Η κατάσταση στη Μύκονο μοιάζει τα τελευταία χρόνια εκτός ελέγχου. Τι εντόπισε Πολεοδομία και Αρχαιολόγοι και τι εικόνα μεταφέρουν οι κάτοικοι.
Όταν οι Γίγαντες πολέμησαν τους Θεούς του Ολύμπου, οι τελευταίοι αντεπιτέθηκαν με τη βοήθεια του Ηρακλή. Κατά τη Γιγαντομαχία, κάποιοι κατέφυγαν στη Μύκονο, όπου ο Ηρακλής τους εξόντωσε, θάβοντάς τους εκεί, κάτω από τους επιβλητικούς βράχους που βρίσκονται σε όλο το νησί. Αυτά όμως είναι Μυθολογία.
Σήμερα, το νησί με την ομορφότερη ίσως Χώρα του Αιγαίου, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον για μια σειρά από μάχες που περιέχουν παράνομες δομήσεις, ξυλοδαρμούς, μπράβους και μαφιόζικες πρακτικές. Σε μια γη που τις τελευταίες δεκαετίες έγινε η κότα με τα χρυσά αυγά, η μάχη γίνεται για το ποιος θα πάρει τα περισσότερα τετραγωνικά πάνω της.
Οι φαραωνικές κατασκευές της τελευταίας δεκαετίας, που ενίοτε συνοδεύονται από ξυλοδαρμούς με τελευταίο θύμα τον υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλη Ψαρρό, συνοδεύονται από την παράλληλη απαξίωση ή και απομάκρυνση των κρατικών υπηρεσιών από το νησί. Άλλωστε το να ισχυριστεί κάποιος πως αν υπήρχε η βούληση να προστατευτεί η περιοχή θα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν οι παρατυπίες και να κατεδαφιστούν ανά πάσα στιγμή παράνομα κτίσματα, μόνο ως κωμικό μπορεί να εκληφθεί. Στον χάρτη που ακολουθεί έχουν εντοπιστεί μερικές από τις μεγαλύτερες πολεοδομικές παραβάσεις.
Μερικές από τις μεγαλύτερες πολεοδομικές παραβάσεις στη Μύκονο
Οι νέες παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από τους ελέγχους
Ο Μανώλης Ψαρρός, που πριν από μερικές μέρες χτυπήθηκε βάναυσα, νύχτα, σε ένα στενό κοντά στο σπίτι του στην Αθήνα, έχει εκδώσει μαζί με τους συναδέλφους του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, μόνο το 2022, 18 σήματα διακοπής εργασιών σε παράνομες εργασίες. Έχει ασχοληθεί ενεργά με την υπόθεση εστιατορίου-beach bar στην παραλία του Πανόρμου, το οποίο τα τελευταία χρόνια συνεχώς επεκτείνεται, καταλαμβάνοντας πλέον ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραλίας. Το κατάστημα είχε σφραγιστεί το 2016 για σειρά παραβάσεων, ωστόσο δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει. Στη συνέχεια άλλαξε ΑΦΜ και εξακολούθησε την λειτουργία του.
Μια συνάδελφός του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, έχει ασχοληθεί επίσης και με την περίπτωση της περιοχής κάτω από τους μύλους, στη Χώρα της Μυκόνου, όπου ένα ιστορικό μαγαζί έχει αγοραστεί από το 2022 από την ίδια ιδιοκτησία με την επιχείρηση στον Πάνορμο. Και εκεί είχαν διαπιστωθεί παραβάσεις, ενώ στις 7 Μαρτίου, την ημέρα της επίθεσης στον Ψαρρό στην Αθήνα, στο κτίριο του δήμου Μυκόνου συνεδρίαζε η επιτροπή ποιότητας ζωής, παρουσία της εργαζόμενης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με θέμα την συγκεκριμένη τοποθεσία. Η ίδια υπάλληλος έχει χειριστεί και μια τρίτη υπόθεση, ενός μπαρ στη Χώρα της Μυκόνου που λειτούργησε παράτυπα το 2022 και έκλεισε από τις δημοτικές υπηρεσίες στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Η Αστυνομία εξετάζει αν η μαφιόζικη επίθεση συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη επιχείρηση.
Οι δύο τοποθεσίες, αυτή της παραλίας του Πανόρμου και αυτή της περιοχής στους ανεμόμυλους, ήταν οι πρώτες στις οποίες έγιναν αυτοψίες την Τρίτη 28 Μαρτίου, όταν κλιμάκια της πολεοδομίας, της Eφορείας Αρχαιοτήτων και της Αστυνομίας αποβιβάστηκαν στη Μύκονο για πρώτη φορά μετά τον ξυλοδαρμό του Ψαρρού.
Η περιοχή των μύλων στη Χώρα της Μυκόνου |
Σύμφωνα με πληροφορίες του Magazine, στις αυτοψίες διαπιστώθηκε πως έχουν προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες δομήσεις αρκετά τετραγωνικά χωρίς να υπάρχουν σχετικές πολεοδομικές άδειες και χωρίς να έχει κληθεί η Αρχαιολογία για να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους. Στην παραλία έχουν τοποθετηθεί μάντρες, ενώ έχουν γίνει τσιμεντοστρώσεις μέχρι την άμμο. Στη Χώρα, διαπιστώθηκε πως ακόμη και τώρα γίνονταν εργασίες σε δημόσιο χώρο που θα έπρεπε να είναι υπό απαλλοτρίωση. Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να σταλούν πρόστιμα για τις υπερβάσεις δόμησης και τις αυθαίρετες κατασκευές. Οι εκτιμήσεις για τα πρόστιμα αυτή τη φορά, κάνουν λόγο για ποσά που μπορεί να φτάσουν και τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Μόλις τον Σεπτέμβριο του 2022, είχε αποσταλεί πρόστιμο ύψους 70.000 στην επιχείρηση της παραλίας του Πανόρμου, για κατασκευές από πέργκολες που είχαν τοποθετηθεί χωρίς άδεια.
Η οικοδομή την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί κατακόρυφα στη Μύκονο με αρκετά τεχνικά γραφεία, κυρίως από την Αθήνα να δραστηριοποιούνται στο νησί, ενώ στο νησί υπάρχουν και κατασκευαστικές εταιρίες που αναλαμβάνουν τις οικοδομικές εργασίες, με μεγαλύτερη την «Οικοδομική Μυκόνου», ιδιοκτησίας του Νίκου Σαντοριναίου.
Όπως εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας όσων χτίζουν παράνομα, η πρώτη λύση στην οποία καταφεύγουν είναι η τακτοποίηση αυθαιρέτων, δηλώνοντας δηλαδή πως οι εργασίες έχουν γίνει πριν το 2011. Σύμφωνα με τον νόμο αν μια οικοδομή έχει χτιστεί πριν το 2011 και είναι αυθαίρετη, μπορεί να νομιμοποιηθεί. Οι ιδιοκτήτες κάνουν τις εργασίες και αφού τις ολοκληρώσουν στέλνουν αιτήσεις για άδεια στην πολεοδομία. Σε άλλες περιπτώσεις δεν στέλνουν το αίτημα ούτε ετεροχρονισμένα. Έτσι, προσπερνούν και τους ελέγχους που πρέπει να κάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία άλλωστε δεν εκδίδει άδειες αλλά γνωμοδοτεί και ελέγχει τις τοποθεσίες που γίνονται οι εκσκαφές. Όμως δεν είναι δυνατό να γνωμοδοτήσει για ήδη χτισμένες παραβάσεις.
«Αυτά τα χρόνια η κατάσταση έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της διαφθοράς και της διαπλοκής» λέει η αρχιτέκτονας Ανδριανή Θεοχάρη. «Οι άδειες οικοδόμησης για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου επιτρέπουν δόμηση μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα και τελικά χτίζονται 1.200. Φυσικά αυτό, εκτός από την αλλοίωση του νησιού, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μια σειρά από άλλα προβλήματα, αφού ένα νησί με περιορισμένες υποδομές, έχει πλέον πρόβλημα με την ύδρευση και την αποχέτευση», συμπληρώνει.
Ομαδικές συνομιλίες, τσιλιαδόροι και η ώρα του μπετού
«Δύο γυναίκες και ένας άνδρας από την πολεοδομία Σύρου κατεβαίνουν στη Χώρα για αυτοψίες. Να έχετε το νου σας». «Ψηλή ξανθιά, πίνει καφέ στο … στη Χώρα. Από τον έλεγχο. Να είστε προσεκτικοί χθες σταμάτησαν μια μεγάλη οικοδομή με αυθαίρετα στον Τούρλο». Αυτά είναι κάποια από τα μηνύματα που υπάρχουν σε ομαδικές συνομιλίες που έχουν δημιουργηθεί σε εφαρμογές και είδε το Magazine. Με τον τρόπο αυτό ειδοποιούνται εργαζόμενοι και λοιποί για τις ημέρες που στο νησί εμφανίζεται έλεγχος.
Όπως περιγράφει στο Magazine εργαζόμενος σε οικοδομικές εργασίες που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του: «Το καλοκαίρι όταν νυχτώνει, αν καθίσεις εδώ στην είσοδο της Χώρας, θα δεις να μετακινούνται χιλιάδες μαύρα βανάκια που μεταφέρουν τουρίστες. Άλλωστε έρχονται περίπου 6.000 οχήματα transfer στο νησί. Τον χειμώνα αν κάτσεις στο ίδιο σημείο, την ίδια ώρα, θα δεις να βγαίνουν πάρα πολλές μπετονιέρες και πρέσες που ρίχνουν μπετά. Εργοτάξιο. Ό,τι βλέπεις μετά τις 23:00 πηγαίνει σίγουρα για αυθαίρετα». Η κυρίως δουλειά είτε σε νόμιμα είτε σε αυθαίρετα ξεκινάει από τον Γενάρη και κρατάει περίπου μέχρι το Πάσχα. «Μπετά. Το βράδυ είναι “η ώρα του μπετού” για όσους φτιάχνουν αυθαίρετα».
«Τους τσιλιαδόρους συνήθως θα τους δεις στα 200-300 μέτρα από εκεί που κάνουμε κάποια δουλειά, πάνω σε ένα μηχανάκι να κάθονται και να κοιτάνε. Ωστόσο -δεν ξέρω και δεν με νοιάζει τι λέει η Αστυνομία ή το υπουργείο- το να σου πω ότι φοβόμαστε ιδιαίτερα τους ελέγχους θα είναι ψέματα. Δεν είναι πολλές οι φορές που θα δεις αστυνόμευση εδώ, ειδικά τον χειμώνα. Μη νομίζεις ότι υπάρχει ιδιαίτερο άγχος ότι θα υπάρξει έλεγχος. Μάλλον το αντίθετο. Οπότε και οι τσιλιαδόροι δεν είναι τόσοι πολλοί», εξηγεί.
Ο δικός της νόμος
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είπε την περασμένη Τρίτη σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, πως «Η Μύκονος δεν έχει τον δικό της νόμο» προαναγγέλλοντας ενίσχυση με 100 αστυνομικούς. Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες περιγράφουν την ακριβώς αντίθετη κατάσταση. Όπως λένε, η ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος που έχει γίνει και άλλες χρονιές, αφορά την τουριστική περίοδο και όχι τους μήνες που η Μύκονος χτίζεται κατά κόρον. Ακόμη και τότε όμως, οι κάτοικοι αναφέρουν πως οι αστυνομικοί που αποστέλλονται στο νησί είναι κατά βάση δόκιμοι που μόλις έχουν βγει από τη σχολή, ενώ υπάρχουν ερωτηματικά για την βούληση να παταχθούν παράνομες δραστηριότητες που ξεκινούν ακόμη και από την πιο συνήθη, αυτή της ηχορύπανσης. «Έχουν γίνει έλεγχοι από την Αστυνομία, μετά από καταγγελίες μας, σε σειρά μεγάλων μαγαζιών στις παραλίες για να μετρήσουν τον ήχο. Πάντα ο ήχος βγαίνει ένα ντεσιμπέλ κάτω από το επιτρεπτό» λέει μόνιμος κάτοικος του νησιού.
Αστυνομία στη Μύκονο |
Ίδια εικόνα μεταφέρει και η Ανδριανή Θεοχάρη που ζει στη Χώρα: «Γύρω από το σπίτι μου υπάρχουν 12 μπαρ. Το περασμένο καλοκαίρι, έπαιρνα την Αστυνομία σε καθημερινή βάση. Οι αστυνομικοί δεν έρχονταν, αλλά κάθε φορά μου απαντούσαν πως δεν βρήκαν καμία παράβαση. Μάλιστα έχω ζήτησα και πήρα και εγγράφως τις απαντήσεις τους».
Από την άλλη πλευρά, η Δάφνη Χρονοπούλου, συγγραφέας και μόνιμη κάτοικος στην περιοχή κοντά στον Πλατύ Γιαλό, περιγράφει πως η Αστυνομία της δήλωσε επανειλημμένως ανίκανη να αντιδράσει όταν ιδιοκτήτης βίλας κοντά στο σπίτι της αποφάσισε να σπάσει τα βράχια για να ανοίξει ιδιωτικό δρόμο: «Ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια και με κομπρεσέρ έσπαγαν τα βράχια -τα οποία είναι υπό προστασία- δημιουργώντας έναν δρόμο που οδηγεί στο κτήμα τους. Μετά έριχναν τσιμέντο. Έκανα μήνυση και κάθε πρωί καλούσα την Αστυνομία για να σταματήσει τις εργασίες. Η Αστυνομία μετά από τρεις-τέσσερις φορές που ήρθε μου είπε: “Κυρία μου μην μας ξανακαλέσετε γιατί δεν γνωρίζουμε να διαβάζουμε άδειες. Μας δείχνουν ένα χαρτί και το θεωρούμε νόμιμο”. Κάποια στιγμή ήρθε σήμα διακοπής εργασιών από την πολεοδομία και για την ώρα οι εργασίες έχουν σταματήσει. Ο βράχος βέβαια έχει καταστραφεί και ο δρόμος υπάρχει κανονικά».
Ελικόπτερα που προσγειώνονται παντού
Εκτός οποιουδήποτε ελέγχου φαίνεται να είναι και η κατάσταση με τα ελικόπτερα στο νησί. Μόλις πριν 2 χρόνια είχε προκαλέσει εντύπωση η προσγείωση ελικοπτέρου μεγάλου επιχειρηματία μπροστά στο beach bar της παραλίας του Πανόρμου, σηκώνοντας αμμοθύελλα και θέτοντας σε κίνδυνο τους υπόλοιπους θαμώνες. Αυτό όμως φαίνεται πως είναι σύνηθες τα τελευταία χρόνια στο νησί.
«Τα ελικόπτερα εδώ έχεις την αίσθηση ότι προσγειώνονται όπου θέλουν πάνω στο νησί. Παραλίες, χωράφια, όπου θες. Ήμουν στο γραφείο μου, στη Φτελιά και πετούσε ένα ελικόπτερο τόσο χαμηλά, σε σημείο που έβλεπα μέχρι και τις εκφράσεις του πιλότου» λέει ο Μηνάς Λυριστής, περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου. «Ο στροβιλισμός από τον έλικα πήρε κλαδιά από διπλανό χωράφι, τα πέταξε στον δρόμο και χτύπησαν δύο παιδιά που έκαναν ποδήλατο. Πήρα την Αστυνομία και μετά τον Αερολιμενάρχη. Ο τελευταίος παραδέχτηκε πως δρουν ανεξέλεγκτα. Έκανα καταθέσεις στο τμήμα και λίγες ημέρες μετά το τηλέφωνό μου χτύπησε από ιδιοκτήτη εταιρείας ελικοπτέρων για να μου διαμαρτυρηθεί ότι του προκαλώ πρόβλημα», αφηγείται.
Συνεχείς μαφιόζικες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια
Ο φόβος πάντως είναι διάχυτος σε αρκετούς από τους πολίτες που διαμαρτύρονται προσπαθώντας όπως λένε να διασώσουν τη βιωσιμότητα του νησιού. Κι αυτό γιατί ο ξυλοδαρμός του Μανώλη Ψαρρού δεν ήταν το μόνο περιστατικό που τους αναστάτωσε τα τελευταία χρόνια. Έχει προηγηθεί ο ξυλοδαρμός του αντιδημάρχου, Μιλτιάδη Ατζαμόγλου το 2018, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε διατελέσει και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στην οποία συζητώνται συχνά θέματα που αφορούν την παράτυπη λειτουργεία μεγάλων επιχειρήσεων στο νησί. Ενώ περπατούσε στα σοκάκια της Μυκόνου, στις 03:00 τα ξημερώματα, δύο άνδρες τον πλησίασαν και τον γρονθοκόπησαν στο πρόσωπο.
Τον Σεπτέμβριο του 2020 ένας μεσίτης δέχθηκε επίθεση από άγνωστους με γκλομπ, την ώρα που είχε ανοίξει το πορτ μπαγκαζ του αυτοκινήτου του. Ο ίδιος ανέφερε πως δεχόταν συνεχείς απειλές όταν άρχισε να καταγγέλλει την επέκταση μεγάλου ξενοδοχείου στο νησί και έκανε λόγο για ορανωμένο κύκλωμα που λυμαίνεται το νησί με τη συμμετοχή εργολάβου και τοπικών αρχών.
Τον Ιούνιο του 2022, ένας ακόμη ξυλοδαρμός έλαβε χώρα στη Μύκονο. Αυτή τη φορά θύμα ήταν ένας ξενοδόχος ο οποίος δέχτηκε επίθεση με λοστό από έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα, την ώρα που επιχείρησε να βγει από το αυτοκίνητό του.
Μη βιώσιμο
Εργασίες πίσω από τους μύλους, στη Μύκονο |
Παρά τον φόβο, αρκετοί από τους κατοίκους με αφορμή και την τελευταία επίθεση θέτουν ξανά τα ζητήματα στο τραπέζι, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους η κατάσταση είναι πέρα από κάθε έλεγχο. Σε λίγες ημέρες, 39 εκπαιδευτικοί θα αναγκαστούν να αφήσουν τα σπίτια που νοικιάζουν καθώς αυτά θα μισθώνονται ως τουριστικά καταλύματα. Στη Χώρα έχει απομείνει ένας φούρνος και κανένας χώρος για ιατρικές υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή οι παραλίες που είναι προσεγγίσιμες όλο και λιγοστεύουν με τα καταστήματα να επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο.
Την εποχή της πανδημίας η κατάσταση εκτροχιάστηκε. «Κοντά στο Πάσχα του 2020, τότε που για πρώτη φορά επετράπη να κυκλοφορήσουμε για λίγο, βρέθηκα στην παραλία του Πανόρμου και είδα μια κοσμογονική αλλαγή. Την προηγούμενη χρονιά υπήρχαν δύο κτίρια 50-60 τετραγωνικών το καθένα και εκείνη την ημέρα είδα 30 isobox και ολοκληρωτικό τσιμέντωμα του χώρου μπροστά από τα κτίρια. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονταν στο κομμάτι της παραλίας του Πανόρμου που δεν έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες και όταν επιχείρησαν να διασχίσουν την παραλία και να φτάσουν στην απέναντι πλευρά, εμφανίστηκαν άνθρωποι που τους εμπόδισαν να περάσουν μπροστά από τις ξαπλώστρες.», εξηγεί κάτοικος του νησιού.
«Είχαν μείνει κάποιες ελάχιστες παραλίες μέχρι το 2014 όπου πηγαίναμε οι ντόπιοι, υπήρχε μια άτυπη συμφωνία πως αυτές δεν θα χτιστούν. Ανάμεσά τους και ο Πάνορμος. Τώρα, αν πας με το αυτοκίνητό σου, δεν σου επιτρέπουν να περάσεις καν στον δρόμο που οδηγεί στο πάρκινγκ του μαγαζιού. Υπάρχουν μπράβοι που σε διώχνουν από τον δημόσιο δρόμο. Στην Ψαρρού οι μπράβοι δεν σε αφήνουν να περάσεις και να κατέβεις στη θάλασσα. Στο Καλό Λιβάδι έχουν γίνει παράνομα beach bar με κατασκευές που τις βλέπεις και τραβάς τα μαλλιά σου. Και έχουν μείνει 20 τετραγωνικά σε μια τεράστια παραλία για να πηγαίνουν οι οικογένειες», περιγράφει μια άλλη κάτοικος της Μυκόνου.
Ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Κουκάς, μετά τον ξυλοδαρμό του Αρχαιολόγου ζήτησε να ενισχυθεί η Αστυνομία και οι υπόλοιποι ελεγκτικοί μηχανισμοί του νησιού. «Η Μύκονος είναι ένας όμορφος τόπος όπου το καλοκαίρι έρχεται πολύ χρήμα. Το έγκλημα όπως ξέρετε ακολουθεί το χρήμα. Δεν ανακαλύψαμε εδώ ούτε την αυθαιρεσία ούτε το έγκλημα», είπε. Ωστόσο κάποιοι πολίτες εμφανίζονται δύσπιστοι για τη στάση του. «Για χρόνια οι κάτοικοι ζητάμε να φτιαχτεί ο χώρος πίσω από τους μύλους και να φωτιστεί. Δεν είχε γίνει τίποτα. Όταν το 2002 άλλαξε η ιδιοκτησία του καταστήματος που βρίσκεται στην περιοχή, ο δήμος άρχισε τις εργασίες για να δημιουργηθεί πάρκινγκ και να γίνει ανάπλαση του χώρου», τονίζουν.
Ταυτόχρονα οι πολίτες εκφράζουν την αντίθεσή τους με την απόφαση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε μετά τον ξυλοδαρμό του Μανώλη Ψαρρού, να απαγορεύσει οποιαδήποτε έκδοση νέας άδειας για εκτός σχεδίου δόμηση στο νησί μέχρι να εγκριθεί ο νέος ειδικός πολεοδομικός σχεδιασμός. Όπως λένε, έτσι, αντί η κυβέρνηση να στοχεύσει στα αυθαίρετα, απαγορεύει και στους νόμιμους να χτίσουν. «Σε ένα αυθαίρετο πάνω στον αιγιαλό ή σε κάποιο ρέμα, υπάρχουν προβλέψεις να μπει μπουλντόζα. Γιατί δεν μπαίνει ποτέ;» αναρωτιέται ο περιφερειακός σύμβουλος, Μηνάς Λυριστής. «Αντί να λαμβάνονται τέτοια μέτρα, γιατί δεν έρχονται ποτέ μπουλντόζες να περαστεί το μήνυμα; Αυτό θα έδειχνε ότι η κυβέρνηση πραγματικά θέλει να λύσει το θέμα. Και πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε. Βλέπουμε ένα αυθαίρετο. Ποιος το έχτισε; Δεν υπάρχει ένας μηχανικός, ένα εργολάβος, μια εταιρεία που έριξε το τσιμέντο; Μια εταιρεία που είχε τα σκαπτικά μηχανήματα;».
Πάντως οι διαμαρτυρίες των αρχαιολόγων στις αρχές της εβδομάδας έστρεψαν ξανά τα βλέμματα στη Μύκονο, με το ζητούμενο να είναι πλέον αν οι αρχές θα προχωρήσουν σε κατεδαφίσεις ή θα αφήσουν το θέμα να ξεχαστεί μέχρι να ξεκινήσει και πάλι η τουριστική περίοδος και να έρθει ο επόμενος χειμώνας που το νησί θα συνεχίσει να χτίζεται. Την τελευταία εξαετία άλλωστε, η αρχαιολογία έχει εκδώσει 120 σήματα διακοπής εργασιών για διάφορες αυθαίρετες εργασίες που εντόπιζε, οι πιο πρόσφατοι έλεγχοι βρήκαν 25 νέες αυθαίρετες ανοικοδομήσεις -συμπεριλαμβανομένων και των επεκτάσεων μεγάλων καταστημάτων εστίασης- ενώ εντοπίστηκε μέχρι και τριώροφη οικοδομή την οποία ο ιδιοκτήτης της μπαζώνει με χώμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και το καλοκαίρι την νοικιάζει σε τουρίστες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου