03 Απριλίου 2023

Από τον Εβρο ώς το Λασίθι για να μην περάσει η ιστορική λήθη

Στο Αλεποχώρι, κατά τη διάρκεια αγώνα του 2018

 
3.000 χιλιόμετρα, 183 πόλεις και χωριά, 62 μνημεία ολοκαυτωμάτων θα διασχίσει ο Στέργιος Αράπογλου, διδάκτωρ γενικός χειρουργός του ΕΣΥ στο επάγγελμα και ταγμένος στον αέναο αγώνα για να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των ναζιστικών θηριωδιών ● Ολος αυτός ο δρόμος θα γίνει χωρίς χορηγούς, υπό την αιγίδα μόνο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας.

«Διάβαζα τα παιδιά μου για τα σχολικά τους μαθήματα και διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στα βιβλία Ιστορίας για τα ολοκαυτώματα στην Ελλάδα την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, συγκλονιστικά γεγονότα για τα οποία δεν υπάρχει λέξη».

Και για να κινητοποιήσει ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα ο διδάκτωρ γενικός χειρουργός του ΕΣΥ, Στέργιος Αράπογλου, ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα από τα Μαράσια Εβρου την προσπάθεια να διατρέξει σε 50 μέρες την αδιανόητη διαδρομή των 3.000 χιλιομέτρων σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη -έως το Κάτω Ζάκρο Λασιθίου- περνώντας από σχεδόν όλους τους τόπους μαρτυρίου, τις πόλεις και τα χωριά που υπέστησαν ολοκαυτώματα την περίοδο 1940-1945.

Τον κ. Αράπογλου τον γνωρίζουν πρώτα πολύ καλά οι συνάδελφοί του στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου χαίρει γενικής εκτίμησης. Υστερα είναι γνωστός σε όσους ασχολούνται με αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων καθώς από το 2007 έχει τερματίσει δεκάδες μαραθωνίους ασφάλτου και βουνού στον ελλαδικό χώρο, σε υπερμαραθώνιους, στο Σπάρταθλο (διαδρομή Αθήνας-Σπάρτης), ενώ το 2018 διέσχισε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα από το βορειότερο μέχρι το νοτιότερο γεωγραφικό της στίγμα, από το Ορμένιο Εβρου μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρον του νομού Λακωνίας, διανύοντας συνολικά 1.519 χλμ. σε 23 ημέρες.

Το εγχείρημά του να διαβεί από 183 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, με στάση σε 62 μνημεία ολοκαυτωμάτων, είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα το οποίο δοκιμάζει. «Εχω προετοιμαστεί, όπως κάνω πάντα σε τέτοιους αγώνες, όλο το προηγούμενο καλοκαίρι έκανα όλη τη διαδρομή στην ηπειρωτική Ελλάδα με αυτοκίνητο και έχω περάσει ένα συγκεκριμένο μοντέλο στον υπολογιστή με βάση το οποίο θα τρέχω καθημερινά. Και επιπλέον για τους δύσπιστους, επειδή πάντα υπάρχουν κι αυτοί, θα είμαι εφοδιασμένος με δύο συσκευές εντοπισμού του γεωγραφικού μου στίγματος (GPS) και με δυνατότητα να με παρακολουθεί όποιος θέλει σε ζωντανό χρόνο από το Διαδίκτυο μέσω ηλεκτρονικού συνδέσμου επικοινωνίας που υπάρχει στη σελίδα μου στο FB».

Τον ρωτάμε ποια είναι η στόχευσή του και απαντά πως θέλει να αναδείξει τον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και «να προωθηθεί η πρότασή μου στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Παιδείας να διδάσκονται οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τη σύγχρονη ιστορία, για τα ολοκαυτώματα και τις σφαγές αμάχων, τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τα γερμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, τα δεινά που έφερε ο ναζισμός και ο φασισμός στην πατρίδα μας, πιστεύοντας ότι η Δικαιοσύνη και η διάσωση της μνήμης αποτελούν τον κύριο παράγοντα αποτροπής επανάληψής τους».

Ο κ. Αράπογλου δεν έχει ούτε επιθυμεί να έχει χορηγούς και κάθε άλλου είδους σπόνσορα, καλύπτει ο ίδιος όλα τα έξοδα του εγχειρήματος το οποίο σχεδίασε με τον δάσκαλό του στις μεγάλες αποστάσεις, Τάκη Σκουλή, και με βοηθό σε όλο το ταξίδι τον φίλο του Γιάννη Κουφό. Μας λέει χαρακτηριστικά πως «κάθε προσπάθεια για την πατρίδα γίνεται ανιδιοτελώς» και τονίζει πως «μου έχει μείνει εντυπωμένη στο μυαλό μια φράση που είχε πάνω από το γραφείο του ένας από τους καθηγητές μου στην Ιατρική, ο καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου, και η οποία ανέφερε ότι “δεν νοείται κοινωνική προσφορά χωρίς προσωπική θυσία”. Αυτήν ακολουθώ και προσπαθώ να κάνω πράξη».

Το μόνο που δέχτηκε ο κ. Αράπογλου είναι να τεθεί η προσπάθειά του υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας (ΕΣΔΟΓΕ), ενώ αναφέρεται με θερμά λόγια στον συν-γραμματέα του ΕΣΔΟΓΕ, Αριστομένη Συγγελάκη, ο οποίος απάντησε στα αρχικά του ερωτήματα για τα ολοκαυτώματα και τον βοήθησε να καταλάβει το μέγεθος των εγκλημάτων που συντελέστηκαν και το δίκαιο του αιτήματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Οπως μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αράπογλου, γνωρίζοντας ένα προς ένα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας και χωρίς να κάνει ιεράρχηση, τα περιστατικά που τον συγκλόνισαν ήταν τα γενόμενα στο Κομμένο Αρτας και στους Πύργους Κοζάνης: «Δεν μπορεί να ήταν άνθρωποι αυτοί που ξεκοίλιαζαν έγκυες και έβαζαν φωτιά σε παιδιά μέσα στον δρόμο ρίχνοντας οινόπνευμα στο στόμα τους».

Σημειώνουμε ότι από την πλευρά του ο ΕΣΔΟΓΕ έχει καλέσει το Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων, ενώσεις θυμάτων, αντιστασιακές οργανώσεις, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία να υποστηρίξουν το εγχείρημα, διοργανώνοντας εκδηλώσεις μνήμης στα χωριά απ’ όπου θα περάσει ο υπερμαραθωνοδρόμος-αγωνιστής Στέργιος Αράπογλου, πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα.

Ποιος είναι

Ο Στέργιος Αράπογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με τη Σεβαστή Αθανασιάδου με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, την Ελένη, τη Σοφία, τον Δημήτρη και τον Αναστάση. Είναι γενικός χειρουργός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στην Ε’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2018 είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου