16 Μαΐου 2022

82Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Άρον-άρον ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανατρέπει τις ισορροπίες με την Ρωσία


Γράφει ο 

Στην ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στα βόρεια σύνορα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με την Ρωσία αποτελεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας –γενικότερα στην οριογραμμή της Ανατολικής Ευρώπης. Άλλωστε η ενσωμάτωση πολλών ανατολικοευρωπαϊκών κρατών στο νατοϊκό άρμα έχει φέρει την επέκταση του ευρωατλαντικού άξονα προς τα ρωσικά σύνορα κατά χίλια χιλιόμετρα από το 1991. Τα μπλοκ ισχύος σε επέκταση και σύγκρουση…

Παρά τις ρωσικές προειδοποιήσεις ότι μία ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι λάθος με την εγκατάλειψη της ουδετερότητας και θα αποτελέσει απειλή για την Ρωσία η οποία θα προβεί σε αντίποινα (στρατιωτικά και τεχνικά), τα δύο Σκανδιναβικά κράτη προχωράνε απτόητες στις σχετικές διαδικασίες. Χθες ο φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ανακοίνωσαν και επίσημα την απόφαση της Φινλανδίας να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στο Ελσίνκι ο Νιινίστο δήλωσε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει τη γεωγραφία και η Φινλανδία εξακολουθεί να μοιράζεται μεγάλα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με τη Ρωσία. Μάλιστα, ανέφερε ότι ελπίζει και δεν αμφιβάλλει ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεχίσει με τις «καθημερινές υποχρεώσεις» που είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών- αναφέροντας το παράδειγμα της Νορβηγίας, μια χώρας η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ που μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία – να μπορεί να διατηρήσει λειτουργική σχέση με τη Μόσχα.

Από κοντά και η Σουηδία της οποίας η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωνε ότι οι ανάγκες ασφαλείας της Σουηδίας υπηρετούνται με το καλύτερο τρόπο από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της άλλαξε την πολιτική του γραμμή εγκαταλείποντας την πάγια άρνησή του για ένταξη στην Συμμαχία. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρινίζει πάντως ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στην Βοερειοατλαντική Συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ σπεύδει να υποδεχθεί τις δύο Σκανδιναβικές χώρες με φαστ-τρακ διαδικασίες. Όπως είπε η (Πράσινη) υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ: «Οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές και θα υποδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία με ανοιχτές αγκάλες», διαβεβαιώνοντας ότι οι σύμμαχοι θα φροντίσουν για την όσο το δυνατόν συντομότερη διαδικασία επικύρωσης. «Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι σαν να έχουν γίνει ήδη μέλη, απλώς δεν έχουν πάρει ακόμη την κάρτα μέλους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μπέρμποκ μετά το τέλος της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εφαρμόσει «ταχεία διαδικασία» (fast track), όπως και το Κοινοβούλιο, είπε.

«Εάν αυτές οι χώρες αποφασίσουν να ενταχθούν, θα πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή στην αντίληψη ασφάλειας και ειρηνευτικής τάξης στην Ευρώπη», πρόσθεσε σκιαγραφώντας την ανατροπή του επιπέδου ισορροπιών στα βόρεια σύνορα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με την Ρωσία –γενικότερα στην οριογραμμή της Ανατολικής Ευρώπης, έχοντας προσεγγίσει την ρωσική επικράτεια κατά χίλια χιλιόμετρα από τις ανατροπές του 1991.

Την ίδια ώρα, το διθυραμβικό κλίμα και η ομοφωνία των ΝΑΤΟϊκών σπάει από τις ενστάσεις της Τουρκίας ως προς την Σουηδία (περισσότερο) και την Φινλανδία (λιγότερο). Σύσσωμη η τουρκική πολιτική ηγεσία (Ερντογάν, Τσαβούσογλου, Καλίν) έσπευσε να καταφερθούν κατά των δύο αυτών χωρών γιατί φιλοξενούν και βοηθούν τρομοκρατικές οργανώσεις (εννοώντας το κουρδικό ΡΚΚ και του Γκιουλενιστές) τη στιγμή που έχουν εμπάργκο σε όπλα για την Τουρκία. Χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φάνηκε διαλλακτικός έναντι της Φινλανδίας, όχι όμως για τη Σουηδία την οποία κατηγόρησε για «προκλητικές» δηλώσεις κατά τις συνομιλίες στο Βερολίνο. «Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι δυστυχώς εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις», υποστήριξε Πιο διαλλακτικός φάνηκε για την Φινλάνδία δηλώνοντας πως δείχνει «μεγάλο σεβασμό» για τις «ανησυχίες» της Άγκυρας. «Όμως δεν βλέπουμε το ίδιο και από τη Σουηδία».

«Το γεγονός ότι αυτές οι δύο χώρες είναι σε επαφή με τα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, το ότι η Σουηδία τους στέλνει όπλα και το ότι επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Τουρκία, αντιβαίνουν στο πνεύμα της συμμαχίας», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου. Κατά τη συνάντησή του με τους δύο υπουργούς, του έκαναν προτάσεις με στόχο να «απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας», είπε και διευκρίνισε πως περιμένει να δει «τις εγγυήσεις» που θα προταθούν από τις δύο χώρες. «Πρέπει οπωσδήποτε να μπει ένα τέλος στην υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές προς την Τουρκία. Δεν το λέω για να κάνω παζάρι, αλλά επειδή αυτό σημαίνει να είναι κανείς σύμμαχος».

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωνε ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση. «Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών (της Τουρκία) είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: υπήρξε σχεδόν απ’ όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη (της Σουηδίας και της Φινλανδίας) στη συμμαχία», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. «Αν είναι αυτό που θα επιλέξουν να πράξουν, είμαι εντελώς πεπεισμένος ότι θα επιτύχουμε συναίνεση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη των δύο εξέφρασε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει τη διαδικασία». «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες. Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

Σχετικά με την ουκρανική σύγκρουση, ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι: Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρναία αποτυγχάνει. Αποσύρονται από το Χάρκοβο και η μεγάλη επίθεσή τους στο Ντονμπάς βρίσκεται σε τέλμα. Ενώ τόνισε πως: Η Ουκρανία «μπορεί να κερδίσει» τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Δηλώσεις που ενισχύουν τους Ουκρανούς, οι οποίοι επίσης διακηρύττουν την πεποίθησή τους να νικήσουν…

Παράλληλα, οι Αμερικανοί ανακοίνωναν την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία. Μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα ανακοίνωσε ότι: «Περισσότερα όπλα και πρόσθετη βοήθεια βρίσκονται στο δρόμο προς την Ουκρανία». «Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στενά για να διασφαλίσουμε ότι οι εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας φτάνουν στους καταναλωτές στην Αφρική και την Ασία. Ευχαριστώ τον υπουργό Μπλίνκεν και τις ΗΠΑ για την ηγεσία και την ακλόνητη υποστήριξή τους», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, στο Κίεβο η αμερικανική πρεσβεία γνωστοποιούσε ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει στις γραμμές του μετώπου πολλά από τα νέα αμερικανικά πυροβόλα όπλα Μ-777 Howitzers που έχει παραλάβει και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά λόγω του μεγάλου βεληνεκούς και της ακρίβειάς τους. Η αμερικανική πρεσβεία ανήρτησε ένα βίντεο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο οποίο εικονίζονται ουκρανοί στρατιώτες να εκπαιδεύονται στη χρήση των πυροβόλων αυτών.

Όπλα, κυρώσεις και… ΝΑΤΟ καθημερινά, αλλά από διαπραγματεύσεις και συνομιλίες για μία κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτική συμφωνία, ούτε λόγος…, με τη σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας να εξελίσσεται σε διάφορα επίπεδα προκαλώντας τριγμούς παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου