Με μια προκλητική ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού σημείωσε ότι δεν έχει λόγο για τους κινηματογράφους «Ιντεάλ» και «Άστορ», οι οποίοι παραδίδονται σε ιδιωτικά τουριστικά συμφέροντα, επειδή δεν είναι χαρακτηρισμένα μνημεία και δεν εμπίπτουν, επομένως, στην αυξημένη προστασία του Ν. 4858/2021.
Υπενθυμίζεται ότι όλο το ιστορικό Μέγαρο Σλήμαν-Μελά εκμισθώθηκε για 45 χρόνια από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ σε επιχειρηματία του τουρισμού, ο οποίος έναντι 70.000 ευρώ μηνιαίως θα μετατρέψει ολόκληρο το κτίριο σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο!
Για να φρεσκάρουμε, λοιπόν, τη μνήμη του Υπουργείου, που μόνο κατ’ ευφημισμόν πλέον ονομάζεται “Πολιτισμού:
Το «ΑΣΤΟΡ» λειτουργεί ως κινηματογράφος από το 1947, ενώ στην ίδια θέση είχαν προϋπάρξει αρχικά οι κινηματογράφοι «Παλλάς» (1908 – 1920, πιθανότατα η πρώτη αίθουσα που χτίστηκε στην Αθήνα αποκλειστικά για σινεμά) και αργότερα το «Σινέ Νιους» (1940 – 1947), ενώ ενδιαμέσως ο χώρος λειτούργησε και ως ιταλικός στρατιωτικός κινηματογράφος και στρατιωτική αποθήκη (1942-1943). Αντίστοιχα, το «IDEAL» έχει κλείσει έναν αιώνα ζωής και κινηματογραφικής προσφοράς στους κατοίκους της πόλης. Πρόκειται για τον παλαιότερο αυτήν τη στιγμή εν λειτουργία κινηματογράφο της Αθήνας. Ξεκίνησε το 1921 ως «Σαλόν Ιντεάλ» και μέσα στα χρόνια του ευτύχησε όχι μόνο να φιλοξενήσει μεγάλες ταινίες, αλλά και σπουδαίες παραστάσεις.
Συνεπώς, οι κινηματογράφοι καταλαμβάνονται απολύτως από το εδάφιο του νόμου που λέει ότι στα ακίνητα μνημεία περιλαμβάνονται «τα νεότερα πολιτιστικά αγαθά που ανάγονται στην περίοδο των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών και χαρακτηρίζονται μνημεία λόγω της ιδιαίτερης κοινωνικής, τεχνικής, λαογραφικής, εθνολογικής ή εν γένει ιστορικής, καλλιτεχνικής, αρχιτεκτονικής, βιομηχανικής ή επιστημονικής σημασίας τους».
Εύλογο είναι το ερώτημα, γιατί δεν μπορεί τώρα το υπουργείο Πολιτισμού να χαρακτηρίσει ιστορικά μνημεία τους κινηματογράφους «IΝΤΕΑΛ» και «ΑΣΤΟΡ»; Γιατί αρνείται να χαρακτηρίσει διατηρητέα τη χρήση κινηματογράφου – θεάτρου στο τμήμα που καταλαμβάνει σήμερα η χρήση αυτή, τόσο για το «ΑΣΤΟΡ» όσο και για το «IDEAL», ώστε να μην οδηγηθούν σε αφανισμό αυτές οι αίθουσες, ιστορικά τοπόσημα και χώροι πολιτισμού της Αθήνας, οι οποίοι, μάλιστα, ανήκουν στον ΕΦΚΑ, δηλαδή στο Δημόσιο; Γιατί ο ΕΦΚΑ πριν από 4 μήνες υποστήριζε ότι δεν δρομολογείται αλλαγή χρήσης των κινηματογράφων και τώρα φέρεται να έχει ήδη προχωρήσει τουλάχιστον στην περίπτωση του «ΙΝΤΕΑΛ» σε εκμίσθωσή του για να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο; Ρητορικά τα ερωτήματα…
Θυμίζουμε, επίσης, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά τόσο οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού όσο και οι άνθρωποι του κινηματογράφου ότι:
- Το 2003 το θέατρο «Ολύμπια» κηρύχθηκε ως συγκρότημα με διατηρητέα χρήση ως λυρικό θέατρο, «διότι λειτούργησε για περίπου 100 χρόνια (50 με τη σημερινή μορφή του, το 2003) ως χώρος αφιερωμένος στο Λυρικό Θέατρο και ως τέτοιος παγιώθηκε στη συνείδηση της κοινωνίας, αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης πολιτισμικής ιστορίας του τόπου»,
- Το 2005 το θέατρο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ στη Λ. Αλεξάνδρας κηρύχθηκε ως «μνημείο αμιγούς θεατρικής χρήσης, διότι αποτελεί χαρακτηριστικό και τοπικό δείγμα ανοικτού θεάτρου της τελευταίας εξηκονταετίας. Στο Θέατρο αυτό στεγάστηκε η Εθνική Λυρική Σκηνή το 1948 και αποτέλεσε το χώρο πρώτης παρουσίας μεγάλης σειράς καλλιτεχνικών δημιουργιών, σημαντικών και αποκλειστικά Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων και μουσικοσυνθετών και έχει συνδεθεί με σημαντικές στιγμές της μεταπολεμικής θεατρικής ζωής στην Αθήνα. Το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ θα πρέπει να μην απολέσει τη λειτουργία του ως ανοικτού θεατρικού χώρου».
- Το 2019 ο κινηματογράφος «Αλκυονίς» χαρακτηρίστηκε νεότερο μνημείο (ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ 85667/9386/716 (ΦΕΚ Δ’ 311/11.06.2019), ως χώρος ιδιαίτερα αξιόλογος για την παραγωγή και διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, άμεσα συνδεδεμένος με τη συλλογική μνήμη και την υψηλή πολιτιστική παραγωγή, αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης πολιτισμικής ιστορίας του τόπου, καθώς και η κύρια χρήση του ως κινηματογράφου με την ονομασία «Αλκυονίς» επιτρεπομένων και συναφών πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων (θέατρο, μουσική, χορός, διαλέξεις, συνέδρια κ.λπ.).
Με κοινή ανακοίνωσή τους, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, η Ένωση Κινηματογραφιστών Βορείου Ελλάδος, η Ένωση Σκηνοθετών Δημιουργών Οπτικοακουστικών και Παραστατικών Τεχνών, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου & Κινηματογράφου και Σωματείο Εργαζομένων στον Θέαμα και Ακρόαμα σημειώνουν ότι «από τον περασμένο Νοέμβρη το e-ΕΦΚΑ φάσκει και αντιφάσκει σχετικά με το μέλλον των ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών ΑΣΤΟΡ και ΙΝΤΕΑΛ».
Όπως τονίζουν:
«Η πρόσφατη ένστασή του όμως έδειξε ξεκάθαρα πλέον τις προθέσεις του, αφού εναντιώνεται στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα χαρακτήριζε ως διατηρητέα τη χρήση κινηματογράφου – θεάτρου τόσο για το ΑΣΤΟΡ όσο και για το ΙΝΤΕΑΛ. Οι αιτιολογήσεις της ένστασης συντάσσονται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να καταστήσουν το κέντρο της Αθήνας σε περιοχή αμιγώς τουριστικής αξιοποίησης, εκμηδενίζοντας τις εναπομείνασες κοιτίδες πολιτισμού από τον χάρτη και προσβάλλουν κάθε άνθρωπο του πολιτισμού όταν προδιαγράφουν το κλείσιμο των κινηματογραφικών αιθουσών λόγω της αύξησης των πλατφορμών περιεχομένου στο διαδίκτυο.
Ζητάμε:
– Να μην αλλάξει το καθεστώς χρήσης των κινηματογραφικών αιθουσών και να κριθούν διατηρητέες.
– Να υπάρξει εγγύηση συνέχισης λειτουργίας των κινηματογραφικών αιθουσών υπό όποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
– Να υπάρξει στήριξη στις χειμερινές κινηματογραφικές αίθουσες, ιδιαιτέρως στη μονή κινηματογραφική αίθουσα που απειλείται με αφανισμό».
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Κυριακή 2 Απρίλη τα σινεμά «IDEAL», «ΑΣΤΟΡ» και «Ιριδα» ανοίγουν τις πόρτες τους με δωρεάν προβολές και live για το κοινό, απευθύνοντας ένα κάλεσμα στήριξης.
Οι προβολές θα ξεκινήσουν το απόγευμα και θα διαρκέσουν έως το βράδυ μέσα αλλά και έξω από τους κινηματογράφους, στην πλατεία Κοραή και στην Ακαδημίας 55, όπου θα στηθούν οθόνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου