Η ΝΔ διακινεί δύο… μύθους: την κυβέρνηση συγκροτούν άριστοι και η χώρα έχει «περάσει» στην ψηφιακή εποχή! Και οι δύο ισχυρισμοί κονιορτοποιούνται στην καθημερινότητα του ΕΦΚΑ.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Κ.Χατζηδάκης απέπεμψε τον Διοικητή του ενιαίου ασφαλιστική ταμείου Χρήστο Χάλαρη καίτοι, υποτίθεται, έχουν προχωρήσει οι ψηφιακές συντάξεις (σε μια ημέρα) και οι προκαταβολές σύνταξης έχουν δώσει μια… ανάσα στους εν αναμονή συνταξιούχους.
Ο κ.Χάλαρης μπορεί να υπήρξε το εξιλαστήριο θύμα για το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ «έκοψε» τις συντάξεις στο 35% (από 70% που έπρεπε να λαμβάνουν) σε 5.500 χήρες γιατί δεν κατόρθωσε από το 2019 να «περάσει» σε ένα υπολογιστή τις σχετικές αιτήσεις (ότι δεν έχουν αναλάβει εργασία ή δεν έχουν λάβει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, κάτι που θα επέβαλε την περικοπή της σύνταξης στο μισό…). Αλλά, ο παλαιός κανόνας διασώζεται: όχι το κάθε κόμμα παίρνει την Δημόσια Διοίκηση σαν λάφυρα (πολέμου), αλλά και ο κάθε υπουργός έχει και τους ανθρώπους τους για κάθε πόστο.
Η αλήθεια για τους ψηφιακά.. αρίστους είναι πιο περίπλοκη:
1. Ο κ.Χάλαρης ήταν του... προηγούμενου υπουργού (Βρούτση), άρα όχι της απόλυτης εμπιστοσύνη του νέου (υπουργού). Ιδού οι κομματικές βάσεις στη Διοίκηση.
2. Στη θέση του νέου Διοικητή μπήκε ο (πρώην) διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού (πάει και το τελευταίο πέπλο σεμνότητας και.. αριστείας).
3. Μπορεί η κυβέρνηση να διακηρύσσει ότι καταπολέμησε τον Λεβιάθαν της γραφειοκρατίας, αλλά στον e-ΕΦΚΑ (κύρια και επικουρική σύναξη, εφάπαξ) βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω από 440.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης σε εκκρεμότητα. Πολλές από τις οποίες έχουν κατατεθεί πριν από 5 ή 6 χρόνια.
4. Η «επιτάχυνση» έκδοσης των συντάξεων θα γίνει από το φθινόπωρο, αλλά στο ηλεκτρονικό σύστημα θα μπαίνουν, σιγά-σιγά και σταδιακά, τα επιμέρους ταμεία, ενώ για τις σε εκκρεμότητα ευρισκόμενες αιτήσεις δεν προβλέπεται καμία επιτάχυνση (θα χρειαστούν άλλα 2-3 χρόνια αυτοί που ήδη περιμένουν 4 ή 5 έτη)..
5. Όπου υπήρξε μια κάποια βελτίωση στην απόδοση των συντάξεων (ένστολοι, Υγειονομικοί κ.α.) αυτή οφείλεται στην απόσπαση εν ενεργεία στρατιωτικών και… φαντάρων, οι οποίοι κάνουν αγγαρεία στον ΕΦΚΑ. Ή, σε άλλες περιπτώσεις, με την απόσπαση ειδικευμένων επιστημόνων οι οποίοι, ωστόσο, πληρώνονται π.χ. από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου οι εν αναμονή συνταξιούχοι γιατροί να λάβουν της συντάξεις τους (Σ.σ.: Στο ΤΣΑΥ των υγειονομικών είχε παρατηρηθεί καθυστέρηση ακόμη και 6 χρόνων…).
Πάνω από 60% λάθη
6. Ο ΕΦΚΑ βρίσκεται κάτω από πλήρη λειτουργική και οικονομική αδυναμία. Λόγω της πανδημίας και της επέκτασης της μερικής απασχόλησης το ετήσιο έλλειμμα ξεπερνά τα2 δις ευρώ, ποσό που καταβάλλεται, προσώρας, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάτι που δεν μπορεί να επαναληφτεί το 2022 (δημοσιονομικοί κανόνες), ενώ η συνολική δαπάνη για συντάξεις, λόγω πτώσης του εθνικού προϊόντες έφτασε στο 18,5% του ΑΕΠ.
7. Σύμφωνα με αρμόδιους (υψηλόβαθμους) τεχνοκράτες , το 60%-70% των πράξεων του ΕΦΚΑ είναι λάθος. Ωστόσο, ο Φορέας δεν ενημερώνει τους συνταξιούχους για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, τις μειώσεις και περικοπές καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο προκύπτει το τελικό ποσό της σύνταξης. Έτσι ώστε οι δικαιούχοι, ακολούθως, να καταθέσουν τυχόν ενστάσεις, αιτήσεις θεραπείας ή αγωγές και προσφυγές. «Αλίμονο εάν γίνει έφοδος από το Σώμα Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης» είναι η έκφραση που κυριαρχεί στους επάνω ορόφους του ΕΦΚΑ.
8. Για την επιτάχυνση των συντάξεων νομοθετήθηκε η… επιστράτευση 100 συνταξιούχων του (πρώην) ΙΚΑ, ωστόσο παρουσιάστηκαν μόλις 30 άτομα. Εκ των οποίων οι 5 είναι ηλικίας άνω των… 80 ετών και αναμένεται να απορριφθούν.
9. Το πρώτο 4μηνιο συνταξιοδοτήθηκαν περισσότεροι από 230 υπάλληλοι του ΕΦΚΑ χωρίς να αναπληρωθούν. Υπολογίζεται ότι μέχρι τέλους του έτους, κυρίως λόγω φόρτου εργασίας, αναμένεται να «αποδράσουν» πάνω από 600 υπάλληλοι, αφήνοντας τεράστια κενά στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Σκάνδαλο διπλών πληρωμών
10. Μέσω της πλατφόρμας προκαταβολής σύνταξης (έως 384 ευρώ) τον περασμένο μήνα εκατοντάδες συνταξιούχοι που, ενώ ελάμβαναν ήδη την προσωρινή σύνταξη, έκαναν παράλληλα και αίτηση και, το κυριότερο, έλαβαν και… προκαταβολή. Καίτοι αυτό απαγορευόταν. Το… ηλεκτρονική παραθύρι βρέθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς το εν λόγω ηλεκτρονικό σύστημα δεν επικοινωνεί (κουμπώνει) με τη νέα πλατφόρμα που διαμορφώθηκε αποκλειστικά για την προσωρινή σύνταξη. Έτσι, οι δημόσιοι υπάλληλου με προσωρινή σύναξη έκαναν αίτηση και στην πλατφόρμα για την προκαταβολή και το σύστημα τους επιβράβευσε!
Και αυτοί που έφτιαξαν την εν λόγω πλατφόρμα με τα κενά και τις... ψηφιακές τρύπες, αναβαθμίζονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου