12 Απριλίου 2023

403η έως 410η ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Αμείωτες οι συγκρούσεις, οι βομβαρδισμοί και οι πολιτικές-διπλωματικές αντιπαραθέσεις



Ρωσικό κατηγορώ κατά ΗΠΑ και ΕΕ, προσδοκίες ευρωπαίων από την Κίνα, διαρροές αμερικανικών εγγράφων με πληροφορίες για τις κινήσεις των εμπλεκόμενων, συνέχεια στρατιωτικών επιχειρήσεων και ρωσικών βομβαρδισμών.

Οι εξελίξεις της βδομάδας:

410Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 9/4

Έρευνα ξεκίνησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τον εντοπισμό της πηγής της διαρροής απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών υπηρεσιών που αναφέρονται στις κινήσεις των εμπελκόμενων μερών στον ουκρανικό πόλεμο. Οι διαρροές  δεν αφορούν μόνον εκθέσεις και έγγραφα για την σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και αναλύσεις για τους συμμάχους των ΗΠΑ. Ακόμη και εσωτερικές συζητήσεις κυβερνήσεων συμμάχων των ΗΠΑ, για τις κινήσεις τους προς υποστήριξη της Ουκρανίας.

Η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι γάλλοι στρατιώτες βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας, όπως δείχνουν κάποια έγγραφα από αυτά που διέρρευσαν. Μία διαφάνεια από τα έγγραφα αποκαλύπτει ότι ένα μικρό απόσπασμα με λιγότερο από εκατό άτομα, προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων από μέλη του ΝΑΤΟ, όπως Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία και Λετονία ήταν ήδη ενεργό στην Ουκρανία.

409Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 8/4

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ερευνά μια από τις σημαντικότερες διαρροές πληροφοριών, με τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φέρονται να αποκαλύπτουν άκρως απόρρητα έγγραφα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, Πλήθος εγγράφων με την ένδειξη “Άκρως απόρρητο” από τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με τη διάταξη των ουκρανικών δυνάμεων, την αεράμυνα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό, απόρρητες πληροφορίες για όπλα και υποστήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι στο Κίεβο.

Επίσης, περιλαμβάνονται οι διαδρομές των αμερικανικών και των συμμαχικών αεροσκαφών αναγνώρισης στη Μαύρη Θάλασσα. τα τρωτά σημεία ορισμένων από τα αμερικανικά όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία· και τη σύνθεση και τον οπλισμό των εννέα ταξιαρχιών του ουκρανικού στρατού που εκπαιδεύονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους για την ερχόμενη εαρινή επίθεση. Αποκαλύψεις που προκάλεσαν το ενδιαφέρον του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις σε 70 γερμανικές πόλεις, περιλαμβανομένου του Βερολίνου, ενάντια στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία και υπέρ της διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών για τη διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια μεγάλη αποθήκη καυσίμων με 70.000 τόνους στην Ζαπορίζια, καθώς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ίδια περιφέρεια και το Ντονέτσκ.

408Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 7/4

Η κρίση στην Ουκρανία προκλήθηκε από τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να γίνει παγκόσμιος ηγεμόνας, είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ. Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι: Αν η Ρωσία ηττηθεί, ο επόμενος στόχος της Δύσης θα είναι η Κίνα.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν μπορεί να καταλάβει το έδαφος της Ουκρανίας. Για την Κριμαία, ίσως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Όμως για τα άλλα εδάφη στα οποία εισέβαλε, πρέπει να το ξανασκεφτεί». «Ο Ζελένσκι δεν μπορεί να τα θέλει όλα», είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα –ο οποίος αναφέρεται σε ομάδα χωρών για μεσολάβηση.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγκαταλείψουμε ούτε ένα εκατοστό του εδάφους μας, απάντησε το Κίεβο.

Η ειδική επιτετραμμένη του ουκρανού προέδρου για την Κριμαία, Ταμίλα Τασέβα, δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στο σχέδιο του Κιέβου για ανάκτηση της χερσονήσου που έχει προσαρτήσει η Ρωσία. «Η Ουκρανία θα επιλέξει τον τρόπο να επαναφέρει την Κριμαία, χρησιμοποιώντας πολιτικά και στρατιωτικά μέσα».

Αμερικανικά διαβαθμισμένα έγγραφα στα οποία αναφέρεται η στρατηγική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, διέρρευσαν σε ηλεκτρονικά μέσα, προκαλώντας την έρευνα του Πενταγώνου.

Οι εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών στην Πολωνία θα σταματήσουν προσωρινά προκειμένου να μετριαστεί ο αντίκτυπος στις τιμές, γνωστοποίησε σήμερα ο πολωνός υπουργός Γεωργίας Ρόμπερτ Τέλους.

407Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 6/4

Το Κίεβο είναι διατεθειμένο να συζητήσει με τη Μόσχα για το μέλλον της Κριμαίας, αν οι ουκρανικές δυνάμεις φτάσουν στα σύνορα της χερσονήσου, ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Αυκρανού προέδρου, Άντρίι Σίμπιχα.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την επικεφαλής της Ευρωπαίκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν (που ακολουθεί πιο σκληρή στάση, τόσο έναντι της Ρωσίας όσο και της Κίνας), είχε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Η πολιτική της Κίνας αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η «προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου» και «η ύψιστη προτεραιότητα είναι να ενθαρρύνει την κατάπαυση του πυρός και να τερματιστεί ο πόλεμος», είπε ο κινέζος πρόεδρος, ο οποίος θα επικοινωνήσει με τον Ζελένσκι όταν παρουσιαστεί η κατάλληλη στιγμή. Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής προεδρίας.

«Γνωρίζω ότι μπορώ να υπολογίζω σε εσάς για την επιστροφή της Ρωσίας στην λογική και όλες τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο γάλλος πρόεδρος στον Σι.

Η Λάϊεν απηύθυνε προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο ότι μία αποστολή όπλων στην Ρωσία θα «πλήξει σημαντικά» της σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα.

Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαίλο Ποντόλιακ, αποκλείει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μέχρις ότου οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείψουν όλη την Ουκρανία, περιλαμβανομένης της Κριμαίας –εκπέμποντας διαφορετικό μήνυμα από προηγούμενη δήλωση συναδέλφου του.

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ επισκέπτεται στην Αθήνα και παίρνει την υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια σε πυροβολικό, πυρομαχικά και οχήματα πεζικού. Κάθε βοήθεια για όσο χρειαστεί, υποσχέθηκε ο έλληνας ομόλογός του.

406Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 5/4

«Η Κίνα, χάρη στη σχέση της με τη Ρωσία, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο», στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος κατά την πρώτη μέρα της τριήμερης επίσκεψής του στο Πεκίνο.

Την Πολωνία επισκέπτεται από σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έφθασε στη Μόσχα για συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

405Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 4/4

Σε ειδική τελετή στις Βρυξέλες η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για μια νέα επιδείνωση της κατάστασης. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί πλήγμα για την ασφάλειά μας και τα εθνικά μας συμφέροντα». «Αυτό μας αναγκάζει να λάβουμε αντίμετρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Δύση αγνόησε την ευκαιρία για ένα εγγυημένο σύστημα παγκόσμιας ασφάλειας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Ριαμπκόφ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε την Ρωσία. Αλλά αυτό είναι δικό τους λάθος», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ.  «Είναι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και οι ηγέτες της Ε.Ε. που δηλώνουν ανοιχτά ότι είναι απαραίτητο να επιβληθεί- αυτό που αποκαλούν- στρατηγική ήττα στη Ρωσία» ανέφερε.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο ύψους 2.6 δισ. δολαρίων.

Τα δύο-τρίτα των ερωτηθέντων στην Γερμανία σε σχετική δημοσκόπηση, δήλωσαν ότι αντιτίθενται στην αποστολή στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών.

404Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 3/4

Με την ένταξη αύριο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό ανακοίνωσε την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος στις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές.

Η Πολωνία παρέδωσε τα πρώτα MiG-29 στην Ουκρανία.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε σήμερα ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι έχουν στείλει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 65 δισ. δολαρίων.

Άμαχοι απομακρύνθηκαν από το Μπαχμούτ. Η Βάγκνερ λέει ότι ελέγχει το δημαρχείο.

403Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 2/4

Ρωσικά πλήγματα στην Κονσταντίνοφκα δυτικά της Μπαχμούτ προς τον άξονα Σλοβιάνσκ – Κραματόρσκ (τελευταία περιοχή στο Ντονέτσκ που δεν ελέγχουν οι Ρώσοι), προκάλεσαν τον θάνατο 6 ανθρώπων και καταστροφές σε 16 κτίρια. Μιά «ιδιαίτερη θερμή» περιοχή, όπως είπε για του Μπαχμούτ.

«Ουκρανικέ λαέ! Σταματήσατε τη μεγαλύτερη δύναμη κατά της ανθρωπότητας του καιρού μας. Σταματήσατε μια δύναμη που περιφρονεί και θέλει να καταστρέψει ό,τι έχει σημασία για τους ανθρώπους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, για τον έναν χρόνο από τη σφαγή στη Μπούτσα

Το Κίεβο εκτιμά σε «πάνω από 1.400» τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν στην περιοχή της Μπούτσα στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής, μεταξύ των οποίων 37 παιδιά. Από αυτούς, οι 637 σκοτώθηκαν μέσα στην ίδια την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου