Την ερχόμενη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για να μπλοκαριστεί και να αναιρεθεί η περσινή απόφαση για την «αθώωση» (λόγω παραγραφής!) των κατηγορηθέντων για το «σκάνδαλο Siemens», δηλαδή για κακουργήματα στο μεγαλύτερο πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, αυτό της γερμανικής Siemens και του ελληνικού παραρτήματός της, Siemens Hellas.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων, προκλήθηκε κατακραυγή και, εξαιτίας των αντιδράσεων, ο μέχρι πρόσφατα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, αναγκάστηκε να ζητήσει την απόφαση με σκοπό να προχωρήσει ενδεχομένως στην αναίρεσή της και την απόδοση ευθυνών σε δικαστικούς λειτουργούς.
Ο χρόνος όμως κυλούσε. Πέρασαν μήνες, για να καθαρογραφεί η απόφαση τον Ιούλιο 2023 (!). Στο μεταξύ, ο Ι. Ντογιάκος βγήκε στη σύνταξη, ενώ το θέμα ανέλαβε ο δικαστικός, Γιάννης ο Αγγελής, ο γνωστός για την «υπόθεση Novartis» αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και την κόντρα του με την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.
Εάν δεν γίνει κάτι, λοιπόν, αναφέρουν καλά πληροφορημένες δικαστικές πηγές, τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία να μπλοκαριστεί ο,τιδήποτε θα μπορούσε να μπλοκαριστεί και να ζητηθεί αναίρεση.
Θέλουν τα λεφτά τους πίσω!
Και το πλέον ενδιαφέρον: Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη μιας άλλης δίκης. Για την άρση δεσμεύσεων επί περιουσιακών στοιχείων, χρημάτων, τραπεζικών λογαριασμών, κ.ο.κ., των πρώην κατηγορουμένων της Siemens και του ΟΤΕ.
Αυτός ο … ποταμός εκατομμυρίων ευρώ και τα περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευθεί από το 2009. Διαβάζοντας την απόφαση των 3013 σελίδων (!) του Εφετείου Κακουργημάτων, που βγήκε τον Σεπτέμβριο του 2022, βλέπει κανείς να … παρελαύνουν εκατομμύρια ευρώ, βίλες και σπιταρόνες, κ.λπ., από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Siemens, κ.λπ.
Εάν, λοιπόν, η απόφαση του δικαστηρίου αυτή τη φορά είναι υπέρ της άρσης των δεσμεύσεων, αυτό σημαίνει ότι όλα τα παραπάνω θα επιστραφούν στους κατόχους τους. Κοντολογίς, ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση για το « σκάνδαλο Siemens »
Να σημειωθεί πως όλοι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι κατηγορούμενοι με την υπόθεση της Siemens, με την ευεργετική αλλαγή του νόμου που ψήφισε η Βουλή και νομοθέτησαν εγνωσμένης αξίας καθηγητές και συνταγματολόγοι, όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος, απαλλάσσονταν από το Εφετείο Κακουργημάτων, δεν αθωώνονταν. Το τονίζουμε διότι υπήρξε παραγραφή. Όχι αθώωση.
Εξαιτίας των «αθωώσεων», ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τις χρονικές καθυστερήσεις που οδήγησαν σε παραγραφή την πλειοψηφία των διερευνώμενων πράξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της έρευνας ήταν να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εάν πρόσωπα, τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιόποινων πράξεων, με δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις. Από τότε, όμως, έχει περάσει ένας χρόνος και ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
Ως γνωστόν, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών έκρινε ότι οι πράξεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος που φέρονται να τελέστηκαν πριν το 2002 έχουν υποπέσει σε παραγραφή και έτσι δεν εξετάζονται από την ελληνική δικαιοσύνη. Για τις πράξεις που έλαβαν χώρα μετά το 2002 -οι οποίες είναι η μειοψηφία- οι 20 κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία.
Σκάνδαλο διαρκείας
Ας θυμηθούμε, όμως, ορισμένα στιγμιότυπα της υπόθεσης, έτσι όπως κατά καιρούς τα έχει περιγράψει μερίδα -μη φιλοκυβερνητικών- ΜΜΕ.
Από το 2007, οπότε αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο οικονομικής – πολιτικής διαπλοκής και οργίου μιζών, προκειμένου να «σαρώνει» τις δημόσιες προμήθειες και έργα η γερμανική Siemens, με επικεφαλής στη Siemens Hellas τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, χύθηκαν τόνοι μελάνης.
Ήταν η πρώτη φορά που αποκαλύφθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία ο χρηματισμός πολιτικών, κρατικών στελεχών και κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στις ΗΠΑ, όταν οι Αμερικανοί έπιασαν τη Siemens με τη γίδα στην πλάτη να παραβαίνει βασικούς κανόνες ανταγωνισμού. Το σκάνδαλο, όμως, είχε διεθνείς διαστάσεις, αφού οι πρακτικές της Siemens σε δεκάδες χώρες του κόσμου, ήταν να παίρνει δουλειές εξαγοράζοντας -και- πολιτικά κόμματα.
Στην Ελλάδα δημιουργήθηκε Εξεταστική Επιτροπή, από την οποία προέκυψαν συγκλονιστικά στοιχεία χρηματισμού πολιτικών και παραγόντων κρατικών εταιρειών (μεταξύ των άλλων, και του τότε δημοσίου ΟΤΕ).
Η Εξεταστική υπολόγισε τη ζημιά για την Ελλάδα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Επικεφαλής της ήταν ο Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ένα λίαν «περίεργο» ατύχημα.
Παρά τις συμφωνίες Ελλάδας – Γερμανίας – Siemens, και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ελληνικού Δημοσίου – Siemens, η γερμανική εταιρεία ουδέποτε, όπως έχει επανειλημμένως καταγγελθεί, υλοποίησε τις δεσμεύσεις της και, βέβαια, δεν κατέβαλε τα ποσά που υπολόγισε η Εξεταστική.
Αρχής γενομένης της κρίσης, το 2010, οι μνημονιακές κυβερνήσεις, προκειμένου να μη χαλάσουν την … καρδιά της Μέρκελ, ουδέποτε διεκδίκησαν σοβαρά από τη Γερμανία να πληρώσει η Siemens για το σκάνδαλο. Το αντίθετο.
Αθώος -και- ο «φυγάς» Χριστοφοράκος
Έτσι,
πέρασαν 15 χρόνια (!). Ροκανίζοντας τον χρόνο, ήταν απολύτως
αναμενόμενο ότι οι κατηγορούμενοι ως πρωτεργάτες του σκανδάλου, αργά ή
γρήγορα, θα έπεφταν στα μαλακά.
Να
σημειωθεί ότι το 2007, επί κυβέρνησης ΝΔ, μετά την αποκάλυψη του
σκανδάλου, «δραπέτευσε» από την Ελλάδα ο τότε επικεφαλής της Siemens
Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, στον οποίο πρόθυμα προσέφερε «καταφύγιο» η
Γερμανία. Στο Βερολίνο, άλλωστε, προσέχουν τα … «παιδιά» τους!
Οι Έλληνες, πολιτικοί και κρατικοί παράγοντες που φέρονταν να είναι άμεσα εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, έτριβαν τα χέρια τους, αφού έβλεπαν ότι η υπόθεσή τους έπεφτε στα μαλακά, καθώς κα ότι περνάει ο χρόνος και έρχεται το… πλήρωμα της παραγραφής.
Ακόμα και όσοι «πλήρωσαν», ήταν με ποινές χάδια. Άλλοι μπήκαν για λίγο -προφυλακισμένοι- στον Κορυδαλλό, αλλά βγήκαν για να απολαύσουν στη συνέχεια τα πλούτη της, και κάποιοι «δραπέτευσαν» από την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Στην πραγματικότητα, το πολιτικό, κρατικό και επιχειρηματικό σύστημα που οδήγησε την Ελλάδα στην οικονομική καταστροφή και τα μνημόνια, αν και πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, αθωώθηκε πανηγυρικά.
Φιάσκο
Η απόφαση του Εφετείου κακουργημάτων για τη δίκη των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Siemens στον ΟΤΕ, καθώς και τα μαύρα ταμεία της Siemens, δεν εξέπληξε, δεδομένου ότι από καιρό φαινόταν ότι και αυτή η υπόθεση, το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο της χώρας μας, θα εξελισσόταν σε φιάσκο.
Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα, οι εμπλεκόμενοι, τον Δεκέμβριο του 2019, είχαν καταδικαστεί σε ποινές 15 χρόνων κάθειρξης. Όμως, τρία χρόνια μετά, ούτε καν αυτές τις μικρές ποινές δεν έσπευσε να επαναλάβει το Δικαστήριο. Αντίθετα, άπαντες αθωώθηκαν πανηγυρικά.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου