Πρωταθλήτρια στις αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις των Αρχών στα σύνορα αναδεικνύεται η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση για το 2022 του αξιωματούχου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex, Τζόνας Γκρίμχεντεν, αναγκάζοντάς τον να προτείνει ήδη από πέρσι την αναστολή ή τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της Frontex στην Ελλάδα.
Η έκθεση καταγράφει για την Ελλάδα 23 Αναφορές Σοβαρού Περιστατικού το 2022 (πρόκειται για αναφορές που συντάσσονται για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα, περιλαμβανομένων των επαναπροωθήσεων προσφύγων), τις περισσότερες και με διαφορά από κάθε άλλο κράτος της Ε.Ε. Ακολουθούν η Αλβανία με 15 αναφορές, η Λιθουανία με 11, η Βουλγαρία με 9. Η Ελλάδα είχε επίσης τις περισσότερες υποθέσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί αναφορά στον μηχανισμό παραπόνων της Υπηρεσίας, 6 τέτοιες αναφορές που έχουν θεωρηθεί βάσιμες προς διερεύνηση, έναντι 2 της Λιθουανίας και 1 της Κύπρου.
Οπως σημειώνει η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, το έσχατο μέτρο της αναστολής της δραστηριότητας των επιχειρήσεων της Frontex στην Ελλάδα αποφεύχθηκε πέρσι, καθώς η Ελλάδα συνέστησε Ομάδα Εργασίας από κοινού με τη Frontex για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και δεσμεύτηκε να πάρει μέτρα. Στην έκθεσή του για το 2022, ο κ. Γκρίμχεντεν σημειώνει με νόημα ότι θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή αυτών των μέτρων στη συνέχεια.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Frontex στη Βαρσοβία στις 20 και 21 Ιουνίου, ο κ. Γκρίμχεντεν επανέλαβε το αίτημα να ανασταλεί η δραστηριότητα της Frontex στη χώρα μας, καθώς και στην τελευταία έκθεσή του για την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2023 διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει πάρει στην πράξη κανένα μέτρο για να μην επαναληφθούν επιχειρήσεις επαναπροώθησης ή για να διερευνήσει περιστατικά που έχει καταγράψει η Frontex. Αντιθέτως, σημειώνει ότι καθυστερεί η δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων και ότι προστίθενται νέες αναφορές για παράνομες επαναπροωθήσεις και για πλαστογράφηση επιχειρησιακών δεδομένων.
Mιλώντας την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, της γνωστής LIBE, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Χανς Λέιτενς, παραδέχτηκε ότι έχει τεθεί ζήτημα αναστολής και είπε ότι «εξετάζουμε τις εξελίξεις και τα αίτια και θα το αποφασίσουμε σε αυτή τη βάση». Οπως έχει αποκαλύψει η El Pais, o κ. Λέιτενς έχει στείλει επιστολή στις ελληνικές αρχές ζητώντας μέχρι τις 10 Ιουλίου πλήρη ενημέρωση. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι έχει τεράστια σημασία για την Υπηρεσία να αποκτήσει όλες τις εξηγήσεις και τις πληροφορίες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διάθεση του Ελληνικού Λιμενικού ενόψει της παρούσας και της μελλοντικής συνεργασίας των Ελληνικών Αρχών και της Υπηρεσίας», αναφέρει.
Στην έκθεσή του για το 2022, ο κ. Γκρίμχεντεν αναφέρεται σε πληροφορίες για επαναπροωθήσεις στα χερσαία και θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, για κακομεταχείριση ανθρώπων και για χωρισμό παιδιών από τους γονείς τους. Σημειώνει ότι οι αναφερόμενες πρακτικές περιλαμβάνουν συχνά ένστολους μασκοφόρους, «γεγονός που εγείρει επιπλέον ανησυχίες για την ταυτοποίηση και τη λογοδοσία των καταγγελλόμενων δραστών».
Εκφράζει την επίμονη ανησυχία του για πιθανή έμμεση εμπλοκή της Frontex στις καταγγελλόμενες επιχειρήσεις, όπως και για την περιορισμένη πρόσβαση των αξιωματικών και των μέσων της Frontex σε επιχειρήσεις επιτήρησης στην πρώτη γραμμή, ιδίως σε περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση και όπου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν καταγγελίες για παραβιάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου