«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι σύνθημα και λόγια. Αλλά σχέδιο και πράξεις» έγραψε στον λογαριασμό του Πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κοινωνικά του δίκτυα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στην επέτειο σχεδόν ενός έτους από την ψήφιση του κατάπτυστου νόμου Χατζηδάκη για το Περιβάλλον που μεταξύ άλλων προβλέπει κατάργηση της προστασίας περιοχών Natura, ικανοποίηση πελατειακών συμφερόντων, άνευ όρων διευκολύνσεις κάθε τύπου «επενδύσεων» ακόμα και μέσα σε περιοχές που χρήζουν προστασίας, ανοίγοντας τον δρόμο σε εξορύξεις, εργοστάσια, ανεμογεννήτριες, ξενοδοχεία, έως και αυθαίρετα σε ποτάμια και δάση.
«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι σύνθημα και λόγια. Αλλά σχέδιο και πράξεις» αναφέρει στην ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος.
«Έχουμε την υποχρέωση να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον το οποίο δεν θα είναι χειρότερο από αυτό το οποίο παραλάβαμε εμείς από τους γονείς μας #WorldEnvironmentDay» προσθέτει, ενώ δημοσιεύει και βίντεο με τις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησής του στον τομέα του περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται πως έχει περάσει κάτι περισσότερο από ένας χρόνος από την ψήφιση του νομοσχεδίου λεηλασίας του φυσικού περιβάλλοντος από τη Βουλή, λίγες ημέρες μετά την άρση του πρώτου lockdown και χωρίς την παραμικρή διαβούλευση, όταν μάλιστα η κυβέρνησή του αποφάσισε να αποκρύψει από την δημόσια διαβούλευση περισσότερα από 60 άρθρα, τα οποία παρουσίασε μόνο κατά την ψήφιση στη Βουλή.
Μερικά από τα κομβικά σημεία του νομοσχεδίου που φέρει και την υπογραφή του Κωστή Χατζηδάκη, που βρισκόταν στη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος τότε, ήταν τα εξής:
- Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης
- Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)
- Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών
- Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών
- Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων
- Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά
- Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις
Πριν ένα χρόνο ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Virginijus Sinkevičius, σε ερώτηση σχετικά με την παραβίαση των προστατευτικών όρων που ισχύουν για τις περιοχές Natura 20001, έχοντας μελετήσει το νέο νόμο που ψήφισε μόνη της η ελληνική κυβέρνηση, δήλωνε πως είχε ζητήσει εξηγήσεις από την Αθήνα, ενώ επίκεινται κυρώσεις.
Πέρσι, η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε έναν από τους πιο ζημιογόνους νόμους για το περιβάλλον, με τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη να βγάζει “τα κάστανα από τη φωτιά”. Ένα χρόνο μετά, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επιδίδεται σε μια τραγελαφική προσπάθεια να υιοθετήσει την πράσινη ατζέντα.
Μάλιστα, είναι τόσο “αυθεντικό” το ενδιαφέρον του, που σύμφωνα με έρευνα της ROSA, όχι μόνο δεν κυκλοφόρησε επίσημη τοποθέτηση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πριν μερικές μέρες (05/06/2021) αλλά ετεροχρονισμένα, κυκλοφόρησε διαφήμιση για την μέρα αυτή.
Δύο μέρες μετά στις 07/06, δηλαδή σήμερα, ο πρωθυπουργός ζήτησε -προφανώς- από την επικοινωνιακή του ομάδα, να τρέξει διαφήμιση στα social media ένα post, που δεν έκανε ποτέ και προοριζόταν μόνο για συγκεκριμένα κοινά -κατά πάσα πιθανότητα- νεανικά.
Ας θυμηθούμε λοιπόν, πριν ένα χρόνο τι ψήφιζε η κυβέρνηση σύμφωνα με την GreenPeace και την WWF:
- Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000.
- Προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.
- Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).
- Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες.
- Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
- Δε διασφαλίζει την αποφυγή των παράνομων εκφορτώσεων αποβλήτων σε ρέματα και άλλους δημόσιους/ιδιωτικούς χώρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου