Konstantinos Tsakalidis / SOOC
|
Υψηλότερες αυξήσεις πίσω από τους καθησυχασμούς Σταϊκούρα για τον ΕΝΦΙΑ
Διαφορετική άποψη σε σχέση με τον υπουργό Οικονομικών και τις νέες αντικειμενικές αξίες που καθορίζουν τον ΕΝΦΙΑ φαίνεται ότι έχει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, σε δηλώσεις του στο Open.
Εχθές ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έσπευσε να σχολιάσει ότι «ο ΕΝΦΙΑ συνολικά δε θα είναι υψηλότερος σε σχέση με φέτος, αλλά θα είναι κοινωνικά δικαιότερος». Στις δηλώσεις του ωστόσο έβαλε στο κάδρο και αυξήσεις κατά 40% σε κάποιες ζώνες. «Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι η στη μεγάλη πλειοψηφία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.
Ο Σ. Παραδιάς επεσήμανε ότι «θα έχουμε αυξήσεις, γενικότερα. Σε πολλές περιοχές όπου θεωρείται ότι έχουν ανέβει οι συναλλαγές και οι αξίες πώλησης. Αλλά θα έχουμε και ένταξη καινούργιων περιοχών, που δεν ήταν ως τώρα στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν τίποτα οι ιδιοκτήτες τους στον “κοινό κορβανά” που λέγεται ΕΝΦΙΑ». «Κάθε ένας θα είναι με τη μοίρα του», συνέχισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, «αλλού θα ανέβουν, αλλού θα κατέβουν οι αντικειμενικές. Εκεί όμως που θα ανέβουν, θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη, που έχει αστική ακίνητη περιουσία. Αυτή κλήθηκε να σηκώσει διπλό βάρος, τόσο τον κύριο όσο και τον συμπληρωματικό φόρο. Η φορολόγηση έχει χαρακτήρα κυριολεκτικά πειρατικού ρεσάλτου. Τα χρήματα που καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης, τον διπλό φόρο, πολύ λίγο διαφέρουν από λύτρα που πληρώνει κάποιος, για να παραμείνει έξω από τη φυλακή, να μην του κατάσχουν την περιουσία και τις τραπεζικές καταθέσεις. Θέλει πάρα πολλή προσοχή από το ΥΠΟΙΚ, πώς θα χειριστούν το θέμα ώστε να μην προκύψουν επιβαρύνσεις ειδικά σε αυτούς που πληρώνουν τον συμπληρωματικό φόρο. Και τώρα που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, με την ένταξη νέων περιοχών, ο συμπληρωματικός φόρος θα πρέπει να είναι ο πρώτος που θα καταργηθεί».
Σχετικά με τις «αυξήσεις 40%» που είπε ο υπουργός, σχολίασε ότι «στον ΕΝΦΙΑ σημαίνουν αυξήσεις ως και 70%-80%, ειδικά σε αυτούς που πληρώνουν διπλό τον φόρο, κύριο και συμπληρωματικό. Αυτοί είναι που κινδυνεύουν από αυτό τον φόρο», ενώ την συγκεκριμένη αναφορά του επιβεβαίωσε και ο φοροτεχνικός Σ. Σταυρούλιας που επίσης συμμετείχε στη συζήτηση. «Όταν αυξάνεις την αντικειμενική αξία ενός ακινήτου αλλάζεις και κλίμακα στον ΕΝΦΙΑ, δεν είναι μόνο ότι έχεις να υπολογίσεις μεγαλύτερη αξία», επιβεβαίωσε. «Σε 6.000 περιοχές περίπου θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και σε 3.000-4.000 θα μειωθούν», όπως εκτίμησε ο τελευταίος.
Στη συνέχεια στάθηκε σε δύο σημεία. Το πρώτο αφορά τον κίνδυνο οι εκτιμητές «να λάβουν υπόψιν τις νέες δικαιοπραξίες, που γίνονται σε νέες οικοδομές. Οι νέες οικοδομές έχουν το χαρακτηριστικό με τις καινούργιες άδειες που εκδίδονται απαιτούνται τεράστιες δαπάνες στο κατασκευαστικό κόστος για να πετύχουν εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό δημιουργεί χάσμα ανάμεσα στις κανούργιες οικοδομές που πωλούνται σήμερα και σε όλες τις παλιότερες. Γι’ αυτό, πρέπει να αλλάξει δραματικά ο συντελεστής παλαιότητας. Παλαιότερες οικοδομές δεν μπορεί να ακολουθούν τις καινούργιες γιατί θα βαφτιστούμε όλοι πολυεκατομμυριούχοι και θα πάμε σε πολύ άδικη φορολόγηση».
Το δεύτερο έχει να κάνει με τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς «όσοι έχουν σήμερα αντικειμενικές κάτω των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά αν με την αλλαγή περάσουν το όριο αυτό, το τεκμήριο διαβίωσης αυξάνεται 40%. Αν φτάσει πάνω από τις 5.000 ευρώ ανά τ.μ., αυξάνεται κατά 70%. Αν είναι μονοκατοικία, κατά 20% ακόμη. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι περιμένει όσους πέσουν σε τέτοιες αυξήσεις».
*****
Καμπανάκι για αυξήσεις τιμών σε βασικά τρόφιμα (διαγράμματα)
Ενδείξεις για πιθανές αυξήσεις κατά τους επόμενους μήνες στην τελική τιμή καταναλωτή για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά δείχνει σχετική έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Όλοι οι επιμέρους διεθνείς δείκτες, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη) με μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές να καταγράφονται στα φυτικά έλαια και στα δημητριακά, γεγονός που αποτελεί προβληματικό στοιχείο για την Ελλάδα, στην οποία η πορεία των τιμών είναι σταθεροποιητική τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) ο υπό-δείκτης τιμών καταναλωτή για την ομάδα των ειδών τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών τον Απρίλιο του 2021 με τιμή 106,22 βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον Απρίλιο του 2013 με τιμή 106,09. Παράλληλα δεν φαίνεται να καταγράφονται σημαντικές διακυμάνσεις το 2021.
Συγκεκριμένα ο δείκτης βρίσκεται χαμηλότερα από τον Ιανουάριο του 2021 με τιμή 106,51, ενώ παράλληλα βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα 1,3% από τον αντίστοιχο μήνα Απρίλιο 2020 με τιμή 107,50. Ο μέσος όρος τετραμήνου Ιανουαρίου-Απρίλίου 2021 με 106,44 είναι επίσης χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο του τετραμήνου Ιανουαρίου-Απριλίου 2020 με 107,7.
Παράλληλα, όμως, ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από τους διεθνείς δείκτες. Ο δείκτης πρώτων υλών τροφίμων και ποτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Commodity Food and Beverage Price Index Monthly Price) καταγράφει σε ένα μόλις χρόνο εξαιρετικά μεγάλη αύξηση άνω του 30%, από 92,42 τον Απρίλιο του 2020 σε 125,16 τον Απρίλιο του 2021. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στις αυξήσεις των πρώτων υλών παραγωγής και όχι τόσο στις αυξήσεις του κόστους ενέργειας.
Αντίστοιχα ευρήματα προκύπτουν και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO, ή FAO Food Price Index (FFPI), μετράει τη μηνιαία μεταβολή στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού πρώτων υλών. Ο δείκτης έφτασε τον Απρίλιο του 2021 στις 120,9 μονάδες, 28,4 μονάδες αυξημένος σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, ενώ κατέγραψε για 11ο συνεχόμενο μήνα αύξηση στην τιμή του φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
Όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη) με μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές να καταγράφονται στα φυτικά έλαια και στα δημητριακά. Οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στην αποδοτικότητα της παραγωγής στις μεγάλες παραγωγούς χώρες και στην αύξηση της ζήτησης από τις χώρες της Ασίας. Αρκετές από αυτές τις μεταβολές επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα λόγω των εισαγόμενων πρώτων υλών, αλλά και τις εισαγωγές τελικών τροφίμων και ποτών από τις διεθνείς αγορές. Μέχρι τώρα οι αυξήσεις τιμών πρώτων υλών φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από τους προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, εφόσον οι αυξητικές τάσεις συνεχιστούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου