16 Ιουλίου 2023

Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA): Σκανδαλώδης έλλειψη ενημέρωσης και διερεύνησης, έναν μήνα μετά το ναυάγιο στην Πύλο


Ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα μετά το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, που καταγράφει ήδη 82 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους/ες, και σκανδαλώδης σιγή επικρατεί από πλευράς αρμοδίων αρχών ως προς την ενημέρωση για τις περιστάσεις που οδήγησαν στον θάνατο πάνω από 600 ανθρώπους, αλλά και τη διερεύνηση αυτών σε σχέση, ειδικότερα, με πράξεις ή/και παραλείψεις των αρμόδιων ελληνικών λιμενικών αρχών αλλά και της FRONTEX.

Στο μεταξύ, οι επιζώντες του ναυαγίου, αμέσως μετά την εμπειρία θανάτου που βίωσαν κι ενώ ήταν μάρτυρες του χαμού συγγενών, φίλων και συνεπιβατών τους, αντιμετωπίστηκαν κατ’ αρχάς ως «παράτυπα εισερχόμενοι αλλοδαποί» αντί να δεχθούν τις αναγκαίες μέριμνες για την υποδοχή και υποστήριξή τους ως ευάλωτα πρόσωπα που βιώνουν σοβαρό τραύμα: Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον Λιμένα Καλαμάτας, οι επιζώντες στοιβάχτηκαν κρατούμενοι σε μια αποθήκη, κοιμήθηκαν στο πάτωμα και δεν τους επετράπη η έξοδος ούτε για να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς/γνωστούς τους που συγκλονισμένοι κατέφθαναν από άλλες χώρες. Η εικόνα της σπαραχτικής συνάντησης δύο αδερφών και ο εναγκαλισμός τους πίσω από τα κάγκελα, είναι ενδεικτική της απαράδεκτης μεταχείρισης των ανθρώπων αυτών από τις αρμόδιες αρχές. Περαιτέρω, ούτε στους νοσηλευόμενους στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, δεν δόθηκε η δυνατότητα να συναντήσουν τους οικείους τους, καθώς οι αρχές επικαλούνταν ότι ήταν κρατούμενοι.

Στη συνέχεια, λίγες μόνο ημέρες μετά τη μεταφορά τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Μαλακάσας και παρά τη διαπιστωμένη ευαλωτότητά τους, οι επιζώντες παρέμειναν σε συνθήκες κράτησης μέχρι να τους χορηγηθούν δελτία ασύλου και δεν παραπέμφθηκαν σε κατάλληλες δομές για ευάλωτα πρόσωπα – οι οποίες βεβαίως έχουν εκλείψει μετά την κατάργηση του προγράμματος ESTIA. Υποβλήθηκαν στην απαιτητική διαδικασία της συνέντευξης ασύλου με ταχύτατες διαδικασίες, χωρίς επαρκή χρόνο για προετοιμασία, νομική συνδρομή και αναζήτηση κατάλληλης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Κλήθηκαν, δε, να εκθέσουν τους λόγους που εγκατέλειψαν τις χώρες τους σε συνεντεύξεις που δεν πληρούν τις στοιχειώδεις διαδικαστικές εγγυήσεις για ευάλωτα πρόσωπα, διεξαγόμενες σε κοντέινερ του ΚΥΤ Μαλακάσας μέσω κινητών τηλεφώνων, χωρίς φυσική παρουσία των χειριστών και των διερμηνέων της Υπηρεσίας Ασύλου και χωρίς να καταγράφονται ηχητικά, όπως ορίζει ο Κώδικας Ασύλου, ζητήματα για τα οποία έγινε παρέμβαση νομικών οργανώσεων προς τις ελληνικές αρχές.

Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) ανέλαβε από τις πρώτες μέρες τη νομική συνδρομή και εκπροσώπηση επιζώντων του ναυαγίου, καθώς και συγγενών θυμάτων.

Είναι υποχρέωσή μας, ένα μήνα μετά το ναυάγιο να επαναλάβουμε τα αυτονόητα:

  • Ως εδώ! Επιτέλους σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή – όχι άλλες εκατόμβες ανθρώπων.
  • Να γίνει ανεξάρτητη, ενδελεχής και αποτελεσματική διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου, λαμβάνοντας υπόψη και τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση μαρτυριών και δημοσιογραφικών ερευνών σε σχέση με πράξεις ή/και παραλείψεις των αρμόδιων αρχών.
  • Να υπάρχει συστηματική και διαφανής επίσημη ενημέρωση για τη διαδικασία και τα πορίσματα της διερεύνησης.
  • Να παραπεμφθούν οι επιζώντες του ναυαγίου σε κατάλληλες δομές, να επισπευθούν οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης για όσους/ες έχουν μέλη της οικογένειάς τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να τους χορηγηθεί καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Ως Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα στους επιζώντες και τους συγγενείς των θυμάτων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου