Εικόνα από Μένουμε Ενεργοί - υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη |
Τη διασφάλιση της χρήσης των δημόσιων, κοινόχρηστων αγαθών του αιγιαλού και της παραλίας ζητούν με υπόμνημά τους προς τις υπηρεσίες και τη Δικαιοσύνη πολίτες της Πάρου οι οποίοι έχουν δημιουργήσει εδώ και κάποιο διάστημα την «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες-Save Paros beaches».
Η Κίνηση που ήδη έχει καταγράψει τις αυθαιρεσίες των επιχειρήσεων φωτογραφίζοντας τις καταπατήσεις στις παραλίες του νησιού έχει δημιουργήσει σχετικό φάκελο που θα κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και τη Δικαιοσύνη ενώ παράλληλα πραγματοποιεί συνελεύσεις στο νησί ενημερώνοντας για την πρόοδο των δράσεων της.
Στο διαδικτυακό υπόμνημα υπογράφουν πολίτες, κάτοικοι, μόνιμοι ή εποχιακοί, ή επισκέπτες της νήσου Πάρου που όπως δηλώνουν έχουν γίνει επί σειρά ετών μάρτυρες πολλαπλών περιπτώσεων παραβάσεων/αυθαιρεσιών από πλευράς επιχειρηματιών, στους οποίους έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα απλής χρήσης κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού και παραλίας από το Δήμο Πάρου (είτε με απευθείας παραχώρηση λόγω ομορότητας είτε κατόπιν δημοπρασίας).
Όπως εξηγούν οι όροι των ανωτέρω παραχωρήσεων παραβιάζονται συστηματικά και με διάφορους τρόπους, όπως:
-Με την κατάληψη μεγαλύτερης έκτασης δημόσιου χώρου από εκείνη που ορίζει η ΚΥΑ 38609 ΕΞ 2023 (ΦEK 1432/Β΄/10-03-2023) και επιτρέπουν οι σχετικές άδειες παραχώρησης απλής χρήσης κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού και παραλίας (άρθρο 12, παράγραφος γ).
-Με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών και ξαπλωστρών σε εμφανώς μεγαλύτερη πυκνότητα από την επιτρεπόμενη καθώς και σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων από την ακτογραμμή (άρθρο 12, παράγραφος γ).
-Με την πρόκληση ηχορύπανσης, καθώς η στάθμη θορύβου από μουσική υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 50 ντεσιμπέλ (παράρτημα 4, παράγραφος 5).
Με τη δημιουργία μόνιμων/ημιμόνιμων κατασκευών στον αιγιαλό και την παραλία (πατώματα, τοιχοποιία, πέργκολες, οικήματα, κλπ) κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας (παράρτημα 1 της ΚΥΑ).
-Με την παρεμπόδιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στις ακτές και της κοινής χρήσης τους με την τοποθέτηση πινακίδων ή και άλλων μέσων.
Τέλος, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ή επαύλεων καθιστούν όμορές τους παραλίες defacto ιδιωτικές, αποκλείοντας την πρόσβαση των πολιτών σε αυτές με αποτρεπτικές πινακίδες ή περιφράξεις.
«Θεωρούμε ότι παραβάσεις, όπως οι παραπάνω, προσβάλλουν το εκ του Νόμου κατοχυρωμένο δικαίωμά μας της χρήσης των δημόσιων, κοινοχρήστων αγαθών του αιγιαλού και της παραλίας καθώς και της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτούς. Σύμφωνα δε µε το άρθρο 15 της ΚΥΑ αριθµ. 38609 ΕΞ 2023 (ΦEK 1432/Β΄/10-03-2023) τέτοιες παραβάσεις θα έπρεπε να επιφέρουν τη µονοµερή ανάκληση των παραχωρήσεων από το ∆ηµόσιο» τονίζουν και ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προστατέψουν τις παραλίες του νησιού, προχωρώντας στους απαραίτητους ελέγχους, ώστε να εξαλειφθεί η ανομία, που παραβιάζει και την απόφαση του ΣΤΕ (ΣτΕ 3346/1999) σύμφωνα με την οποία, η κατά προορισμό χρήση των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού και παραλίας έγκειται στην «ελεύθερη και ανεμπόδιστη επίσκεψη, παραμονή, διέλευση και κολύμβηση» σε αυτούς.
«Οι άμεσες ενέργειές σας είναι απαραίτητες, αφενός για να προασπίσουν τα δημόσια/κοινά αγαθά, αφετέρου για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις Αρχές ενός ευνομούμενου κράτους, οι οποίες και οφείλουν να εφαρμόζουν τους Νόμους» καταλήγουν στο σχετικό υπόμνημα.
Εκεί παρατίθεται και ο σύνδεσμός του ιστοτόπου
που παρουσιάζει τις νόμιμα εγκεκριμένες παραχωρήσεις παράκτιων περιοχών
το 2022 (οι παραχωρήσεις για το 2023 δεν έχουν ακόμη υπογραφεί και
δημοσιευθεί), έγγραφο που
παρουσιάζει περιπτώσεις πιθανών καταχρήσεων. Το έγγραφο περιέχει
ενδεικτικές φωτογραφίες που απεικονίζουν πιθανές περιπτώσεις παραβίασης
του νόμου, συνοδευόμενες από ένα περιγραφικό κείμενο καθώς και έγγραφο που αποκαλύπτει ασυνέπειες στις παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας.
Μπορείτε να υπογράψετε το υπόμνημα εδώ
-ΣΧΕΤΙΚΕΣ με το ζήτημα των ελεύθερων παραλιών είναι και οι πρόσφατες αναρτήσεις στο blog μας:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου