Εχει κλειδώσει η αύξηση της τιμής του ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να δηλώνει ότι το ποσό της αύξησης «εξαρτάται από τις εταιρείες, τις εμπορικές εταιρείες που δίνουν εμπορικά πακέτα».
Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώνει κυνικά πως οι καταναλωτές βρίσκονται απροστάτευτοι έναντι της αγοράς της ενέργειας με το κράτος να νίπτει τας χείρας του.
Ερωτηθείς εάν και πόσο θα αυξηθούν οι τιμές στα τιμολόγια ρεύματος ο κ. Σκρέκας είπε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα αυξηθούν οι τιμές τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας και πότε θα γίνει αυτό, καθώς αυτό εξαρτάται από «το πόσο η κάθε εμπορική εταιρεία, κάθε προμηθευτική εταιρεία θα μπορέσει να απορροφήσει κομμάτι αυτής της αύξησης στις χονδρικές τιμές ενέργειας».
Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι μπήκε με αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, όπως αυτές υπολογίζονται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Ο Ιούνιος έκλεισε με μέση τιμή μηνός πάνω από τα 83 ευρώ, αλλά ο Ιούλιος αναμένεται να κλείσει γύρω στα 100. Παράλληλα, ο κίνδυνος μπλακ άουτ έχει εκτινάξει την τιμή μέσα στον Αύγουστο ενώ στις 3 Αυγούστου η τιμή πέρασε στα 154,08 ευρώ, δηλαδή τριπλάσια από τον περασμένο Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις τιμές αυτές αγοράζουν ρεύμα όλοι όσοι εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκρέκας, κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, που κάνει λόγο για αυξήσεις έως 70% στο ηλεκτρικό ρεύμα. «Δεν νομίζω ότι τίθενται τέτοιες αυξήσεις» απάντησε ωστόσο επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή προέχει να έχουμε διασφαλίσει την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση τις επόμενες ώρες και ημέρες».
Πως προκύπτει η αύξηση 70%
Σύμφωνα
με την Εφ. Συν., αναμένεται η αύξηση του ρεύματος να κυμανθεί στο 70%.
Οι εταιρείες ΔΕΗ, ΗΡΩΝ, Μυτιληναίος και Elpedison που παράγουν μόνες
τους ενέργεια βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση, καθώς επωφελούνται από
τις αυξημένες τιμές χονδρικής, πιέζοντας μέσω των αυξήσεων όλους τους
υπόλοιπους μη καθετοποιημένους «παίκτες». Έτσι, χιλιάδες πολίτες που
είχαν δελεαστεί τους προηγούμενους μήνες από τα φθηνά (σε σχέση με την
ΔΕΗ) τιμολόγια με τις ρήτρες στα «ψιλά γράμματα», αναγκάζονται ήδη να
πληρώσουν τις συνέπειες από τις αυξημένες τιμές χονδρικής.
Στο Οικιακό Τιμολόγιο Γ1, με βάση το οποίο χρεώνεται η πλειονότητα των πελατών, ισχύει από στις 5 Αυγούστου Ρήτρα Αναπροσαρμογής με βάση τη τιμή χονδρικής. Οταν ανακοινώθηκε η αλλαγή, πριν από σχεδόν δύο μήνες, διαφημίστηκε ως έκπτωση 30% που προσφέρει η ΔΕΗ στους καταναλωτές.
Αυτή η έκπτωση όμως θα δοθεί αφού υπολογιστεί η αύξηση λόγω της τιμής χονδρικής και μάλιστα με «τιμή βάσης» τα 50 ευρώ. Δεδομένου ότι ήδη ο Ιούλιος έκλεισε με μέση τιμή τα 100 ευρώ ανά MWh, αυτό σημαίνει διπλασιασμός και αύξηση 100% στη χρέωση για την κατανάλωση ενέργειας. Έτσι η έκπτωση του 30% καταλήγει σε αύξηση 70% που μπορεί να εκτοξευτεί ακόμη περισσότερο εάν το ράλι συνεχιστεί τον Αύγουστο που ξεκίνησε με τριπλάσιες τιμές σε σχέση με τα 50 ευρώ «βάσης».
«Το “μάρμαρο” στο τέλος θα το πληρώσει ο καταναλωτής»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης εκτιμά ότι οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος θα είναι πάνω από 30%, όχι μόνο στη ΔΕΗ αλλά και στους ιδιώτες παραγωγούς.
Όπως είπε, λόγω των αυξημένων αναγκών για ενέργεια εν μέσω παρατεταμένου κύματος καύσωνα, η υψηλή τιμή που αγοράζουμε ενέργεια, θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.
«Για πρώτη φορά χθες είχαμε τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή ξεπέρασε τα 145 ευρώ. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση. Και δεν είναι μόνο για τη ΔΕΗ, καθώς και οι ιδιώτες παραγωγοί θα αυξήσουν τα τιμολόγιά τους», τονίζει και υποστηρίζει πως «Το “μάρμαρο” στο τέλος θα το πληρώσει ο καταναλωτής. Είναι βασικό κάποιες εταιρείες να μείνουν στο κράτος, ο ΔΕΔΔΗΕ ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ για να μην παίζουν παιχνίδια διάφοροι πάνω στην τιμή του ρεύματος».
«Η ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει φτηνό ρεύμα»
Υπενθυμίζεται ότι το 2008, πριν την κρίση στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Ν. Χατζηαργυρίου, είχε υποστηρίξει ότι: «Η απελευθέρωση μιας αγοράς συνοδεύεται θεωρητικά από πτώση των τιμών και βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών. Αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας η ΔΕΗ Α.Ε, αντιμετωπίζει σήμερα μια σειρά από προκλήσεις που σχετίζονται κυρίως με την έλλειψη επάρκειας ηλεκτρισμού στη χώρα, τη ραγδαία αύξηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και τη διαχείριση μιας νέας συνιστώσας του κόστους, αυτής του CO2». Τότε ο κ.Χατζηαργυρίου είχε δηλώσει ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αναπτύχθηκε με στρεβλό τρόπο με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να επιβαρύνεται με μια σειρά από επιπλέον παράγοντες.
Μετά από πολλά χρόνια πολιτικών απελευθέρωσης της αγοράς και με την σημερινή κούρσα ανόδου των τιμών χονδρικής, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσπάθησε εδώ και εβδομάδες να θέσει σε διαβούλευση ένα σύστημα ελέγχου με πλαφόν 30% στις επιτρεπόμενες αυξήσεις.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις από τους παραγωγούς ρεύματος είναι μεγάλες, καθώς το κείμενο διαβούλευσης δεν έχει ακόμη βγει στη δημοσιότητα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλαφόν του 30% δεν θα περιληφθεί καν ως πρόταση.
Διαβάστε επίσης: Ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ: Ο κόσμος καίγεται και... τα golden boys πλουτίζουν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου