Νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εξαπέλυσαν σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις σε κρίσιμες υποδομές και ενεργειακές εγκαταστάσεις σε όλη την ουκρανική επικράτεια. «Ήμασταν έτοιμοι να περάσουμε μερικές μέρες χωρίς ρεύμα και θέρμανση, αλλά δεν ήμασταν έτοιμοι να περάσουμε μέρες χωρίς τρεχούμενο νερό».
Πολλές εκρήξεις αναφέρθηκαν κοντά στο Κίεβο και σε τουλάχιστον άλλες δέκα πόλεις και περιοχές. Στόχος των επιθέσεων ήταν οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας Χέρμαν Χαλουστσένκο, ο οποίος είπε ότι «ηλεκτρικοί υποσταθμοί, υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις παραγωγής θερμότητας χτυπήθηκαν από πυραύλους».
Οι πύραυλοι κρουζ εκτοξεύτηκαν από ρωσικά αεροσκάφη Tu-90 και T-60 που πετούσαν βόρεια της Κασπίας Θάλασσας και της περιοχής του Ροστόφ. Έπληξαν στόχους στις περιφέρειες: Κίεβο, Ζιτομίρ, Κιροβοχράντ (κεντρικά), Χάρκοβο (ανατολικά), Ζαπορίζια, Μικολάιβ (νότια), Λβιβ, Τσερνίβτς (δυτικά). Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, καταρρίφθηκαν οι 44 από τους 50 πυραύλους.
«Εκατοντάδες κοινότητες σε επτά περιοχές της Ουκρανίας» πλήττονται από διακοπές ηλεκτροδότησης μετά τα «μαζικά ρωσικά πλήγματα», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ στο Telegram. Ο περιφερειάρχης του Κιέβου, Ολέξι Κουλέμπα, δήλωσε ότι οι «μαζικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή» προκάλεσαν ζημιές στις υποδομές ηλεκτρισμού και ενέργειας και θα υπάρξουν έκτακτες διακοπές ρεύματος. Τα νέα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα έχουν προκαλέσει διακοπή της υδροδότησης στο 80% του Κιέβου και της ηλεκτροδότησης σε 350.000 νοικοκυριά, ανέφερε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.
Εκτιμάται ότι η Ρωσία στοχεύει στις ενεργειακές υποδομές σε όλη την Ουκρανία, ακόμα και μακριά των μετώπων. Μια τακτική καταστροφής κρίσιμων εγκαταστάσεων ενόψει του χειμώνα και την καλλιέργεια ενός κλίματος απογοήτευσης μεταξύ των Ουκρανών, οι οποίοι θα πρέπει να υπομείνουν πολύωρες διακοπές ρεύματος σε μια χώρα όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν στους -20 βαθμούς Κελσίου.
Σχολιάζοντας με σκληρή γλώσσα την κατάσταση, ουκρανή βουλευτής τόνισε σε συνέντευξή της ότι οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, δυσκολεύουν τους Ουκρανούς. Η Κίρα Ρούντικ είπε ότι: «Σήμερα, οι άνθρωποι ανακαλύπτουν πώς να βρουν νερό για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους ακόμη και από τοπικές πηγές». «Ήμασταν έτοιμοι να περάσουμε μερικές μέρες χωρίς ρεύμα και θέρμανση, αλλά δεν ήμασταν έτοιμοι να περάσουμε μέρες χωρίς τρεχούμενο νερό». «Οι άνθρωποι υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον, όμως η ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολη στο Κίεβο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας».
Παράλληλα, η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι υπονόμευσε τη συμφωνία για τη διακίνηση των σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, μετά από την επίθεση με drones στον στόλο της στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, υποστηρίζοντας πως δεν είναι δυνατή η εγγύηση της ασφάλειας της αποστολής. «Όταν η Ρωσία μιλάει για αδυναμία να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυτιλίας σε αυτές τις περιοχές, μια τέτοια συμφωνία είναι δύσκολα εφικτή και παίρνει διαφορετικό χαρακτήρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Πάντως παρά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία, το Κέντρο κοινού συντονισμού (JCC), που επιβλέπει τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε πως συνολικά δώδεκα πλοία αναμένεται να αναχωρήσουν από λιμάνια της Ουκρανίας. Τουλάχιστον έξι πλοία φορτωμένα σιτηρά, μεταξύ των οποίων το Ikaria Angel, που έχει ναυλωθεί από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και έχει προορισμό το Τζιμπουτί μεταφέροντας 30.000 τόνους σιτάρι, πέρασαν από τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο με κατεύθυνση τον Βόσπορο και την Τουρκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου