Ρύθμιση - απειλή κατά Ράμμου και Ανεξάρτητων Αρχών από την κυβέρνηση
Φωτογραφική διάταξη κατά μελών Ανεξάρτητων Αρχών «κρύβει» η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών • Δεν υπήρχε στη διαβούλευση και εμφανίστηκε σήμερα που κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή • Αντίδραση με νόημα από την Ιντ Βελντ.
«Κλείνει»... ανοιχτούς λογαριασμούς όπως φαίνεται η κυβέρνηση που προσπαθεί να περάσει στα μουλωχτά ρύθμιση που θέτει υπό αυστηρή πίεση της Ανεξάρτητες Αρχές, όπως είναι η ΑΔΑΕ και ο πρόεδρός της Χρήστος Ράμμος που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του Μαξίμου εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών.
Το νομοσχέδιο ήταν αναρτημένο στη διαβούλευση χωρίς να υπάρχει η σχετική διάταξη, η οποία... εμφανίστηκε σήμερα με την κατάθεσή του στο κοινοβούλιο. Το επίμαχο άρθρο 43 περιλαμβάνεται σε μια σειρά ρυθμίσεων για τις Ανεξάρτητες Αρχές που μπήκε ξαφνικά στο νομοσχέδιο.
Στην ρύθμιση που κατατέθηκε σήμερα και ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών, το τελευταίο νομοθέτημα της παρούσας κυβέρνησης, προβλέπεται ότι μέλη Ανεξάρτητων Αρχών θα αντιμετωπίσουν ευθύνες «αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Η διάταξη αυτή δείχνει να φωτογραφίζει τον Χρήστο Ράμμο και τα στελέχη της ΑΔΑΕ που πρωτοστάτησαν στις έρευνες για τις αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο υποκλοπών και παρακολουθήσεων.
Ολόκληρη η διάταξη του άρθρου 43 αναφέρει «ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια, (β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την προκλητική θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα διορισμένα μέλη της επιτροπής που θα διερευνήσει το δυστύχημα των Τεμπών, ρύθμιση που θυμίζει ανάλογες που έχει περάσει η κυβέρνηση για την επιτροπή λοιμωξιολόγων (ΣΗΜΕΙΩΣΗ altersyros: Θυμίζουμε και την παρόμοια ρύθμιση του 2019 με τη θέσπιση ασυλίας στις διοικήσεις τραπεζών και στους τραπεζίτες για τα "θαλασσοδάνεια").
Πυρά από την Ιντ Βελντ
Η προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης προκάλεσε ήδη αντιδράσεις και στο εξωτερικό με την εισηγήτρια της PEGA, Σοφί Ιντ Βελντ, να σχολιάζει με νόημα στο Twitter «αντί για τέτοιες ελάχιστα συγκαλυμμένες απόπειρες περιορισμού της ΑΔΑΕ, η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως τις έρευνές της».
-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:
Υποκλοπές: Η Ευρωπαία εισαγγελέας, η PEGA και το σύστημα Μητσοτάκη
-ΣΧΕΤΙΚΟ με το σκάνδαλο των υποκλοπών και το ακόλουθο:
Η υπόθεση των υποκλοπών, όπως τη διαχειρίστηκαν στην Ελλάδα η κυβέρνηση, η πλειοψηφία της στη Βουλή και η Δικαιοσύνη, συνιστά το άκρον άωτον της συγκάλυψης ενός σκανδάλου, που αν λειτουργούσαν οι θεσμοί στη χώρα θα έπρεπε να είχε ξεσηκώσει και τις πέτρες.
Αξίζει να θυμηθούμε την επίκληση του απορρήτου για να μην ανοίξουν στόματα, το φιάσκο της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή όπου η Ν.Δ. είχε την πλειοψηφία, αλλά και το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει συνεισφέρει το παραμικρό στοιχείο ως σήμερα. Δεν κινήθηκε αυτεπαγγέλτως για τις καταφανείς παραβιάσεις του Συντάγματος, δεν οδήγησε στον εισαγγελέα κανέναν ύποπτο, δε διενήργησε τις οφθαλμοφανείς έρευνες. Και όπου το έπραξε, αυτό έγινε αφού δόθηκε ο χρόνος στους ενόχους, ώστε να σβήσουν όλα τα ίχνη.
Αξίζει να θυμηθούμε επίσης πως ό,τι γνωρίζουμε για το σκάνδαλο προέρχεται από τη δημοσιογραφική έρευνα και από τη δραστηριοποίηση δύο ανεξάρτητων Αρχών -της ΑΔΑΕ και της Αρχής Προστασίας δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα-, τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να φιμώσει με τη συνεπικουρία του κ. Ντογιάκου.
Στο πλαίσιο των προαναφερόμενων, ο κ. Μητσοτάκης και ο παρακρατικός μηχανισμός που έστησε στο Μαξίμου θεώρησαν πως ελέγχουν την κατάσταση. Με ένα τέτοιο όμως σκάνδαλο δεν ξεμπερδεύει κανείς εύκολα. Όπως έγινε γνωστό χθες, ύστερα από αίτημα της PEGA, με την υπόθεση θα ασχοληθεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στο σκέλος που αφορά την εξαγωγή από τη χώρα μας σε άλλες χώρες του κακόβουλου λογισμικού Predator, αλλά και τις οικονομικές συναλλαγές που είχαν στο πλαίσιο αυτής της εξαγωγής οι ιδιοκτήτριες εταιρείες του λογισμικού.
Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα πράξει κάτι που ήδη θα έπρεπε να είχε κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη ως μέρος της όλης διερεύνησης, την οποία αγνόησε επιδεικτικά όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Κι αυτό, πέραν των άλλων, φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση το μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν έχει πλέον να κάνει με Έλληνες εισαγγελείς, που θα φτιάχνουν νομικές γνωματεύσεις για να εμποδίσουν την έρευνα, όπως έκανε ο κ. Ντογιάκος. Αλήθεια, τι θα πει ο κ. Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους εισαγγελείς για το Predator, του οποίου την εξαγωγή ενέκρινε; Θα επικαλεστεί το απόρρητο ή ότι δεν γνώριζε τι ενέκρινε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου