ το ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης μεταξύ του συνολικού πληθυσμού (όλα τα άτομα που ζουν σε ιδιωτικά νοικοκυριά ηλικίας 0 ετών και άνω ) ήταν ελαφρώς υψηλότερο στο 6,3%.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό των νέων που υπέστησαν σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις το 2021 καταγράφηκε στη Ρουμανία (23,1%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (18,7%) και την Ελλάδα (14,2%).
Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στην ΕΕ ήταν υψηλότερο για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών από ό,τι για το συνολικό πληθυσμό (20,1% έναντι 16,8%· διαφορά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες ή π.μ.). Η Ελλάδα κατέγραψε την δεύτερη χειρότερη επίδοση, με ποσοστό άνω του 25%, πίσω μόνο από τη Δανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου