Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών απέναντι στην τεράστια ακρίβεια, Συλλογικές Συμβάσεις με δικαιώματα απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από κυβερνήσεις και εργοδοσία διεκδικούν εργαζόμενοι σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι οποίοι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Σε συνέχεια των σημαντικών εργατικών κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος στη Γαλλία, οργανώθηκε μια νέα μέρα πανεθνικής αγωνιστικής δράσης, με απεργίες, κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε πόλεις όλης της χώρας.
Ξεχώρισε η πετυχημένη απεργιακή κινητοποίηση στις αστικές συγκοινωνίες του Παρισιού, οι οποίες «παρέλυσαν» ολόκληρη την πρωτεύουσα, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου συζητούν για την οργάνωση πολυήμερου απεργιακού αγώνα, από την ερχόμενη βδομάδα.
Καθόλου τυχαία, η κυβέρνηση Μακρόν έσπευσε να βάλει στο στόχαστρο την απεργία στις συγκοινωνίες, όπως είχε κάνει άλλωστε το προηγούμενο διάστημα και με την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στα διυλιστήρια, επιχειρώντας για άλλη μια φορά να ενεργοποιήσει τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» απέναντι στο απεργιακό δικαίωμα. Ετσι, ο Γκ. Ατάλ, υπουργός αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, ειρωνεύτηκε το σύνθημα των απεργών του κλάδου «Καθόλου μετρό, καθόλου προαστιακός», σημειώνοντας: «Θα το επεκτείνω λέγοντας "καμία ενσυναίσθηση" για όλους τους Γάλλους που δεν μπόρεσαν να πάνε στις δουλειές τους, να μετακινηθούν»...
Στη Βρετανία, την Τετάρτη απέργησαν χιλιάδες εργαζόμενοι στο Μετρό του Λονδίνου. Η νέα απεργία που «παρέλυσε» τα δρομολόγια του Μετρό σε όλη σχεδόν την πρωτεύουσα, διοργανώθηκε από το κλαδικό συνδικάτο RMT, με τους εργαζόμενους να παλεύουν ενάντια στο σχέδιο απολύσεων και μείωσης του «κόστους» που προωθεί η διοίκηση της εταιρείας διαχείρισης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς του Λονδίνου, Transport for London (TfL).
Όπως καταγγέλλει το συνδικάτο, η εργοδοσία σχεδιάζει την κατάργηση 600 θέσεων εργασίας σε σταθμούς του Μετρό, καθώς και την τροποποίηση της χρηματοδότησης των συντάξεων των υπαλλήλων σε βάρος των συμφερόντων τους.
Σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκονται και οι υγειονομικοί, καθώς την Τετάρτη δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των νοσηλευτών υπέρ μιας άνευ προηγουμένου εθνικής απεργίας στον κλάδο, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Για πρώτη φορά στην 106ετή ιστορία της κλαδικής ένωσης, τα περίπου 300.000 μέλη του «Βασιλικού Κολεγίου Νοσηλευτών» (RCN) σε 176 νοσοκομεία και δομές Υγείας του βρετανικού ΕΣΥ ψήφισαν υπέρ απεργιακών κινητοποιήσεων μεγάλης διαρκείας. Το RCN ζητά μισθολογική αύξηση 5% πάνω από τον πληθωρισμό, επισημαίνοντας πως οι πραγματικές αποδοχές των νοσηλευτών μειώθηκαν 20% από το 2010.
Παράλληλα, στο συνδικάτο UNISON συνεχίζεται έως τις 25/11 η ψηφοφορία για την έναρξη απεργιών από όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας (νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, πληρώματα ασθενοφόρων, καθαριστές, διοικητικοί υπάλληλοι κ.ά.). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πάνω από 7 εκατ. άνθρωποι βρίσκονταν στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων στα τέλη Σεπτέμβρη, για να λάβουν ιατρική φροντίδα, θεραπείες, επεμβάσεις, εξετάσεις κ.ο.κ.
Απεργιακή μάχη έδωσαν την περασμένη Τρίτη και στην Αυστρία εργαζόμενοι από τους τομείς της περίθαλψης και διαφόρων κοινωνικών υπηρεσιών, που έκαναν και διαδήλωση στη Βιέννη. Στην Εσση της Γερμανίας (όπου βρίσκεται και η Φρανκφούρτη) οι σιδηροδρομικοί προετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τον ερχόμενο μήνα, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, που μένουν ισοπεδωμένοι αν και η εταιρεία παράγει - όπως τονίζουν - «κέρδη εδώ και χρόνια», με τις ετήσιες πωλήσεις να ανέρχονται πρόσφατα σε 289 εκατομμύρια ευρώ.
Στην Ελβετία, σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι οικοδόμοι, με κινητοποιήσεις εδώ και αρκετούς μήνες μπροστά στην υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, ενώ την Τετάρτη έγινε πανεθνική 24ωρη απεργία και στο Βέλγιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου