Αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» πανελλαδικά και στον νομό Θεσσαλονίκης καταγράφεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα κάτεργα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν την Τετάρτη 29 Μάρτη από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), το 2022 στον νομό Θεσσαλονίκης η εργατική τάξη θρήνησε 7 νεκρούς και 22 τραυματίες. Και μόλις στο πρώτο τρίμηνο του 2023 μετράμε ήδη 7 νεκρούς εργάτες και 8 τραυματίες!
Πανελλαδικά, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), το 2022 είχαμε 104 νεκρούς και 140 τραυματίες και το 2023 ήδη στη λίστα θανάτου καταγράφονται 49 νεκροί (ανάμεσά τους και οι 12 νεκροί εργαζόμενοι από το έγκλημα στα Τέμπη) και 62 τραυματίες.
Συγκριτικά λοιπόν με τα προηγούμενα χρόνια, μιλάμε για υπερδιπλασιασμό των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων». Αφού το 2018 καταγράφηκαν 46 νεκροί, 51 το 2019 και 41 το 2020.
Επιβεβαιώνεται ότι καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» έπαιξε η διαχρονική και συνειδητή υποστελέχωση και υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας, απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Και φυσικά η μετατροπή της σε «Ανεξάρτητη Αρχή», που αποφάσισε η σημερινή κυβέρνηση, βάζει και το …«κερασάκι στην τούρτα», παρέχοντας ουσιαστικά «ασυλία» στους επιχειρηματικούς ομίλους και προστατεύοντας τις κάθε φορά κυβερνήσεις από τις πολιτικές ευθύνες που έχουν.
Αυτή η κατάσταση, με τους ελάχιστους έως και ανύπαρκτους ελέγχους, λόγω της έλλειψης προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας, έχει δώσει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, που έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε πραγματικές καρμανιόλες για τους εργάτες. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο που καταγγέλθηκε, πως στη Θεσσαλονίκη ο ΣΕΠΕ έχει 3 επιθεωρητές, όταν σε έναν έλεγχο χρειάζονται τουλάχιστον 2.
Την εικόνα συμπληρώνει η διαταγή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ύστερα από αίτημα του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, που αναφέρει ότι δεν χρειάζεται να συντάσσεται έκθεση έρευνας για εργατικά «ατυχήματα» «ήσσονος σοβαρότητας»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου