Οι Αμερικανοί εμφανίζονται να… παροτρύνουν τους Ουκρανούς να δείξουν πως είναι ανοιχτοί σε συνομιλίες με τους Ρώσους. Οι Βρυξέλες σχεδιάζουν νέο πακέτο βοήθειας… με δάνεια στην Ουκρανία 18 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από 14 εκατ. Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.
Μετά τη σειρά αναφορών της ρωσικής ηγεσίας ότι δεν αντιτίθεται σε συνομιλίες με τους Ουκρανούς αλλά αυτοί είναι που τις αρνούνται, τώρα εμφανίζονται οι Αμερικανοί να… προτρέπουν το Κίεβο να δείξει πως είναι ανοιχτό σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενθαρρύνει την ουκρανική πολιτική ηγεσία να δείξει πως είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να απεμπολήσει τη δημόσια άρνησή της να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις όσο βρίσκεται στην εξουσία ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, η αμερικανική εφημερίδα εξηγεί πως η προτροπή των Αμερικανών δεν έχει σκοπό να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, οι συνομιλίες δείχνουν πόσο περίπλοκη είναι η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν όσον αφορά την Ουκρανία. Δημόσια, αμερικανοί αξιωματούχοι δεσμεύονται πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει τεράστια ποσά προκειμένου να φθάνει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο για «όσο χρειαστεί», όμως ταυτόχρονα η αμερικανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τον πόλεμο να φθάνει στο τέλος, καθώς έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, ενώ έχει πυροδοτήσει φόβους για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Η Washington Post σημειώνει ακόμη πως αμερικανοί αξιωματούχοι συμμερίζονται την εκτίμηση ουκρανών ομολόγων τους ότι ο ρώσος πρόεδρος προς το παρόν δεν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί, όμως αναγνωρίζουν πως η άρνηση του ουκρανού προέδρου να συζητήσει μαζί του ενέτεινε τις ανησυχίες σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του κόστους των τροφίμων και των καυσίμων. «Η κόπωση όσον αφορά την Ουκρανία είναι αληθινό ζήτημα για ορισμένους από τους εταίρους μας», παραδέχτηκε μη κατονομαζόμενος αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στην εφημερίδα.
Αυτές οι αναφορές εκτιμώνται ως μια υπολογισμένη κίνηση με σκοπό το Κίεβο να διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών, όπου η κοινή γνώμη ανησυχεί πως τροφοδοτεί τη σύρραξη που θα κρατήσει χρόνια. Μα το κυριότερο, εμφανίζεται να είναι η κούραση στη Δύση με τις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν προκληθεί.
Στις ΗΠΑ εμφανίζεται και ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να ανακόψει την ορμή της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο. Είναι οι μεθαυριανές ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου (όλων των μελών της Βουλής και του 1/3 της Γερουσίας), όπου αναμένεται άνοδος των τραμπικών Ρεπουμπλικανών. Όλο και περισσότεροι από αυτούς αντιδρούν στη βοήθεια που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία. Αν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κερδίσει (όπως αναμένεται) την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη, αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση ή αυτού του βαθμού της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ υπό τον Δημοκρατικό Τζο Μπάϊντεν έχουν στείλει μέχρι στιγμής βοήθεια ύψους 52 δισεκατομμυρίων ευρώ, μακράν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των Ουκρανών στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να στείλει νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊνεν ενημέρωσε τον ουκρανό πρόεδρο ότι οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ύψους έως και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Ζελένσκι , η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι το νέο πακέτο θα δοθεί σε μηνιαίες δόσεις 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως ακριβώς είχε ζητήσει η Ουάσινγκτον.
Η ευρωπαϊκή βοήθεια θα δοθεί… με ευνοϊκά δάνεια, που θα συμβάλλουν «σημαντικά» στις οικονομικές ανάγκες του Κιέβου για το 2023. Δηλαδή, δεν είναι ακριβώς βοήθεια αλλά… διευκόλυνση με το αζημίωτο βέβαια, υποθηκεύοντας (το όποιο) οικονομικό μέλλον της Ουκρανίας. Μέχρι τώρα, οι ευρωπαϊκές χώρες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, έχουν χορηγήσει από κοινού στο Κίεβο βοήθεια ύψους 29 δισεκατομμυρίων ευρώ.
“Επισημάναμε την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η πρωτοβουλία για τα σιτηρά για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Συζητήσαμε την αύξηση των κυρώσεων και την αντίθεσή μας στις ενέργειες του Ιράν, το οποίο υποστηρίζει την επιθετικότητα”, έγραψε από την πλευρά του ο Ζελένσκι στο Twitter για την επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής της Κομισιόν.
Στο πεδίο των συγκρούσεων… Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι ρουκέτα των ουκρανικών δυνάμεων κατέστρεψε το στρατηγικής σημασίας φράγμα στην υπό ρωσικό έλεγχο περιοχή της Νόβα Καχόβκα στον Δνείπερο ποταμό και λίγο βορειοανατολικότερα της Χερσώνας. Μιάς περιοχής όπου εμφανίζονται οι ρωσικές δυνάμεις να αναδιπλώνονται απομακρύνοντας τον πληθυσμό, κάτι όμως που οι Ουκρανοί θεωρούν παραπλάνηση, πριν τη μεγάλη μάχη που αναμένεται να δοθεί με την ουκρανική αντεπίθεση.
Το Tass επικαλείται εκπρόσωπο της υπηρεσίας, σύμφωνα με τον οποίο η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από το αμερικανικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα HIMARS και έπληξε τον υδροφράκτη του φράγματος προκαλώντας ζημιές. Ο αξιωματούχος είπε ότι πρόκειται για μια “προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ανθρωπιστική καταστροφή” με την υπερχείλιση του φράγματος.
Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Ήδη, 6 εκατομμύρια άτομα έχουν μετακινηθεί μέσα στη χώρα, ενώ πάνω από 7,8 εκατομμύρια έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς εκτός Ουκρανίας. Η Πολωνία έχει 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς, 450.000 άτομα η Τσεχία και μικρότερος αριθμός στη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία κ.α..
Μάλιστα, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, προειδοποιεί ότι «οι χειμερινές προκλήσεις και η πρόσφατη κλιμάκωση των μαχών, θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τον εσωτερικό εκτοπισμό κατά 2-3 εκατομμύρια». Ουκρανοί αξιωματούχοι απευθύνονται στους πολίτες και τους καλούν να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, γνωστοποιώντας ότι τα ρωσικά πλήγματα έχουν καταστρέψει περίπου το 40% της κρίσιμης ενεργειακής υποδομής τις τελευταίες εβδομάδες και χρειάζονται εκτεταμένες προσπάθειες για να αποφευχθεί η ολοκληρωτική κατάρρευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου