*****

Συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και 24ωρη απεργία

Aris Oikonomou/ SOOC

Μεγάλη συγκέντρωση και απεργία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο, το μεσημέρι στο Σύνταγμα, στο κέντρο της Αθήνας, έξω από το υπουργείο Οικονομικών από τους εργαζομένους στη ΛΑΡΚΟ καθώς η εταιρεία πρόκειται να ξεπουληθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στη Σταδίου και με πορεία κατέληξαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Μια αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Μαξίμου για να επιδώσει το ψήφισμα της συγκέντρωσης με τα αιτήματα των εργατών της ΛΑΡΚΟ και ορίστηκε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη εντός της επόμενης εβδομάδας.

Οι εργαζόμενοι, εδώ και 22 μήνες σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα, διαδηλώνουν ενάντια στη μεθοδευμένη απαξίωση της εταιρείας και την εργασιακή ανασφάλεια που επιβάλλουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Διεκδικούν τη συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους καθώς και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Η κυβερνητική πολιτική έχει προκαλέσει περαιτέρω απαξίωση στο εργοστάσιο και στα μεταλλεία, κάτι που ανέδειξαν οι εργαζόμενοι με τις διαδηλώσεις τους. Η εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων και η παραμέληση των υποδομών συνιστούν επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους. Παράλληλα εργοστάσιο και μεταλλεία υπολειτουργούν, ενώ η τιμή του νικελίου συνεχώς αυξάνεται.

Εργαζόμενοι και σωματεία από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας, καθώς επίσης και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας, Παναγιώτης Πολίτης, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση κινητοποιήσεων, δήλωσε ότι «Η τελική μάχη θα μεταφερθεί στα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ. Εκεί μέσα που έχουμε χύσει τον ιδρώτα μας, έχουμε χάσει συναδέλφους μας, έχουμε αρρωστήσει, αλλά και παράλληλα που είναι η ίδια μας η ζωή. Εκεί που δένεται το ατσάλι θα περιμένουμε κυβερνήσεις και επενδυτές. Δεν θα βρουν σπιθαμή γης να στεριώσουν αν δεν διασφαλιστούν τα δίκαια, ρεαλιστικά και τίμια αιτήματά μας».