16 Νοεμβρίου 2021

Το Solomon καταγγέλλει ότι βρέθηκε στο στόχαστρο της ΕΥΠ: «Απειλεί η δημοσιογραφία μας την εθνική ασφάλεια;»

«Άραγε, σε ποιο πολίτευμα καταγράφει το κράτος τις κινήσεις των δημοσιογράφων;», αναρωτιέται εύλογα η δημοσιογραφική ιστοσελίδα που καταγγέλλει ότι δημοσιογράφος παρακολουθείται από την ΕΥΠ η οποία είχε πληροφόρηση «από πηγή υψηλής αξιοπιστίας» ότι η ομάδα μας ετοίμαζε ρεπορτάζ για την ιστορία ενός 12χρονου παιδιού από τη Συρία.


Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε η δημοσιογραφική ιστοσελίδα, αναφέροντας πως οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν πως παρακολουθούνται απ΄την ΕΥΠ. Συγκεκριμένα, σε σήμα με το οποίο ζητούνται πληροφορίες, γίνεται ονομαστική αναφορά στο Solomon και στον συνάδελφό μας Σταύρο Μαλιχούδη, για ρεπορτάζ που η ΕΥΠ είχε πληροφόρηση «από πηγή υψηλής αξιοπιστίας» ότι η ομάδα μας ετοίμαζε.

Αναλυτικά η σχετική καταγγελία από την ιστοσελίδα του Solomon: 

Η δημοσιογραφική δουλειά του Solomon στο στόχαστρο της ΕΥΠ. Τι συμβαίνει;

Διαβάζοντας το Σάββατο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Δημήτρη Τερζή στην Εφημερίδα των Συντακτών, διαπιστώσαμε ότι παρακολουθούμαστε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Συγκεκριμένα, σε σήμα με το οποίο ζητούνται πληροφορίες, γίνεται ονομαστική αναφορά στο Solomon και στον συνάδελφό μας Σταύρο Μαλιχούδη, για ρεπορτάζ που η ΕΥΠ είχε πληροφόρηση «από πηγή υψηλής αξιοπιστίας» ότι η ομάδα μας ετοίμαζε. Προκειμένου να προστατευθεί η ανωνυμία των πολιτών που βρίσκονται υπό παρακολούθηση, οι συνάδελφοι στην ΕΦΣΥΝ έχουν καλύψει με μαύρο τα ονόματά τους. Εμείς μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως το συγκεκριμένο αίτημα παροχής πληροφοριών αφορά εμάς.

Το επίμαχο ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στις 27 Απριλίου 2021. Καταγράφει την ιστορία ενός 12χρονου παιδιού από τη Συρία, που διέμενε για μήνες με την οικογένειά του υπό διοικητική κράτηση στην Κω, όταν μια ζωγραφιά του έγινε πρωτοσέλιδο στην γαλλική εφημερίδα Le Monde. Η ζωγραφιά του Τζαμάλ έφτασε να εκτεθεί στο Μουσείο Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών της Μασσαλίας, ενώ ο ίδιος συνέχισε να βρίσκεται υπό κράτηση. «Εγώ απλώς ζωγραφίζω τις συνθήκες εδώ, και θα συνεχίζω να ζωγραφίζω ότι είμαι σε μια φυλακή», είπε το 12χρονο παιδί όταν τον ενημέρωσαν πού είχε ταξιδέψει η ζωγραφιά του.

Πού οφείλεται το έντονο ενδιαφέρον της ΕΥΠ για τη δουλειά του Solomon; Γιατί αναζητά πληροφορίες σχετικά με τα ρεπορτάζ που δουλεύουμε; Και, ακόμα περισσότερο, πώς ακριβώς γνωρίζει η ΕΥΠ ποια θέματα ερευνούμε και με ποιες πηγές συνομιλούμε;

Η λειτουργία της ΕΥΠ, που πλέον υπάγεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, αφορά την διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας. Απαντώντας στις αποκαλύψεις της ΕΦΣΥΝ κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στις 15.11.2021, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η ΕΥΠ «επιτελεί σημαντικό έργο σε ό,τι αφορά τις απειλές για την εθνική μας ασφάλεια, τις απειλές για την ασφάλεια των πολιτών, για τον ομαλό κοινωνικό βίο».

Αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία και την κοινωνία μας η δημοσιογραφία;

Η ομάδα του Solomon ασκεί ερευνητική δημοσιογραφία για ζητήματα που αφορούν το προσφυγικό, λαμβάνοντας πανευρωπαϊκή αναγνώριση για τη δουλειά της, καθώς ρεπορτάζ που συνυπέγραψε με το Reporters United και το Investigate Europe ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας 2021.

Υλοποιεί συνεργασίες με φορείς και Μέσα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια, σε ευρωπαϊκά δίκτυα δημοσιογραφίας, και συνεργάζεται με ελληνικά πανεπιστήμια. Διοργανώνει μαθήματα δημοσιογραφίας για νέους δημοσιογράφους και πρόσφυγες.

Με ποιον ακριβώς τρόπο αποτελούν αυτές οι δραστηριότητες, που γίνονται με πλήρη διαφάνεια, κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών;

Μπορεί κανείς εύκολα να βρει τη διεύθυνση μας, τα βιογραφικά των συνεργατών μας, τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε, τις πηγές χρηματοδότησης που αξιοποιούμε. Δεν αποκρύπτουμε τίποτα, αλλά βλέπουμε να βρισκόμαστε στο στόχαστρο, χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί.

Η ομάδα του Solomon θα κινήσει κάθε προβλεπόμενη διαδικασία για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών της. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων που ο νόμος διασφαλίζει, ούτως ώστε η ιδιωτικότητά μας, καθώς και των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται πληροφορίες, να προστατευθεί. Και το περιεχόμενο των ερευνών μας να γίνεται γνωστό όταν αυτές δημοσιεύονται ― όχι πριν, ούτε πλαγίως.

Άραγε, σε ποιο πολίτευμα καταγράφει το κράτος τις κινήσεις των δημοσιογράφων;

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου