altersyros: Πριν να δείτε τις ανακοινώσεις Ομοσπονδιών εργαζομένων σε πανελλαδικό επίπεδο για τη συμμετοχή τους στη Γενική Απεργία της Πέμπτης 10/6, μπορείτε να δείτε το ενδιαφέρον ΒΙΝΤΕΟ του ΤΡΡ, με τίτλο: ΕΡΓΑΣΙΑ & ΧΑΡΑ:
*****
Σήμερα (8/6/2021) ξεκινάει η συζήτηση για το αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα στις Επιτροπές της Βουλής
Πέμπτη 10 Ιούνη ΑΠΕΡΓΙΑ – το νομοσχέδιο έκτρωμα δεν διορθώνεται
Σήμερα το μεσημέρι ξεκινάει στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση για το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα, το οποίο σε μια προκλητική διαστροφή της πραγματικότητας έχει τον τίτλο «Για την προστασία της εργασίας».
Για τους εργαζόμενους δεν έχει μείνει άλλη επιλογή από το να μπουν ορμητικά στον αγώνα για την απόσυρση αυτού του αίσχους, που ανοίγει την «πόρτα» στα ακόμα χειρότερα, να απαιτήσουν το ξήλωμα όλου του αντεργατικού νομικού οπλοστασίου που χρόνια τώρα και βήμα βήμα διαμορφώνει τους όρους ζωής και δουλειάς – λάστιχο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Απεργία την Πέμπτη 10 Ιούνη – να παραλύσει η χώρα.
Το σχέδιο νόμου έχει τον εξής τίτλο:
«Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής ”Επιθεώρηση Εργασίας” – Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας – Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».
Ωστόσο, η κατάθεση του αντεργατικού σχεδίου νόμου στη Βουλή από την κυβέρνηση, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, επιβεβαίωσε πέρα για πέρα την εκτίμηση των Συνδικάτων ότι πρόκειται για ένα νομοθετικό τερατούργημα, πραγματικό οδοστρωτήρα των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Μετά και τη «διαβούλευση», με τις εποικοδομητικές προτάσεις εργοδοτικών φορέων, αλλά και της ίδιας της ΓΣΕΕ, που συνδιαμόρφωσε με την κυβέρνηση το νομοσχέδιο, τελικά αυτό το αίσχος που κατατέθηκε στη Βουλή είναι ακόμα πιο αντιδραστικό από αυτό που αρχικά είχε παρουσιάσει (στις 12 Μάη) ο Κ. Χατζηδάκης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δίπλα στη νέα επίθεση του απεργιακού δικαιώματος, που εξασφαλίζεται με αλλεπάλληλες διατάξεις, πρόσθεσε και την απαγόρευση να επαναπροκηρύσσεται μια απεργία ενός πρωτοβάθμιου σωματείου που κρίθηκε παράνομη από τα δικαστήρια, αυτήν τη φορά από δευτεροβάθμιες ή τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Παράλληλα, κλιμακώνοντας την επίθεση στην οργάνωση και συλλογική έκφραση των εργαζομένων, τα Συνδικάτα, με άλλη διάταξη που προστέθηκε, φόρτωσε σε αυτά και στους συνδικαλιστές και την αστική ευθύνη για μια απεργία, υπό το πρόσχημα «βίαιων ενεργειών», δίνοντας πρόσθετα όπλα στην εργοδοσία να τα εξοντώσουν και οικονομικά και παρέχοντας κάλυψη σε κάθε είδους προβοκάτορες και τσιράκια της εργοδοσίας για να ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση.
Το σχέδιο νόμου λοιπόν που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την κατάργηση του 8ωρου, την επιβολή 10ωρης απλήρωτης δουλειάς με το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων (ατομικές συμβάσεις), την αύξηση του αριθμού των υπερωριών που γίνονται και φθηνότερες για τον εργοδότη, ανοίγοντας το δρόμο ακόμα και για τη νομιμοποίηση της 12ωρης εργασίας, την κατάργηση σε δεκάδες κλάδους και για χιλιάδες εργαζόμενους της κυριακάτικης αργίας, την αύξηση της ευελιξίας, την ασυδοσία των επιχειρήσεων να απολύουν ελεύθερα και πιο φθηνά, την επέκταση και μονιμοποίηση της τηλεργασίας.
Σημειώνεται ότι σε κενό γράμμα μετατρέπεται το απεργιακό δικαίωμα για μεγάλους κλάδους μέσα από την «ελάχιστη παροχή υπηρεσιών», ενώ με πλήθος διατάξεων ορθώνονται ανυπέρβλητα εμπόδια τόσο κατά τη λήψη της σχετικής απόφασης από τους εργαζόμενους, όσο και κατά την πραγματοποίησή της, ενώ τίθεται υπό διωγμό συνολικά η συνδικαλιστική δράση, στοχοποιούνται οι συνδικαλιστές.
Με μια κουβέντα, η κυβέρνηση νομοθετεί την πλήρη ασυδοσία της εργοδοσίας, κάνει καθεστώς την εργασιακή ζούγκλα, αναγορεύει σε «νομιμότητα» την χωρίς όρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.
Και γι’ αυτό παίρνει μέτρα ποινικοποίησης της οργανωμένης και συλλογικής πάλης, προσπαθεί να απονευρώσει τα Συνδικάτα και τη λειτουργία τους, τόσο μέσα από το ηλεκτρονικό φακέλωμα όσο και με τη στοχοποίηση των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αφού τους αφαιρεί, όπως προαναφέρθηκε, να καλύπτουν απεργιακά τους εργαζόμενους που δίνουν μάχη με την εργοδοσία.
Κάθε άρθρο κι ένα συντριπτικό χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα
Ειδικότερα το νομοσχέδιο, και εκτός από την επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα, προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Προωθείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων μέσα από το «Ηλεκτρονικό Μητρώο» που θα τηρείται με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, προσθέτει εμπόδια στην απρόσκοπτη δράση των συνδικάτων.
- Υπονομεύεται η ζωντανή διαδικασία των σωματείων, η Γενική Συνέλευση και η συζήτηση ανάμεσα στους εργαζόμενους με τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ενώ παράλληλα ανοίγει και ο δρόμος για την πιο άμεση παρέμβαση της εργοδοσίας στη λειτουργία των σωματείων.
- Με τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, καταργείται το 8ωρο, επιβάλλεται 10ωρο, οι δύο τουλάχιστον επιπλέον ώρες εργασίας θα είναι χωρίς αμοιβή και η υπερωριακή εργασία θα «ανταλλάσσεται» με ρεπό σε χρονική στιγμή που βολεύει την επιχείρηση. Το νέο καθεστώς θα μπορεί να επιβάλλεται με ατομική σύμβαση, ακόμα κι αν το συνδικάτο του χώρου διαφωνεί και δεν υπάρχει συλλογική συμφωνία.
- Οι υπερωρίες αυξάνονται σε 150 ετησίως (από 96 στη μεταποίηση και 120 στις υπηρεσίες σήμερα) τις οποίες μονομερώς θα μπορούν να επιβάλλουν οι επιχειρήσεις, ενισχύοντας το οπλοστάσιο της υπερεκμετάλλευσης και της δουλειάς «ήλιο με ήλιο», όμως και αυτό το όριο μπορεί να ξεπερνιέται όταν επικαλούνται «επείγουσας φύσης εργασία». Μάλιστα, η αύξηση των υπερωριών θα έρχεται στους εργοδότες και πιο φθηνά, καθώς μέχρι τις 150 ώρες ο εργαζόμενος θα αμείβεται με προσαύξηση μόλις 40%, ενώ με το ισχύον καθεστώς για πάνω από τις 120 ώρες η προσαύξηση είναι 60%. Ταυτόχρονα τίθεται ως ημερήσιο όριο νόμιμης υπερωρίας οι 3 ώρες, που αθροιζόμενο με τη μία (1) υποχρεωτική ώρα υπερεργασίας και το 8ωρο, θα οδηγήσει σε 12ωρη εργάσιμη μέρα, κάτι που άλλωστε προβλέπεται στις σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες.
- Επιβάλλεται πρόσθετη απασχόληση και στους μερικώς απασχολούμενους, που όχι μόνο πρέπει να την παρέχουν αν τους ζητηθεί από την επιχείρηση, αλλά θα μπορεί να γίνει όχι συνεχόμενα στη βάρδιά τους, αλλά αφού μεσολαβήσει κενό. Ετσι, ο εργαζόμενος θα προσλαμβάνεται για 4ωρο με αμοιβή ένα ξεροκόμματο και θα είναι αναγκασμένος να βρίσκεται στο δρόμο όλη μέρα με διακεκομμένες «υπερωρίες»!
- Παράλληλα, ορίζεται ρητά ότι «το διάλειμμα δεν αποτελεί χρόνο εργασίας», ενώ την ίδια στιγμή και με το νόμο δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερο από τα 30 λεπτά.
- Ξηλώνεται παραπέρα το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία, αφού δεκάδες κλάδοι και χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να εργάζονται και αυτή τη μέρα, δίπλα σε όσους ήδη ισχύει.
- Κατοχυρώνεται η ασυδοσία στις επιχειρήσεις να απολύουν κατά το δοκούν και πιο φθηνά. Με μια σειρά διατάξεις, αίρεται οποιαδήποτε προστασία των θέσεων εργασίας. Ακόμα και στην περίπτωση που ο απολυμένος δικαιωθεί από τα δικαστήρια, δίνεται στον εργοδότη η δυνατότητα, έναντι κάποιου γλίσχρου αντιτίμου, να μην ξαναπροσλάβει τον απολυμένο. Μάλιστα, εκτός της απώλειας της εργασίας του εργαζόμενου, αυτό σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και σε χρηματικές απώλειες συγκριτικά με τους μισθούς υπερημερίας που θα λάμβανε έπειτα από μια θετική δικαστική απόφαση. Επιπλέον ο απολυμένος χάνει και το δικαίωμα στην ασφαλιστική κάλυψη για την περίοδο της υπερημερίας. Σε πιο φθηνές απολύσεις για τις επιχειρήσεις οδηγεί και η διάταξη με την «προμήνυση καταγγελίας» της σύμβασης.
- Βαθιά αντεργατικές είναι και οι διατάξεις για την τηλεργασία, καθώς το «δικαίωμα στην αποσύνδεση», που υποτίθεται ότι διασφαλίζεται στον εργαζόμενο, είναι ο φερετζές για να περάσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο που μονιμοποιεί και επεκτείνει στο έπακρο τη νέα αυτή μορφή «ευελιξίας», που ωφελεί τους εργοδότες και αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου. Μάλιστα, το νομοσχέδιο δεν κατοχυρώνει την υποχρέωση του εργοδότη να παρέχει τον εξοπλισμό, αφού δίνει τη «δυνατότητα» στον εργαζόμενο να τον παρέχει αυτός..! Επιπλέον, πρόβλημα υπάρχει και με τον ασαφή όρο περί «τηλετοιμότητας» του εργαζόμενου, ενώ με μια πρωτοφανή διάταξη αφαιρείται από τον εργοδότη η ευθύνη για την προστασία της Υγείας και της επαγγελματικής ασφάλειας του εργαζόμενου με τηλεργασία και φορτώνεται στον ίδιο τον εργαζόμενο. Οπως προκλητικά αναφέρεται στη σχετική διάταξη: «Ο τηλεργαζόμενος υποχρεούται να εφαρμόζει τη νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία και να μην υπερβαίνει το ωράριο εργασίας του. Κατά την παροχή τηλεργασίας από τον τηλεργαζόμενο τεκμαίρεται ότι ο χώρος τηλεργασίας πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές και ότι ο τηλεργαζόμενος τηρεί τους κανόνες περί υγιεινής και ασφάλειας…». Η ευθύνη του εργοδότη; Ο ρόλος του κράτους στην τήρηση των προϋποθέσεων ασφάλειας για τους εργαζόμενους; Τίποτα απ’ αυτά δεν υπάρχει. Ολα είναι «ατομική ευθύνη» του ίδιου του εργαζόμενου.
- «Ψαλιδίζει» και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Σύμφωνα με σχετική διάταξη, οι όροι Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ή Διαιτητικών Αποφάσεων που δεν θα κωδικοποιηθούν σε μια νέα ΣΣΕ ή ΔΑ παύουν να έχουν ισχύ. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση «μηδενίζει το κοντέρ» για λογαριασμό της εργοδοσίας και όροι παλιότερων συμβάσεων που εφαρμόζονται από χρόνια, σταματούν να έχουν ισχύ αν δεν συνομολογούνται σε κάθε νέα σύμβαση. Με τον τρόπο αυτό δίνεται όπλο στους εργοδότες να θέσουν υπό αμφισβήτηση οποιοδήποτε όρο εργασίας είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι στην πορεία χρόνων.
- Καταργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
και στη θέση του συγκροτεί μια «Ανεξάρτητη Αρχή» ώστε οι κυβερνήσεις να
μην είναι υπόλογες για τις πράξεις και τις παραλείψεις μιας τέτοιας
υπηρεσίας, την ίδια στιγμή που η εργοδοσία έχει απεριόριστες προσβάσεις
σε τέτοιου είδους κρατικούς μηχανισμούς.
*****
ΠΟΕΔΗΝ
ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ 11πμ
Να αποσυρθεί το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ που κατεδαφίζει ότι απέμεινε από ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
Η κοινωνία ταλανίζεται από την πανδημία πάνω από ένα χρόνο όπως και όλος ο κόσμος.
Μάλιστα η περίοδος της πανδημίας είναι συνέχεια των σκληρών μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόσθηκαν για μια δεκαετία.
Με το Νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή καταργούνται θεμελιώδη
εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα όπως είναι οι Συλλογικές
Συμβάσεις και συνδικαλιστικές ελευθερίες του Ν.1264/82.
Διευρύνεται
το 8ωρο με περεταίρω διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα
μπορούν να χρησιμοποιούν τις παραπάνω ώρες με κάποιες ημέρες repo ή
άδεια. Όλα αυτά με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Πόσο εύκολο είναι να
αντισταθεί ο εργαζόμενος στον εργοδότη;
Καταργείται το δικαίωμα στην
Απεργία. Μετά το 50% +1 του 2018 για να ληφθεί απόφαση για απεργία
έρχεται τώρα η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη
αποφάσεων στις Γενικές Συνελεύσεις.
Ταυτόχρονα καταργείται ουσιαστικά το δικαίωμα στην Απεργία με την παραπομπή τους στον ΟΜΕΔ.
Προπομπός
όλων αυτών που έρχονται στην κατεύθυνση περιορισμού των εργασιακών
δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών είναι οι διώξεις
συνδικαλιστικών στελεχών.
Οι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι
βιώνουν την εργασιακή εξουθένωση, την διευθέτηση του χρόνου εργασίας αν
και παράνομη με δεκάδες οφειλόμενα ρεπό στο καθένα, εξαντλητικά ωράρια,
απλήρωτες πρόσθετες αμοιβές, εξευτελιστικός μισθός, ειδικά την περίοδο
της πανδημίας αντιμέτωποι καθημερινά με τις παθογένειες του συστήματος.
Πληρώνουμε ακριβά την πανδημία χωρίς αναγνώριση. Θρηνούμε 27 συναδέλφους από κορωνοϊό.
Οι ρυθμίσεις με το αντεργατικό νομοσχέδιο θα ανοίξουν τις ορέξεις των
κυβερνώντων για επέκταση των διατάξεων στο Δημόσιο Τομέα και στη Δημόσια
Υγεία, Πρόνοια προκειμένου να μείνουν καθηλωμένες οι δημόσιες δαπάνες
αποφεύγοντας την ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό και την ιδιωτική
υγεία να βάζει πόδι στο ΕΣΥ.
Απαιτούμε την ένταξή μας στα ΒΑΕ, την
μονιμοποίηση των εκτάκτων, την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, την αύξηση
των μισθών των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, την συνέχιση της
χορήγησης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και την
θέσπιση ως εργατικό ατύχημα για όσους έχασαν τη ζωή τους από τον
κορωνοϊό.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Όλοι στην 24ωρη Απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου
και στη Συγκέντρωση
Στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11πμ
*****
Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος καλεί τα σωματεία μέλη της, όλους τους εργαζόμενους της χώρας, να συμμετάσχουν στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ, την Πέμπτη 10 Ιουνίου, ενάντια στην ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου της Κυβέρνησης.
Απεργούμε ενάντια:
▬ Στην κατάργηση του 8ώρου και την καταστρατήγηση του συνεχούς ωραρίου.
▬ Στην υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων και αποδυνάμωσή τους έναντι των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
▬ Στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας στα εμπορικά καταστήματα και σε άλλους κλάδους και τμήματα επιχειρήσεων λογιστήρια, αποθήκες, logistic,τηλεφωνικά κέντρα, datacenter.
▬ Στην ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την απαξίωση του ΟΜΕΔ.
▬ Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας.
▬ Στην ουσιαστική κατάργηση του Ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα.
Στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις που στόχο έχουν την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Το νομοσχέδιο αυτό θα αλλάξει τις ζωές μας, θα υποθηκεύσει τις ζωές των παιδιών μας. Η Κυβέρνηση νομοθετεί το «ζούμε για να δουλεύουμε».
Καλούμε τα σωματεία μέλη μας, να στείλουν ηχηρό μήνυμα την ημέρα της Απεργίας, αλλά και όλο το διάστημα ως εκεί με περιοδείες και δράσεις. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτα.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ.
*****
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Οι συνταξιούχοι στο πλευρό των εργαζομένων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, την Πέμπτη, 10 Ιουνίου
· Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί πάντα είναι υπέρ της ενότητας των εργαζομένων και συνταξιούχων για να ανατραπούν και οι αντιασφαλιστικοί και οι αντεργατικοί νόμοι. Επειδή με τη συνδρομή όλων των μνημονιακών Κυβερνήσεων , Βιομήχανοι, Εργοδότες, επιχειρηματίες απαιτούν να πάρουν τη ρεβάνς και να καταργηθούν όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων τα μεταπολεμικά χρόνια, απαιτείται συσπείρωση όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων. Χωρίς τη συσπείρωση αυτή η πολιτική ενάντια στους εργαζόμενους και συνταξιούχους δεν ανατρέπεται με ευχολόγια, ούτε με επετειακές απεργίες που σκόπιμα μετά τα μνημόνια υιοθετούσαν, όχι βέβαια τυχαία- η ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.
· Γι’ αυτό η Π.Ε.Σ.ΕΚ σταθερά υποστήριζε και υποστηρίζει ότι χωρίς ανασύνταξη και του συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορούν να οργανωθούν αγώνες για την ανατροπή μιας πολιτικής που εκπορεύεται από το ιερατείο των Βρυξελών, υποστηρίζεται από το ΔΝΤ και εφαρμόζεται από όλες τις υποτακτικές Κυβερνήσεις στη χώρα μας.
· Έχουμε καταγγείλει κατ’ επανάληψη ότι ο συνομιλητής της κ. Λαγκάρντ πρόεδρος της ΓΣΕΕ, που ήταν απών στην 9μηνη απεργία στη Χαλυβουργία, στην επιστράτευση των Ναυτεργατών, στους αντιεργατικούς νόμους που ψήφιζαν οι μνημονιακές Κυβερνήσεις, δεν μπορεί να απαιτεί να στοιχίζονται πίσω του όλα τα εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες, όχι για να συντονιστούν καλύτερα οι απεργιακοί αγώνες, αλλά για να δείχνει στην εκάστοτε Κυβέρνηση ότι ο ίδιος ελέγχει την κατάσταση και ότι είναι απαραίτητος για τον εκφυλισμό των εργατικών κινητοποιήσεων.
· Από την άλλη αντιλαμβανόμαστε ότι σε πολλά σωματεία δεν προκηρύσσονται απεργιακοί αγώνες και πολλοί εργαζόμενοι αναμένουν την προκήρυξη απεργίας από ΓΣΕΕ , για να κατέβουν στους δρόμους και να εκδηλώσουν την οργή τους.
· Σεβόμαστε και την άποψη αυτή, αλλά επιμένουμε ότι με φθαρτά υλικά δεν ανατρέπεται μια αντεργατική πολιτική που επιβάλλεται σε όλη την Ευρώπη. Οι αγώνες των εργαζομένων και συνταξιούχων έχουν πάντα μια ηθική διάσταση, γιατί το 8ωρο, η κοινωνική ασφάλιση η δημόσια υγεία και παιδεία, έχουν κερδηθεί με το αίμα των εργαζομένων και δεν είναι δυνατόν με τα τερτίπια του Παναγόπουλου να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε.
· Η Π.Ε.Σ.ΕΚ , σεβόμενη τους χιλιάδες νεκρούς από τις εργατικές κινητοποιήσεις, τους δεκάδες χιλιάδες ανθρακωρύχους που έχουν αφήσει τα κόκκαλά τους στα ορυχεία , τα εκατομμύρια ανήλικα παιδιά σε όλο τον κόσμο που δουλεύουν 12-14ώρες σα σκλάβοι, τους ανασφάλιστους Ντελιβεράδες που θυσιάζουν τα νιάτα τους για ένα κομμάτι ψωμί, τους νέους μας με μερική απασχόληση , τους δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους αναπληρωτές ή μη που οργώνουν κάθε χρόνο όλη την Ελλάδα, περιμένοντας τον πολυπόθητο διορισμό, καλεί όλους τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς να δώσουν το αγωνιστικό παρόν, για να μην περάσει το εργασιακό τερατούργημα του Χατζηδάκη. Για το 8ωρο κάποιοι έδωσαν το αίμα τους στο Σικάγο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να απομυθοποιήσουμε τη θυσία τους και να επιβραβεύσουμε όλους τους τσαρλατάνους Υπουργούς Εργασίας που, ενώ γκρεμίζουν τις εργατικές κατακτήσεις, εμφανίζονται ότι νομοθετούν για το καλό μας. Είναι στο χέρι μας να τους υποχρεώσουμε να τα πάρουν όλα πίσω.
*****
*****
Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου: ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΗ Απεργία – Συγκέντρωση – Πορεία
*****
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΠΟΕ) ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Το 8ωρο και το ύψος της εργατικής αμοιβής κρύβουν μέσα τους μακροχρόνιους αγώνες, μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων. Το αίτημα για το 8ωρο γεννήθηκε για πρώτη φορά μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο πόλεμο και απαιτήθηκε ανοιχτά και μαζικά στην Απεργία της Πρωτομαγιάς του 1886.
Σταδιακά όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, όλο και περισσότεροι κλάδοι, κατακτούσαν το 8ωρο μέσα από την συνδικαλιστική δράση, τους βίαιους και αιματηρούς αγώνες, τους πρόωρους θανάτους και τα εργατικά ατυχήματα.
Το 8ωρο επιβλήθηκε τελικά ως χρόνος αναγκαίος για μόρφωση, πνευματική ανάπτυξη, ψυχαγωγική κοινωνική επαφή .
Στις 29 Οκτωβρίου 1919, οι κοινωνικοί αγώνες οδήγησαν την διεθνή οργάνωση εργασίας να υιοθετήσει 8 ώρες εργασίας ημερησίως και 48 εβδομαδιαίως.
Η Ελλάδα κύρωσε τη σύμβαση του 1920 και στην συνέχεια με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. του 1975 καθιερώθηκε ως εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας οι 40 ώρες, που αντιστοιχούν σε πενθήμερη εργασία ή σε 6 ώρες και 40 λεπτά με εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, με αυξημένη αμοιβή για κάθε ώρα απασχόλησης.
Δυστυχώς από το 1990 άρχισε η αντίστροφη πορεία για την απορρύθμιση όλων των προστατευτικών διατάξεων κάτω από τις έντονες εργοδοτικές πιέσεις για «ευελιξία» και αυξομειώσεις των ωρών απασχόλησης, ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες .Σ’ αυτή την αντίστροφη πορεία η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του προτεινόμενου σχεδίου Νόμου προχωράει πολλά βήματα παραπέρα.
Η σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση πραγματοποιείται στις διατάξεις που προβλέπουν την αύξηση της ημερήσιας εργασίας σε 10 ώρες, χωρίς επιπλέον αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση και χωρίς προηγούμενη συλλογική συμφωνία. Ο εργαζόμενος σε μια εποχή αυξημένης ανεργίας, οικονομικής ανασφάλειας και εκβιαστικών διλημμάτων για τη διατήρηση της θέσης εργασίας του, καλείται ναπροτείνει ο ίδιος στον εργοδότη του την επιπλέον απασχόλησή του χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή. Να συναινέσει εθελοντικά – και με δική του πρωτοβουλία – στην αποστέρηση του ελάχιστου χρόνου γιαξεκούραση, μόρφωση, οικογενειακές και κοινωνικές επαφές.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας του δίνεται η «δυνατότητα» να φθείρει τη σωματική και ψυχική του υγεία και να μεταβληθεί σε ζωντανό εξάρτημα της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και την προτεινόμενη αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών από 96 ώρες/έτος σε 150 ώρες/έτος. Η υπερένταση του ανθρώπινου οργανισμού για μεγάλα χρονικά διαστήματα προκαλεί μόνιμη και ανυπολόγιστη φθορά στην σωματική και ψυχική υγεία και δεν αποκαθίσταται με τον συμψηφισμό των μειωμένων ωρών απασχόλησης σε άλλη χρονική περίοδο.
Επίσης διευρύνεται το καθεστώς 7ημερης λειτουργίας σε διάφορους κλάδους διότι σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης «η απαγόρευση λειτουργίας τις Κυριακές εμποδίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Στην πραγματικότητα όμως, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ωφελεί τις επιχειρήσεις γιατί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των αυξημένων υπερωριών, με τις οποίες θα επιβαρύνουν τους εργαζόμενους για να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους.
Η Κυβέρνηση εισάγοντας το νέο νομοσχέδιο διαλαλεί μέσω των τοποθετήσεων του Υπουργού και τωνστελεχών της ότι καινοτομεί με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας. Στην πραγματικότητα πρόκειται γιασυμμόρφωση με την απόφαση του 2019, του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία έχουνήδη εναρμονιστεί πολλές Ευρωπαϊκές χώρες . Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η επεξεργασία μεγάλου αριθμού προσωπικών δεδομένων που αφορούν όχι μόνο την παρουσία αλλά και τις συνήθειες των εργαζομένων, τα οποία είναι προσβάσιμα στις αρμόδιες αρχές και φυσικά στον εργοδότη.
Η μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε «ανεξάρτητη» αρχή – ο Διοικητής θα διορίζεται -χωρίς την απαραίτητη στελέχωσή του Σώματος και τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων, θααυξήσει τις ήδη παραβατικές συμπεριφορές των εργοδοτών και θα κάνει πιο αδύναμη τη θέση τωνεργαζομένων, αναγκάζοντάς τους να υποκύπτουν σε κάθε είδους εργοδοτική αυθαιρεσία.
Το Υπουργείο Εργασίας παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο διαπιστώνει ότι «δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις», αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να υπάρχουν ούτε και επιχειρήσεις με εργαζόμενους στα κεραμίδια…Για αυτό το λόγο επιχειρείται να αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο το μοναδικό μέσο διαμαρτυρίας και αντίστασης των εργαζομένων η ΑΠΕΡΓΙΑ, για να διασφαλισθεί όσο το δυνατό με μεγαλύτερη πιθανότητα ή συναίνεση και ο συμβιβασμός των εργαζομένων σε ρυθμίσεις που αυξάνουν τον χρόνο απασχόλησης πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής και αποδυνάμωσης, κάθε είδους αντίδρασης και διαμαρτυρίας που θα δυσκολέψουν την εφαρμογή της αντιμεταρρύθμισης . Σε ένα ήδη απονευρωμένο συνταγματικό δικαίωμα που του άφησαν το περίβλημα και του στέρησαν την ουσία, σε ένα δικαίωμα που οι δεκάδες αντισυνταγματικοί νομοθετικοί περιορισμοί το οδηγούν στην παρανομία κατά πολύ μεγάλο ποσοστό προστίθεται άλλος ένας.
Ο ορισμός του προσωπικού ασφάλειας στις ΔΕΚΟ σε ποσοστό 33% των παρεχόμενων υπηρεσιών, πέρααπό την γενική διαπίστωση ότι ο κοινωνικός αυτοματισμός και η επίκληση της κοινωνικής δυσαρέσκειας –με την ουσιαστική συμβολή των ΜΜΕ – λειτούργησε αρκετά αποτελεσματικά ως μέθοδος συκοφάντησης των ΑΠΕΡΓΙΩΝ, ιδίως στις ΔΕΚΟ και στον Δημόσιο Τομέα, παρατηρούμε στην προκειμένη περίπτωση ναεισάγεται μια εντελώς εσφαλμένη αντίληψη της έννοιας και του σκοπού του «προσωπικού ασφαλείας» .
Τα καθήκοντα του προσωπικού ασφαλείας έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και την πρόληψη των καταστροφών και ατυχημάτων . Συνεπώς δεν επιτρέπεται στον εργοδότη να αναθέσει επιπλέον καθήκοντα στους εργαζόμενους, ούτε να αξιοποιηθεί το προσωπικό ασφαλείας ως θεσμοθετημένος απεργοσπαστικός μηχανισμός ώστε να αποδυναμωθεί η πίεση που ασκείται με την απεργία.
Η παροχή ενός επιπέδου λειτουργίας μιας επιχείρησης σε ποσοστό 33% δεν συνδέεται με τους παραπάνω σκοπούς, αλλά αποτυπώνει έναν αυθαίρετο και αντισυνταγματικό νομοθετικό προσδιορισμό του«ανεκτού ποσοστού απεργίας» για το ΚΡΑΤΟΣ, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την πρόθεση μείωσης τηςαποτελεσματικότητας του αγώνα των εργαζομένων .
Επίσης η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων σε αποφάσεις των σωματείων για απεργιακές κινητοποιήσεις δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς είναι αδιανόητο όσοι δεν είναι μέλη των συνδικάτων να καθορίζουν με τη ψήφο τους τις αποφάσεις των συνδικάτων.
Η διάταξη της μη επαναπρόσληψης των καταχρηστικώς απολυμένων εργαζομένων, έπειτα από δικαστική απόφαση, και η εναλλακτική αντί επαναπρόσληψης – με αίτημα του εργοδότη – σε απόλυση του με 3 έως24 μισθούς αποζημίωση, αναλόγως της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας, αφενός προσβάλλει τη δικαιοσύνη και αφετέρου ανοίγει διάπλατα το δρόμο για παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις.
Άλλωστε το πρόσφατο παράδειγμα της προσπάθειας ομαδικής απόλυσης 130 εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας, ενώ έχουν δικαιωθεί δικαστικά, μόνο τυχαίο δεν είναι.
Μετά το 1990, στην αλληλουχία των αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών νομοθετικών παρεμβάσεων -τόσο στην ΕΕ όσο και στην χώρα μας – έρχεται να προστεθεί και το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της ΝΔ. Βρισκόμαστε απέναντι σε μια συνειδητή επιλογή της που εξυπηρετεί τις μακροχρόνιες επιδιώξεις των ολιγαρχών για μεγαλύτερη απομείωση εργασιακών δικαιωμάτων, για κατάργηση προστατευτικών νομοθετικών ρυθμίσεων και θέσπιση περιορισμών που ουσιαστικά ακυρώνουν συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου διαμορφώνουν ένα νέο εργασιακό υπόδειγμα όπου κυριαρχεί το ατομικό,αφού ανατρέπουν τις παραμέτρους που προσδιορίζουν τα βασικά στοιχεία της μισθωτής εργασίας δηλαδή το χρόνο, τους μισθούς και τις αμοιβές, καθώς και τον τρόπο προσφοράς της εργασίας.
Είναι ανιστόρητοι οι συντάκτες του νομοσχεδίου όταν δηλώνουν ότι ατομικά κάθε εργαζόμενος βρίσκεται σε ισοδύναμη θέση με τον εργοδότη του, είτε δεν έχουν εργαστεί ποτέ στην πραγματική αγορά ή έχουν εργαστεί ευκαιριακά σε διευθυντικές θέσεις.
Δεν είναι δυνατό να χαρακτηρίζεται η συλλογική έκφραση των εργαζομένων ότι λειτουργεί διαστρεβλωτικά στην λειτουργία της «ελεύθερης αγοράς», όταν η αγορά κυριαρχείται από ολιγοπωλιακέςκαταστάσεις.
Όλο το νομοσχέδιο κατατείνει στη συντριβή της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, διότι μόνο μέσω της συλλογικής έκφρασης μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα στην αντιπαράθεση με τις επιχειρήσεις.
Μετά την περίοδο της 10ετούς μνημονιακής «αιχμαλωσίας» και μετά την κατάθεση του τελευταίου νομοσχεδίου της Κυβέρνησης, γίνεται πια εύκολα αντιληπτό ότι η περίοδος των ισορροπιών και των συμβιβασμών στον χώρο της εργασίας έχει παρέλθει και δεν είναι εφικτή η ταυτόχρονη ικανοποίηση των συγκρουόμενων συμφερόντων των κοινωνικών αντιπάλων. Δεν υπάρχουν πια στην παραγωγική διαδικασία Κοινωνικοί Εταίροι, δεν υπάρχει ούτε καν «ουδέτερο κράτος» .
Οι πλειοψηφίες στο Κοινοβούλιο και η Κυβέρνηση έκαναν την επιλογή τους . Τάχθηκαν απέναντι στους εργαζόμενους και στην συντριπτική πλειονότητα του Ελληνικού Λαού. Δεν είναι τυχαίες οι «αντιμεταρρυθμίσεις» του Υπουργείου Εργασίας και της Κυβέρνησης που μας πηγαίνουν όχι στον μεσαίωνα, αλλά πριν από αυτόν, στην ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ .
Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα οργανωθούμε και θα αντιδράσουμε .
Ο Αγώνας αφορά τις πρωτοβάθμιες, τις δευτεροβάθμιες, τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και όχι μόνο. Αφορά όλους τους εργαζόμενους και την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ να δώσουμε το αγωνιστικό «παρών» μέχρι να ανασταλούν οι επιδιώξεις των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης, των δυνάμεων του ΧΘΕΣ.
Καλούμε τα σωματεία μέλη μας και τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη Απεργία την Πέμπτη 10/6/2021 , στην συγκέντρωση της ΓΣΕΕ & του ΕΚΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 το πρωί και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.
ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.
ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΖΙΚΟΣ, ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.
*****
24ωρη Γενική Απεργία
10 Ιουνίου 2021
Το αντιλαϊκό κι αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες, -οι,
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι ο υπουργός εργασίας έδωσαν στη δημοσιότητα το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες θα το καταθέσουν στη Βουλή για ψήφιση.
Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:
- Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας.Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου, που καταργεί την εμβληματικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου στη χώρα μας. Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας, καθημερινά, είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Θα «επιστραφούν» στον εργαζόμενο, όταν η επιχείρηση το αποφασίσει, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό ή μέρες άδειας. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, σε μία εποχή αυξημένης ανεργίας και εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση εργασίας του, καλείται να… προτείνει ο ίδιος στον εργοδότη του την επιπλέον απασχόλησή του, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή. Να συναινέσει, δηλαδή, «εθελοντικά» στην αποστέρηση και του ελάχιστου χρόνου που του έχει απομείνει για ξεκούραση, μόρφωση και οικογενειακές υποχρεώσεις. Να μεταβληθεί σε ζωντανό εξάρτημα της επιχείρησης.
- Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία.Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα.
Ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία τους δεν έχουν όρια, αφού από τη μια ζητούν το 50%+1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων για απεργία κι από την άλλη νομιμοποιούν τα αποτελέσματα των ψευδοεκλογών στην εκπαίδευση, που είχαν συμμετοχή 5 – 8%!!!
- Καταργούν τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82.Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%!!!
Ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, η απεργία αναστέλλεται!!!
Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15 για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων από τις απολύσεις, απομειώνουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε ένα ήδη απονευρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, αυτό της απεργίας, όπου το 90% των απεργιών κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, προστίθενται κι άλλα εμπόδια, που στόχο έχουν την περαιτέρω φαλκίδευσή του, αν όχι την κατάργησή του.
- Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών(αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ωφελεί μόνο τους εργοδότες κι αποστερεί τη μόνη μέρα ξεκούρασης από τους εργαζόμενους.
Ταυτόχρονα, καμιά νομική υποχρέωση δεν έχουν οι εργοδότες για αύξηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας των αυξημένων υπερωριών και του 10ώρου.
Μια επιχείρηση με 100 εργαζόμενους και με 10ωρη εργασία την ημέρα
(100 x 10 = 1.000 ώρες) έχει όφελος 25 ημερομίσθια, σε σχέση με την 8ωρη
εργασία (100 x 8 = 800) 1.000 – 800 = 200, 200 : 8 = 25!!!
- Διαλύουν ουσιαστικά το ΣΕΠΕ απομακρύνοντάς το από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας με τη μετατροπή του σε «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή, απεκδυόμενοι την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας.
Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και τα 4ώρα ωράρια εργασίας, με μοναδικό στόχο τα επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις.
Τριάντα χρόνια μετά την πρωτοφανή έκρηξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. Το αίτημα των εργατών στο Σικάγο για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι επίκαιρο.
Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και θα δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40!!! Ειδικά τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και στο Δημόσιο.
Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε έτσι ώστε να μην κατατεθεί στη Βουλή, να μην ψηφιστεί κι αν ακόμη ψηφιστεί, να ανατραπεί.
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και
στον ιδιωτικό τομέα έδωσαν μια πρώτη ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση με τη
μαζική απεργιακή κινητοποίησή τους στις 6 του Μάη.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 10 του Ιούνη και σειρά πολύμορφων δράσεων (συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, ενημερώσεις), ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη.
24ωρη Απεργία για τις 10 του Ιούνη, αποφάσισε και η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και δεκάδες άλλα σωματεία του ιδιωτικού Τομέα.
Οι εργαζόμενοι του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα δίνουν συντονισμένα τη μάχη για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο.
Οι αγώνες μας δε θα σταματήσουν αν δεν καταργηθεί, ακόμα κι αν ψηφιστεί.
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δίνουμε το «παρών» στην απεργία της 10ης Ιουνίου και στα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας για να βροντοφωνάξουμε:
- Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την απεργία
- Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις
- Όχι στην κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε.
- Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας
ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Συγκέντρωση: Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11:00πμ
Αφίσα – 24ωρη Γενική Απεργία 10 Ιουνίου – Αθήνα
Αφίσα – 24ωρη Γενική Απεργία 10 Ιουνίου – Περιφέρεια
Ανακοίνωση – 24ωρη Γενική Απεργία 10 Ιουνίου – Αθήνα
Ανακοίνωση – 24ωρη Γενική Απεργία 10 Ιουνίου – Περιφέρεια
*****
Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα!
Να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη!
Η κυβέρνηση κατέθεσε σε διαβούλευση νομοσχέδιο που ανατρέπει πλήρως δικαιώματα που με τους αγώνες τους έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι εδώ και δεκαετίες. Εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα περιορίζονται ή και καταργούνται πλήρως.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει:
- Κατάργηση του 8ωρου και αύξηση των υποχρεωτικών απλήρωτων υπερωριών
- Θεσπίζει τη λεγόμενη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» με ατομική συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου, με εκβιαστικούς όρους για τους εργαζόμενους, καταργώντας έτσι τις συλλογικές συμβάσεις
- Καταργεί την υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων στην περίπτωση που κριθεί δικαστικά ως παράνομη και άκυρη η απόλυσή τους
- Καταργεί επί της ουσίας το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε)
- Υποχρεώνει τα συνδικάτα να λειτουργούν με «ηλεκτρονικές» διαδικασίες, χτυπώντας τα στην καρδιά της λειτουργίας τους που είναι η επικοινωνία, η ζύμωση και ο διάλογος μεταξύ των εργαζομένων.
- Υποχρεώνει τα συνδικάτα να εγγραφούν στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε., το οποίο είναι υπό τον έλεγχο του κράτους και βάζει πολλαπλά εμπόδια και περιορισμούς στη διαδικασία κήρυξης απεργίας.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση που τόσο καιρό νομοθετεί εν μέσω πανδημίας με σκοπό να περιορίσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας, προχωρά ένα βήμα παραπέρα σχεδιάζοντας την πλήρη αποδυνάμωση των συνδικάτων, ώστε να μπορεί ανενόχλητη να νομοθετεί όσα έχει προσχεδιάσει.
Καλούμε:
- Όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου.
Να μην κατατεθεί στη Βουλή και να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης
*****
ΠΕΝΕΝ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 10 Ιούνη 2021 - Κάτω ο αντιδραστικός νόμος Χατζηδάκη - Στα χέρια των εργαζομένων η μάχη για να μην περάσει το αντεργατικό τερατούργημα
Απεργιακή συγκέντρωση στις 10 Ιούνη στα Χαυτεία στις 10:30 π.μ
Συνάδελφοι Ναυτεργάτες,
Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ όλο το προηγούμενο διάστημα με δεκάδες περιοδείες και συσκέψεις καράβι το καράβι και με ανακοινώσεις της ανέδειξε τον αντεργατικό - αντισυνδικαλιστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου - οδοστρωτήρα της κυβέρνησης.
Ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με ακόμη πιο σκληρές και αντιδραστικές διατάξεις σε ότι αφορά τα ζητήματα της απεργίας.
Επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι πρόκειται για στρατηγική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, με σκοπό από την μία να συντρίψουν τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα και από την άλλη να καταφέρουν ένα συντριπτικό χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες με κορυφαίο την απεργία.
Η γραμμή αυτή είναι προσανατολισμένη και αποσκοπεί στην ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, να ξεπεράσουν όσο πιο ανώδυνα την κρίση και στη συνέχεια να απογειωθούν τα κέρδη τους!
Αυτή η βαθιά ταξική πολιτική επιδιώκει να φορτώσει τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Μπροστά σε αυτή την βάρβαρη και ενορχηστρωμένη επίθεση η ΠΕΝΕΝ πήρε πολύ έγκαιρα την πρωτοβουλία και έθεσε δημόσια ένα συνολικό σχέδιο πολύμορφων δράσεων για την οργάνωση της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης και κάλεσε όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις στο σ.κ να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο!
Η θέση μας αυτή είχε ως κεντρικό στόχο να μην φτάσει το κυβερνητικό έκτρωμα στη Βουλή, παίρνοντας υπόψιν και τις θέσεις των άλλων δυνάμεων που διατυμπάνιζαν νυχθημερόν "να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή" και όλος ο αγωνιστικός σχεδιασμός έγινε σε αυτή τη φάση, σε αυτό τον στόχο!
Η πρότασή μας αυτή αποτελούσε ένα σχέδιο ελπίδας - προοπτικής και νίκης!
Είναι γνωστή η κωλοτούμπα των δυνάμεων που μέσα σε μία μέρα οπισθοχώρησαν άτακτα σε αυτή την απόλυτα συμφωνημένη γραμμή εκατοντάδων συνδικάτων και το χειρότερο όλων είναι ότι αυτές οι δυνάμεις προσχώρησαν και εντάχθηκαν στην γραμμή της προδοτικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ εγκαταλείποντας μία μάχη που ποτέ δεν δόθηκε με δική τους ευθύνη!!!
Η ΠΕΝΕΝ κόντρα σε θεούς και δαίμονες έμεινε έως το τέλος πιστή στη γραμμή που χάραξε με τα μέλη της και τους Ναυτεργάτες....
Στις 3 Ιούνη δώσαμε μία συγκλωνιστική μάχη, κόντρα στη λυσσασμένη επίθεση εφοπλιστών - κυβέρνησης - ΥΕΝ - Λιμενικών - δικαστικών αποφάσεων και των διαπλεκόμενων - συστημικών ΜΜΕ, για να υπερασπίσουμε την ιστορία του ταξικού ναυτεργατικού και εργατικού κινήματος, δηλώνοντας απειθαρχία και ανυπακοή στην γραμμή της ΓΣΕΕ και στις παραινέσεις που ακούγαμε από τις περισσότερες πλευρές να συνταχθούμε και εμείς στην ακύρωση της απεργίας!
Η απεργία μας αυτή ήταν συνέχεια της περσινής (24 Σεπτέμβρη) που αποφασίσαμε και πραγματοποιήσαμε για να απαντήσουμε μαχητικά στην επίθεση Κυβέρνησης - εφοπλιστών για την κατάργηση της 77χρονης ΣΣΕ και την ψήφιση του νόμου 4714/2020!
Με την κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το αποτέλεσμα που θα προκύψει εκεί....
Η μοναδική προοπτική που έχουμε μπροστά μας δεν είναι οι ελπίδες στον αστικό κοινοβουλευτισμό αλλά αντίθετα μόνο ένας μαζικός ξεσηκωμός των εργαζομένων από τα κάτω μπορεί να βάλει ουσιαστικά εμπόδια στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της.
Αυτό προϋποθέτει ένα άλλο δρόμο, έστω και την τελευταία στιγμή, από την πλευρά του αγωνιστικού ταξικού κινήματος που πρέπει να περιλαμβάνει απεργιακή κλιμάκωση που θα αντιστοιχεί στον χαρακτήρα της επίθεσης!!!
Το αντεργατικό νομοσχέδιο πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, σε κάθε χώρο δουλειάς σε ολόκληρη την χώρα, να σημάνει ένας πανεργατικός συναγερμός! Οι εργαζόμενοι να βγούνε μαζικά και αποφασιστικά στον δρόμο του αγώνα στην απεργία στις 10 Ιούνη και να απαιτήσουν την κλιμάκωσή του!
Παλεύουμε και διεκδικούμε:
- Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο σφαγείο!
- Υπερασπίζουμε το οκτάωρο, την απεργία, τα εργατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα!
- Δίνουμε τη Μάχη και Παλεύουμε για τα ναυτεργατικά προβλήματα.
- Υπογραφή και ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.
- Κατάργηση των αντιδραστικών νόμων 4150/2013, 4714/2020, 2687/1953 και κάθε άλλου αντεργατικού νόμου.
- Την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) και όλων των αντιασφαλιστικών νομοθετικών ρυθμίσεων καθώς και την επιτάχυνση στην απόδοση των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων.
- Άμεσα μέτρα στήριξης των ανέργων, αύξηση των επιδομάτων και επιμήκυνση του χρόνου ανεργίας.
Δίνουμε αποφασιστικά την μάχη στην πρώτη γραμμή
για τα εργατικά και Ναυτεργατικά δικαιώματα
Έναρξη απεργίας 10 Ιούνη 2021 ώρα 00.01 Λήξη απεργίας 10 Ιούνη 2021 ώρα 24.00
Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ
*****
ΠΑΝΣΕΚΚ: Μετάθεση της ημερομηνίας της 24ωρης απεργίας κατά του αντεργατικού ν/σ για τις 10 Ιούνη
Οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα για τις 3 Ιούνη, μετατίθενται για τις 10, προκειμένου να συνδιοργανωθεί πανεργατική, πανελλαδική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ. Στις 10 Ιούνη συμμετέχει στην απεργία για την απόσυρση του νομοσχεδίου ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας όλης της χώρας. Το ΠΑΝΣΕΚΚ θα ακολουθήσει στη νέα ημερομηνία τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
*****
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας: 10 Ιούνη Πανδημοσιοϋπαλληλική – Πανεργατική Απεργία
ΑΠΕΡΓΙΑΣ για τις 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 και στις άλλες πόλεις
&
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στις 3 Ιουνίου 2021
στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια και στις άλλες πόλεις
Είναι ώρα ευθύνης και μάχης
Να μη περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο
Είναι ώρα ευθύνης απέναντι σε όσα δικαιώματα και κατακτήσεις κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ ουσιαστικά καταργεί το 8ωρο και ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας. Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
-τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με την ουσιαστική κατάργηση του 8ώρου και τις απλήρωτες υπερωρίες ανοίγοντας έτσι το δρόμο οι εργαζόμενοι να εργάζονται όποτε, όσο και όταν τους χρειάζεται η εργοδοσία ενώ παράλληλα θα αυξάνεται η απλήρωτη εργασία.
–τη γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές σχεδόν στο σύνολο των κλάδων. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επικαλείται την 4ημερη εργασία, τις γονικές παροχές και τα δικαιώματα των μητέρων, δίνοντας δήθεν στους εργαζόμενους τις “Παρασκευές”, απελευθερώνει την κυριακάτικη εργασία, αρπάζοντας τη μοναδική μέρα ξεκούρασης κάθε οικογένειας.
–την αύξηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών κατά 25% και του κατώτερου κατά 50%. Δίνεται έτσι επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις αντί για νέες θέσεις εργασίας να εξαντλούν με υπερεργασία και υπερεκμετάλλευση τους εργαζομένους.
–τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, αφού θέτει ασφυκτικούς όρους και προϋποθέσεις και μετατρέπει το προσωπικό ασφαλείας σε “ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία” στο 33% !!! . Επιδιώκουν να κυριαρχήσει η “σιωπή νεκροταφείου” σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε εργαζόμενος να είναι μόνος και απροστάτευτος από συλλογικές συμβάσεις.
–το γενικευμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων ώστε να αξιοποιηθεί για τον περαιτέρω περιορισμό της αγωνιστικής συνδικαλιστικής δράσης.
–την κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών σε δήθεν “ανεξάρτητες αρχές”.
Καμία αυταπάτη ότι τα μέτρα για το χρόνο εργασίας δεν μας ακουμπάνε τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Το κράτος που νομοθετεί τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου θα την εφαρμόσει στους εργαζόμενούς του. Ήδη στο χώρο μας υπάρχει σε ισχύ η αριθμ ΔΙΔΑΔ/Φ.70Α/25/33354,34398/19-10-2018 Απόφαση της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΦΕΚ Β΄/2018/15-11-2018) με την οποία ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να ορίζει με απόφασή του το κατά ημέρα ωράριο εργασίας και την απασχόληση και κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας για το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων, της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του ΥΠΑΑΤ και τον (Ε.Φ.Ε.Τ).
Αυτά και άλλα πολλά, εξίσου προκλητικά, για τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, περιέχονται στο “έκτρωμα Χατζηδάκη”, που προσπαθεί να το πλασάρει ως “σύγχρονο” και ως “ελεύθερη επιλογή” του εργαζόμενου. Στην πραγματικότητα με το νομοσχέδιο η ελευθερία του εργαζόμενου τελειώνει στους χώρους δουλειάς καθώς κάθε εργαζόμενος θα βρίσκεται κάτω από ένα καθεστώς διαρκών πιέσεων και εκβιασμών, προκειμένου να αποδεχτεί όλες τις σύγχρονες μορφές και τους μηχανισμούς εκμετάλλευσης.
Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που προσπαθούν να μας γυρίσουν έναν αιώνα πίσω. Από το 1990 και μετά ΕΕ, επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους, ξηλώνουν τη μία κατάκτηση των εργαζομένων μετά την άλλη για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Τα νέα μέτρα είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική είναι η οδηγία 2003/88/ΕΚ που προβλέπει μέχρι 13 ώρες δουλειά τη μέρα, μέχρι και 12 μέρες συνεχόμενη εργασία, μέχρι 78 ώρες εργασίας ανά βδομάδα. Αυτό το μέλλον σχεδιάζουν για μας και τα παιδιά μας. Η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι προσχηματική καθώς από κοινού, μαζί με το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), διαδοχικά και σταδιακά νομοθετούν με μοιρασμένους ρόλους διαμορφώνοντας το υπάρχον αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο.
ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ.
Να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό έκτρωμα που θέλει να φέρει στη βουλή η κυβέρνηση. Να καταργηθεί όλη η αντεργατική νομοθεσία και διατάξεις της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
Γιατί με το 8ωρο, την οργάνωση των εργαζομένων, τη συλλογική διεκδίκηση και την απεργία ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ! ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ!
Μαζικοποιούμε τα σωματεία μας και μπαίνουμε όλοι στη μάχη.
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε εμείς. Να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις.
Σήμερα που όλα μοιάζουν μαύρα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να δουλεύει ένας εργαζόμενος σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς. Να ζει από το μισθό του ικανοποιώντας τις ανάγκες της εποχής, απολαμβάνοντας τις δυνατότητες που δίνει η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, με πραγματικό ελεύθερο χρόνο. Ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι είναι τεράστιος και τον καρπώνονται μια χούφτα επιχειρηματίες σε βάρος των πολλών που είναι οι εργαζόμενοι.
*****
ΠΟΘΑ: Γενική Απεργία στις 10 Ιουνίου Σε κοινή ημερομηνία Γενικής Απεργίας τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφασίσαμε και μεταθέτουμε την ημερομηνία της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 10 Ιουνίου, μετά την απόφαση της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που, επίσης, αποφάσισαν 24ωρη απεργία για τις 10 Ιουνίου.
Η αλλαγή επιβλήθηκε από την ανάγκη να υπάρξει πανεργατικό μέτωπο ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Κατόπιν τούτου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος συντάσσεται με το σύνολο του κόσμου της εργασίας και μεταθέτει την ημερομηνία της κινητοποίησης για τις 10 Ιουνίου
Η ανακοίνωση για την απεργία:
Μέσα στην πανδημία, με την οικονομική κρίση να έχει ήδη αρχίσει να χτυπάει την ελληνική οικονομία, με την ανεργία να καλπάζει, η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να νομοθετήσει την διάλυση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει μετά από δέκα χρόνια Μνημονίων. Η κατάργηση του οκταώρου και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αποδυνάμωση του δικαιώματος της απεργίας και του συνδικαλίζεσθαι, είναι μόνο μερικές από τις αντεργατικές διατάξεις που προσπαθεί να προωθήσει. Παρουσιάζει μία ωραιοποιημένη εικόνα της αγοράς εργασίας, όπου ο εργαζόμενος θα έχει τη δύναμη να διαπραγματεύεται ατομικά με τον εργοδότη του, ενώ την ίδια στιγμή διαλύει την Επιθεώρηση Εργασίας, το μόνο όπλο που έχει απομείνει στον εργαζόμενο έναντι της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Ο κόσμος της εργασίας οφείλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα
δεχθεί να επιστρέψει στον 19ο αιώνα, δεν θα δεχτεί την κατάργηση των
εργασιακών του δικαιωμάτων, προς όφελος των οικονομικών ελίτ. Η
Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος ενώνει τη φωνή της με την
ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και συμμετέχουμε στην απεργία της
3ης Ιούνη.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
8ωρο, ασφάλιση , σύνταξη, υγεία
Δε θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία
Συνάδελφοι Ναυτεργάτες,
Να μην λείψει κανείς από την Πανελλαδική Απεργία στις 10 Ιούνη, είναι ώρα ευθύνης όλων μας, να αντισταθούμε στο νομοσχέδιο τερατούργημα, που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ κατ΄ εντολή των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, για να μετατρέψουν κάθε χώρο δουλειάς σε εργασιακό γκέτο, με εργάτες χωρίς δικαιώματα.
Το νομοσχέδιο έκτρωμα δεν διορθώνεται, όπως τυχοδιωκτικά επικαλείται η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, παίρνοντας για άλλη μια φορά τα παράσημα του κοινωνικού εταιρισμού από την εργοδοσία αλλά και από την σημερινή κυβέρνηση.
Το αντεργατικό νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντεργατικών νόμων, σε μια περίοδο καπιταλιστικής κρίσης και με πρόσχημα την πανδημία, να διευρύνουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Να μην το επιτρέψουμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στην αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, να μας καταργήσουν κατακτήσεις πολλών χρόνων, όπως το ωράριο εργασίας, το δικαίωμα να πληρωνόμαστε την υπερωρία, το δικαίωμα να αποφασίζουμε τον τρόπο, το χρόνο και την μορφή των διεκδικήσεων μας, χωρίς τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις, που επιχειρούν να βάλουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.
Κάτω τα χέρια από το 8ωρο
Δεν είναι για παζάρια και για διάλογο
Στις 10 Ιούνη να νεκρώσουν τα λιμάνια, οι επιχειρήσεις, κάθε χώρος δουλειάς.
Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στους εφοπλιστές, που επιδιώκουν να ποινικοποιήσουν τους αγώνες των ναυτεργατών, να καταργήσουν το δικαίωμα μας στην απεργία. Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στο μαύρο και αντιδραστικό μπλοκ που στις 3 Ιούνη κατέκλυσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το διαδίκτυο – αξιοποιώντας επιλογές συνδικαλιστικών δυνάμεων, που αντικειμενικά οδηγούν στον εκφυλισμό και στην απογοήτευση, για να ενισχύσουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης, των εφοπλιστών, υπονομεύοντας τον μαζικό, οργανωμένο απεργιακό αγώνα.
Να μην πάει μέρα και ώρα χαμένη για τη μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών, μέσα και έξω από τα καράβια, στην περιφρούρηση στους καταπέλτες των πλοίων, για την επιτυχία της 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας,
Η ελπίδα είναι στους ταξικούς αγώνες, σε σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και τους εκπροσώπους του, για μια κοινωνία, που θα υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες.
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Πέμπτη 10 Ιούνη στις 05:30 το πρωί, πλατεία Καραϊσκάκη.
Αγωνιζόμαστε – Διεκδικούμε:
■ Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου, την ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού, πρόσθετα χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση.
■ Κατάργηση του ν.4714/2020, των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων, που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.
■ Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας.
■ Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
■ Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται.
■ Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
■ Πλήρη – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν.4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
■ Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
■ Άμεσα μέτρα για τον επαναπατρισμό των χιλιάδων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια
■ Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
■ Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν.
«Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ – ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ
Η ΟΙΕΛΕ συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία των συνδικάτων στις 10/6 κατά του εκτρωματικού εργασιακού νομοσχεδίου Μητσοτάκη-Χατζηδάκη
Με σημερινή ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της, η ΟΙΕΛΕ ανακοινώνει ότι θα συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των συνδικάτων την Πέμπτη 10/6 κατά του εκτρωματικού άθλιου νομοσχεδίου Μητσοτάκη-Χατζηδάκη για τα εργασιακά.
Μια κυβέρνηση «με σήμα το κουταλοπίρουνο» επιχειρεί να καταστρέψει τις ζωές μας.
Να μετατρέψει το χώρο της εργασίας σε κάτεργο, όπου νόμος είναι η
βούληση του εργοδότη. Να επιβάλλει την «ελευθερία» του ισχυρού με
τίμημα την ηθική και οικονομική ατίμωση του αδύναμου. Να καταλύσει κάθε
έννοια συλλογικής διαδικασίας στο όνομα της δήθεν «ελεύθερης» ατομικής
διευθέτησης ανάμεσα στον πανίσχυρο εργοδότη και στον ανίσχυρο
εργαζόμενο. Καταργεί τα ωράρια και μειώνει τους μισθούς, μετατρέπει την
υπερωρία σε εθελοντική εργασία, διαλύει την κρατική εποπτεία στους
χώρους δουλειάς, καθαγιάζει ακόμη και τις παράνομες απολύσεις μειώνοντας
με άθλια τρικ το ποσό των αποζημιώσεων, φιμώνει τη συνδικαλιστική
έκφραση με το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και τις ελεύθερες πλέον
απολύσεις εκπροσώπων των εργαζόμενων. Είναι μια κυβέρνηση που εξαργυρώνει τα γραμμάτια στους ολιγάρχες, οι οποίοι αποτελούν την πραγματική πολιτική ηγεσία του τόπου.
Εμείς, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί γνωρίσαμε από πρώτο χέρι τη
νεοφιλελεύθερη βαναυσότητα. Οι ελεύθερες απολύσεις, το ωράριο-λάστιχο, η
νομιμοποιημένη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας και η περιβόητη
δήθεν εθελοντική παραίτηση από το ωράριό μας έγιναν, κατ’ απαίτηση των
μεγαλοσχολαρχών, νόμος του κράτους από την πειθήνια ηγεσία του
Υπουργείου Παιδείας. Σήμερα, το νομοσχέδιο εμβαθύνει την «φιλελελυθερη»
επανάσταση στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, νομιμοποιώντας την «εθελοντική» μας απασχόληση τις Κυριακές σε open days, bazaars και διάφορες άλλες εκδηλώσεις, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας για να εποπτεύει οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτός διδακτικού ωραρίου.
Το νομοσχέδο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη δεν είναι μια ακόμη αντεργατική «μεταρρύθμιση». Αποτελεί μια θεμελιώδη – και καταστροφική για τους εργαζόμενους – διαφοροποίηση των όρων εργασίας, όπως αυτοί περιγράφονται σε διεθνείς συνθήκες. Με χειρουργικό τρόπο αφαιρεί κάθε συλλογική διαδικασία, ώστε ο εργαζόμενος να είναι απολύτως ανυπεράσπιστος απέναντι στο δυνάστη του. Προσφέροντας αστεία αντίδωρα που δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα στον βαρύτατα παραβατικό χώρο του ιδιωτικού τομέα, χτίζει στη χώρα μας μια ειδική οικονομική ζώνη με συνθήκες αμοιβής και εργασίας του 19ου αιώνα.
Η πρόκληση της απόλυτα ελεγχόμενης από οικονομικά συμφέροντα κυβέρνησης δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη από τους εργαζόμενους. Η φρίκη που μας προετοιμάζουν δεν πρέπει να περάσει. Συμμετέχουμε όλες και όλοι στην απεργία των συνδικάτων της 10ης Ιουνίου και στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί προς τη Βουλή. Το μόνο που φοβάται η κυβέρνηση και οι καθοδηγητές της είναι η λαϊκή οργή. Ας τους τη δείξουμε! Ας δώσουμε την πιο σημαντική μάχη για το εργατικό κίνημα, για εμάς, για την κοινωνία, για τα παιδιά μας.
Εδώ η αναλυτική θέση της ΟΙΕΛΕ για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη
*****
ΟΕΧΒΕ: Όλοι οι εργαζόμενοι στη Χημική Βιομηχανία, δυναμικά και μαζικά, στη γενική απεργία | Πέμπτη 10 Ιούνη
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10/6/2021
Η Ομοσπονδία μας, καλεί όλα τα Σωματεία – μέλη μας και τους εργαζόμενους της Χημικής Βιομηχανίας να συμμετέχουν δυναμικά στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021.
Το Εργασιακό Νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση περιέχει ακραίες διατάξεις που θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στον κόσμο της εργασίας.
Όλοι μαζί έχουμε υποχρέωση να συστρατευθούμε στον κοινό αγώνα απαιτώντας την κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντικοινωνικών – αντισυνδικαλιστικών διατάξεων που συμπεριλαμβάνονται στο υπό ψήφιση Νομοσχεδίου.
Όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη ώστε να μη χειροτερέψουν περαιτέρω οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη βιώνουμε στους χώρους εργασίας.
Όλοι μαζί βροντοφωνάζουμε: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Μετά από 10 χρόνια μνημονίων οι εργαζόμενοι πλήρωσαν και πληρώνουν τεράστια οικονομικά βάρη, που δεν τους αναλογούν, από τις ανεύθυνες πολιτικές των διαχρονικών κυβερνήσεων.
Όλοι μαζί διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες εργαζόμενους.
Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε στις κατά τόπους συγκεντρώσεις.
Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11μ.
ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
*****
Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας
Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων &Ποτών
Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών
Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου
Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ)
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Όλοι στη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο – τερατούργημα που φέρνει η κυβέρνηση, για να αποτελειώσει ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά μας δικαιώματα και να διαλύσει τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση των εργαζόμενων.
Αυτό το έκτρωμα δεν παίρνει διορθώσεις ούτε βελτιώσεις. Απορρίπτεται από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Να μην κατατεθεί!
Απευθύνουμε κάλεσμα συγκρότησης ενός μαζικού απεργιακού μετώπου σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σε κοινή δράση και πάλη εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών που πλήττονται εξίσου από τη βαρβαρότητα των μέτρων του νομοσχεδίου Χατζηδάκη.
Σε αυτή την προσπάθεια, για άλλη μια φορά προσπάθησε να βάλει εμπόδια, η πλήρως ενσωματωμένη στα εργοδοτικά και κυβερνητικά σχέδια, ως μηχανισμός του ΣΕΒ και της κυβέρνησης, ηγεσία της ΓΣΕΕ. Αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν «έβλεπαν» κανένα νομοσχέδιο και αποκαλούσαν «γελοίους» όλους εμάς που προσπαθούσαμε να οργανώσουμε την πάλη των εργαζόμενων, τώρα παραδέχονται ότι το νομοσχέδιο υπάρχει, το συζητάνε εδώ και καιρό με την κυβέρνηση και προσπαθούν να το “βελτιώσουν” με τις παρεμβάσεις τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, και αγνοώντας προκλητικά τις δεκάδες αποφάσεις των συνδικάτων για τις 3 Ιούνη, αποφάσισαν στη σημερινή ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ απεργία για τις 10 Ιούνη, με τις ψήφους της γνωστής εργατοπατερίστικης ομάδας ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ- ομάδας Βασιλόπουλου.
Είναι προφανές ότι θέλουν να αποσυντονίσουν και να αποδιοργανώσουν το επιβεβλημένο απεργιακό μέτωπο των εργαζόμενων απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που έρχεται να τους ισοπεδώσει και να τους προσφέρει βορά στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους. Είναι πλέον καθαρό σε όλους ότι παίζουν ξανά όπως και στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, το παιχνίδι της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας.
Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο! Ο σχεδιασμός τους δε θα περάσει! Τα εργατικά συνδικάτα θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να δημιουργηθεί και να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο, για να κλιμακωθεί ο αγώνας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν την υπόθεση της απεργίας και της επιτυχίας της στα δικά τους χέρια.
Παλεύουμε για:
- Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – τερατούργημα.
- Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι και των τριών μνημονίων που έχουν επιβάλει για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας μία εργασιακή ζούγκλα. Καλούμε όλα τα συνδικάτα κάθε συνδικαλιστή και συνολικά τους εργαζόμενους να στηρίξουν την πρόταση εκατοντάδων σωματείων ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων για την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
- Να αναδείξουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές. 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο.
Ακυρώνουμε στην πράξη τα σχέδια εργοδοσίας – κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, με προεξάρχουσα την ηγεσία της ΓΣΕΕ.
ΚΑΛΟΥΜΕ σε ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ των συνδικάτων, στις 3 Ιούνη, 7μ.μ. στα Προπύλαια!
ΚΑΛΟΥΜΕ σε μαζικό απεργιακό μέτωπο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 10 Ιούνη!
Το νομοσχέδιο που εκφράζει την καπιταλιστική βαρβαρότητα δε διορθώνεται, δε βελτιώνεται!
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ!
Μπροστά οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων!
*****
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Πέμπτη 10 Ιούνη - 24ωρη Γενική Απεργία
ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ!!!
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) συμμετέχει στην 24 Πανελλαδική Απεργία που προκήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 και καλεί όλους τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. να λάβουν μέρος στα Απεργιακά Συλλαλητήρια Διαμαρτυρίας τα οποία θα πραγματοποιηθούν ανά την Ελλάδα, με κεντρικό αυτό στις 11:00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, και να διατρανώσουν με όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα την αντίθεσή τους στο εργασιακό Νομοσχέδιο έκτρωμα που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.).
Πρόκειται για ένα Νομοσχέδιο με το οποίο η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και η κυβέρνηση επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει από τα μνημόνια και να δώσουν πλήρη ελευθερία στους επιχειρηματικούς ομίλους να απασχολούν τους εργαζόμενους όποτε και όσο θέλουν, να τους πληρώνουν με μισθούς από 200,00 ευρώ, να τους έχουν στη διάθεση τους επτά (7) ημέρες την εβδομάδα, με εξαντλητικά ωράρια και χωρίς υπερωρίες. Θέλουν να επιβάλουν έναν εργασιακό μεσαίωνα με δούλους υπό τις προσταγές του κεφαλαίου.
Το άκρως αντεργατικό και επαίσχυντο Νομοσχέδιο «Χατζηδάκη» καταργεί κατ’ αρχήν το 8ωρο και επιβάλλει πενήντα (50) ώρες εργασίας την εβδομάδα (10 ώρες την ημέρα δηλαδή) μέσω ατομικής σύμβασης. Συνθλίβει η κυβέρνηση την ραχοκοκαλιά τους εργασιακού, καταργώντας την εμβληματική κατάκτηση του 8ώρου που ισχύσει στη χώρα μας εδώ και 101 χρόνια. Για τις δύο (2) επιπλέον ώρες οι εργαζόμενοι δεν θα αμείβονται και ούτε θα προστατεύονται από μία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Θα λαμβάνουν δήθεν από την επιχείρηση, εφόσον και όποτε, μειωμένο ωράριο, ρεπό ή μέρες αδείας.
Το νέο αντεργατικό Νομοσχέδιο προβλέπει μεγαλύτερη ελαστικότητα στις σχέσεις εργασίας, ενώ καταργεί βασικά συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες προκειμένου να φιμώσει τα αγωνιστικά και μαχητικά συνδικάτα και να τα βάλει στο «γύψο». Με την επιβολή δε της Ατομικής Σύμβασης Εργασίας, προσβλέπουν στην «ελεύθερη», όπως λένε, «συμφωνία» μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη για να σπάσουν τον πιο ισχυρό δεσμό που δένει τους εργαζόμενους με τα συνδικάτα.
Καταργούν επίσης έναν φιλεργατικό Νόμο, τον Ν.1264/1982 απαγορεύοντας ουσιαστικά την απεργία. Για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένες εργασίας» σε ποσοστό 33,3%. Νομιμοποιούν εν ολίγοις την απεργοσπασία και προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα για… πάσα χρήση και τρομοκρατία. Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε τριάντα ένα (31) κλάδους, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών και απελευθερώνουν τις απολύσεις, αφού ο εργοδότης δεν θα είναι υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Και ολοκληρώνουν το… έγκλημα του εργασιακού, διαλύοντας ουσιαστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) απομακρύνοντας το από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας με την μετατροπή του σε «δήθεν» Ανεξάρτητη Αρχή.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021, ενώνουν τη φωνή τους μαζί με τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, συμμετέχουν μαζικά, δυναμικά και αποφασιστικά στο Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, και δίνουν την δική τους δυναμική και ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση για την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες.
Λένε «ΟΧΙ» στην κατάργηση του 8ωρου, «κάτω τα χέρια» από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και την απεργία, «ΟΧΙ» στην κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.). Διεκδικούν εργασία και ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Το Νομοσχέδιο λαιμητόμος-έκτρωμα «Χατζηδάκη» δεν θα περάσει!!!
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021
ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ – 11.00 Π.Μ.
*****
Όλοι στην απεργία στις 10 Ιουνίου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα.
Η βαρβαρότητα δεν εκσυγχρονίζεται, δεν διευθετείται!
Μόνο ανατρέπεται!
Η κυβέρνηση μας κήρυξε τον πόλεμο. Το νομοσχέδιο έκτρωμα που κατατέθηκε τελικά στη Βουλή είναι ακόμα πιο αντιδραστικό από αυτό που είχε δοθεί στη δημοσιότητα. Προβλέπει νέο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα. Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται στη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση να καλύπτει απεργιακά ένα σωματείο που του απαγορεύθηκε να πραγματοποιήσει απεργία. Ταυτόχρονα σε μια ακόμα προσπάθεια τρομοκράτησης και οικονομικού στραγγαλισμού των συνδικάτων, με διατάξεις - λάστιχο που θα ενεργοποιούνται σύμφωνα με τα «θέλω» της εργοδοσίας, θεσπίζεται «αστική ευθύνη για συνδικαλιστές οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών».
Στο δυστοπικό τοπίο που θέλουν να διαμορφώσουν σε βάρος μας μία είναι η απάντηση. Η συλλογική διεκδίκηση για το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει! Η υπεράσπιση των σύγχρονων δικαιωμάτων μας!
Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα που εξαφανίζει το σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, καθιερώνει την 10ωρη δουλειά με απλήρωτες υπερωρίες, περιορίζει ασφυκτικά τη συνδικαλιστική δράση, μετατρέπει τα σωματεία από όργανα συλλογικής διεκδίκησης σε απεργοσπαστικό μηχανισμό.
Θέλουν να επιβάλουν στον 21ο αιώνα συνθήκες δουλειάς του 1920. Να μην τους το επιτρέψουμε.
Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει κατάμουτρα ότι το νομοσχέδιο φέρνει νέα δικαιώματα, νέες ευκαιρίες, νέες επιλογές.
Απόδειξη ότι οι αντεργατικές αλλαγές που φέρνει είναι προαπαιτούμενο για να τσεπώσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τα 37 δις του Ταμείου Ανάκαμψης και να δημιουργήσουν νέα πεδία κερδοφορίας. Για αυτούς προορίζεται ο πακτωλός χρημάτων που προέρχεται από τη δουλειά των εργαζόμενων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ούτε ένα ευρώ δε θα δοθεί για να προσλάβουν γιατρούς και νοσηλευτές, δασκάλους και καθηγητές, για να αυξήσουν τους μισθούς μας, για να επαναφέρουν τον 13ο και 14ο μισθό.
Πρόκειται για το περίφημο σχέδιο Ελλάδα 2, το νέο super μνημόνιο.
Απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων είναι η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου και η «ευελιξία». Αυτό προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που θέλει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να γενικευτούν στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Απαίτηση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων ήταν και ο νόμος για το ωράριο των γιατρών που ψήφισε το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ενσωμάτωνε ρυθμίσεις που είχαν θέσει ως επείγουσα προτεραιότητα παραμονές της κατάθεσης του νόμου στη Βουλή οι βιομήχανοι, οι οποίοι απαιτούσαν χαρακτηριστικά να «ανέβει ο βαθμός ευελιξίας στον δημόσιο τομέα υγείας».
Διευθέτηση και ευελιξία σημαίνει δουλειά για όσο, όποτε και όταν θέλουν. Σημαίνει περισσότερες ώρες απλήρωτης δουλειάς, υπερωρίες που δε θα αμείβονται αλλά θα «αντισταθμίζονται» θα τις ρεφάρουν με ρεπό.
Οι γιατροί και οι υγειονομικοί βιώνουμε στο πετσί μας τι σημαίνει αυτό. Εκατοντάδες, χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό. Ήδη, σε ότι αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, είναι σε εξέλιξη μεθόδευση για να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη πριν καν ψηφιστεί στην βουλή με αναγκαστική απλήρωτη υπερεργασία στα εμβολιαστικά κέντρα.
Κανένας «αντισταθμιστικός» χρόνος ανάπαυσης μέρες ή μήνες μετά δεν ισοφαρίζει την κούραση, τις κλεμμένες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο μας, τις στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους μας. Κανένας αντισταθμιστικός χρόνος ανάπαυσης δεν ισοφαρίζει την πρόωρη φθορά, τις ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία μας. Η πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι 55 ή και παραπάνω ώρες εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Τους ρωτάμε αντισταθμίζει ο θάνατος τη ζωή;
Η κατάργηση του 8ωρου, η δουλειά 10 και 12 ώρες την ημέρα για όσο διάστημα θέλουν το κράτος και η εργοδοσία, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, η γενίκευση της τηλεργασίας αφορά και τους γιατρούς, αφορά και τους υγειονομικούς. Γιατί αφορά τη ζωή της οικογένειας μας, το ζοφερό εργασιακό μέλλον που προετοιμάζουν για τα παιδιά μας. Έχουμε καθήκον απέναντι στους εαυτούς μας, στις οικογένειες μας, στα παιδιά μας να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, τη ζωή που μας στερούν.
Έχουμε χρέος και μπορούμε να τους σταματήσουμε! Όλοι μαζί ενωμένοι, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας. Μπορεί να έχουν τους εργαζόμενους, όπως έχει ο εφοπλιστής Λασκαρίδης τον Πρωθυπουργό, αλλά μας φοβούνται! Φοβούνται την οργή μας! Ξέρουν τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας. Τον συλλογικό αγώνα, τη συλλογική διεκδίκηση και δράση. Για αυτό θέλουν να μας απομονώσουν τον έναν από τον άλλο. Να είμαστε μόνοι μας, άοπλοι απέναντι στις διοικήσεις, στο κράτος και την εργοδοσία. Θέλουν να μας αφοπλίσουν!
Για αυτό στο ίδιο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο και την πληρωμή των υπερωριών, βάζουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.
_Πριν την προκήρυξη της απεργίας θέλουν να καταθέτουμε τα αιτήματα μας στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, στον οποίο κράτος και εργοδοσία είναι πλειοψηφία και μπορεί να χρηματοδοτείται από επιχειρηματίες.
_Θα υποχρεώνουν τα σωματεία να εξασφαλίζουν κατά τη διάρκεια της απεργίας την «ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία», το 33% των υπηρεσιών. Πρακτικά για το δημόσιο σύστημα υγείας αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν απεργοί την ημέρα της απεργίας. Κόπτονται δήθεν για την ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία αυτοί που με την πολιτική τους έφτασαν τα νοσοκομεία να λειτουργούν κάτω από τα ελάχιστα όρια ασφαλείας. Απύθμενο το θράσος τους.
_Εξισώνουν τη συνδικαλιστική δράση ούτε λίγο ούτε πολύ με εγκληματική ενέργεια. Τα μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων που θα καλούν σε απεργία στην πύλη του νοσοκομείου θα κατηγορούνται για βία και παρενόχληση!
_Η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε συνδυασμό με την νομοθετική διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία απαιτείται το 50%+1 των μελών του σωματείου για να ληφθεί απόφαση για απεργία, βάζει ταφόπλακα στο δικαίωμα της απεργίας. Θέλουν δήθεν να αποφασίζουν οι πλειοψηφίες την ώρα που ψήφισαν νόμο για να εκλέγονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες με το 43% και να παίρνουν τα 3/5 των εδρών. Αναφέρονται στην εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος, στην πραγματικότητα όμως επιδιώκουν να χτυπήσουν τα πιο υγιή και ζωντανά κύτταρα του συνδικαλιστικού κινήματος, να τα νεκρώσουν! Νομιμοποίησαν τις εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια του Υπουργείου Παιδείας στις οποίες συμμετείχε μόλις το 4,5% των εργαζομένων. Αυτές τις πλειοψηφίες θέλουν.
Στις 10 Ιουνίου οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουμε τα σχέδια τους. Θα πάρουν απάντηση. Τους πήραμε χαμπάρι. Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 10 Ιουνίου.
Η επιτυχία της πανελλαδικής γενικής απεργίας στις 10 Ιούνη έχει καθοριστική σημασία ως μια πρώτη συλλογική αγωνιστική απάντηση. Μια πρώτη αναμέτρηση. Η ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, η απόκρουση της κλιμάκωσης της επίθεσης της κυβέρνησης απαιτεί συνεχή, πολύμορφο αγώνα διάρκειας με απεργίες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις. Απαιτεί μαζική συμμετοχή όλων των εργαζόμενων. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.
Απαιτούμε:
_Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα.
_Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ!
*****
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου