12 Μαρτίου 2023

378η +379η + 380η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η ουκρανική σύγκρουση και η πολιτική των ΗΠΑ προκαλούν γεωπολιτικές αντισυσπειρώσεις


380Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον προκαλεί η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν με την συνεισφορά της Κίνας. Όπως και οι συνεχιζόμενες τοποθετήσεις των ρώσων και κινέζων ηγετών για ενίσχυση της σινορωσικής συνεργασίας στο διεθνές σκηνικό. Πάπας Φραγκίσκος κατά των “αυτοκρατοριών” που συνεχίζουν τον πόλεμο.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία και η αντιπαράθεση της Δύσης – ΗΠΑ με την Ρωσία, προκαλεί αναδιάταξη διακρατικών συμμαχιών, γεωπολιτικές ανακατατάξεις και αντισυσπειρώσεις έναντι της αμερικανικής ηγεμονίας. Αυτά έχουν προκαλέσει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον, που αποκρυσταλλώνονται στην οπτική τους στη συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής της Κίνας με του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Παράλληλα, την αμερικανική προσοχή προκαλούν οι καθημερινές πλέον τοποθετήσεις ρώσων και κινέζων αξιωματούχων και ηγετών για την σινορωσική προσέγγιση. Την «ενίσχυση» της συνεργασίας τους εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, επισημαίνει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στα συγχαρητήριά του στον «ακριβό του φίλο» Σι Τζινπίνγκ ο οποίος επανεκλέχτηκε πρόεδρος της Κίνας για τρίτη συνεχή θητεία κάτι πρωτοφανές εδώ και δεκαετίες, που δείχνει την πλήρη κυριαρχία του στο κινεζικό σύστημα εξουσίας.

«Η Ρωσία εκτιμά σε μεγάλο βαθμό την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των σχέσεων συνολικής σύμπραξης και στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας. Είμαι βέβαιος ότι ενεργώντας μαζί θα διασφαλίσουμε την ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής σε πολλούς τομείς ρωσοκινεζικής συνεργασίας». «Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε το κοινό μας έργο όσον αφορά τα πιο σημαντικά θέματα της περιφερειακής και διεθνούς ημερήσιας διάταξης», αναφέρει ο Πούτιν σε μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.


Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, σε διαφοροποίηση από τον προκάτοχό του, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα εργαστεί για την υποστήριξη του Ζελένσκι ώστε να καθίσει σε αυτό από την καλύτερη δυνατή θέση, παρέχοντας στο Κίεβο την υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να διασφαλιστεί ότι έχει πλεονεκτήματα στο πεδίο των μαχών.

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του πάπα Φραγκίσκου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται ένεκα των συμφερόντων κάποιων «αυτοκρατοριών» και όχι μόνο της «ρωσικής αυτοκρατορίας». Σε συνέντευξή του στην Ελβετική Τηλεόραση RSI, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είπε ότι ενώ είχε προσφερθεί να πάει στη Μόσχα για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις… και αποτράπηκε.

Στα μέτωπα των συγκρούσεων… Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 50% του Μπαχμούτ, σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW). Στη σημερινή του έκθεση το αμερικανικό think tank σημειώνει επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει όλη την ανατολική περιοχή της πόλης.

*****

  • Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί αντιποίνων στην Ουκρανία

 
 


379Η ΜΕΡ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους, αεροπoρικές επιδρομές και drones, έπληξαν κρίσιμης σημασίας υποδομές σε δέκα περιφέρειες της ουκρανικής επικράτειας. Έγιναν σε αντίποινα των ουκρανικών επιθέσεων στη ρωσική μεθόριο, λέει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. 

Μια «δύσκολη νύχτα» βίωσαν οι Ουκρανοί από το μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών, κατά τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος ανέφερε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 81 πυραύλους για να εκφοβίσει τους ουκρανούς αμάχους. «Αυτό είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν», είπε χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής οι ρωσικές επιθέσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε έντεκα ανθρώπους, στη Χερσώνα, τε στη Λβιβ, στο Ντνιπροπετρόφσκ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι εξαπολύθηκαν μαζικά χτυπήματα αντιποίνων για τις επιδρομές στη ρωσική μεθόριο την προηγούμενη βδομάδα, για τις οποίες κατηγορούνται οι ουκρανικές δυνάμεις.

«Μαζικές πυραυλικές επιθέσεις σε όλη τη χώρα. Επλήγησαν περιοχές στο Κίεβο, στο Κιροβοχράντ, στη Ντνίπρο, στην Οδησσό, στο Χάρκοβο, στη Ζαπορίζια, στη Λβιβ, στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ, Ζιτομίρ, στη Βίννιτσα», ανέφερε προσθέτοντας ότι στόχος των επιθέσεων ήταν κρίσιμης σημασίας υποδομές και κτίρια κατοικιών. Ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών που έχουν προκληθεί στο ενεργειακό σύστημα, και ότι υπάρχουν διακοπές σε όλες τις περιοχές.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει η ουκρανική πλευρά, από τη Ρωσία συνολικά εκτοξεύθηκαν 48 πύραυλοι κρουζ τύπου Kalibr, από τους οποίους υποστηρίζει ότι κατέστρεψε τους 34. Ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας επισημαίνουν ότι δεν διαθέτουν μέσα ικανά να καταστρέψουν τους πυραύλους Kh-22, Kh-47 «Kinzhal» και τους S-300.

Από τις ρωσικές επιθέσεις επλήγη εγκατάσταση ηλεκτρικού ρεύματος στο Κίεβο, με αποτέλεσμα το 40% της ουκρανικής πρωτεύουσας να μείνει χωρίς θέρμανση, όπως ανέφερε ο δήμαρχός της. Στην περιφέρεια της Οδησσού, ο αξιωματούχος Μαξίμ Μαρτσένκο ανέφερε πως «πύραυλοι έπληξαν την περιφερειακή ενεργειακή υποδομή και προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια κατοικιών», μιλώντας για «μαζικό πυραυλικό πλήγμα».

«Ο εχθρός προχώρησε σε περίπου δεκαπέντε πλήγματα στην πόλη και στην περιφέρεια» του Χάρκοβο και σε εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας, ανέφερε ο περιφερειακός αξιωματούχος Ολέγκ Σινεχούμποφ. Άλλες περιοχές που επλήγησαν είναι η Βιννίτσια και η Ρίβνε στα δυτικά και η Ντνίπρο και η Πολτάβα στα κεντρικά.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία, έχασε τη σύνδεσή του με το ουκρανικό σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω ρωσικού πυραυλικού πλήγματος, ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρεία Energoatom. Από την πλευρά τους οι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στην κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της επαρχίας Ζαπορίζια κατήγγειλαν ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό οφείλεται σε «προβοκάτσια».

«Αυτή τη στιγμή ο σταθμός πέρασε σε κατάσταση ‘black out’ για έκτη φορά μετά την κατοχή», πρόσθεσε η Energoatom. «Αν δεν αποκατασταθεί η εξωτερική τροφοδοσία του πυρηνικού σταθμού με ηλεκτρική ενέργεια, ενδέχεται να σημειωθεί ατύχημα που θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», τόνισε. Αργότερα, ο ουκρανός διαχειριστής του δικτύου Ukrenegro ανακοίνωσε πως αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση. «Κάθε φορά παίζουμε με τη φωτιά και, αν επιτρέψουμε σ’ αυτή την κατάσταση να διαρκέσει, μια μέρα η τύχη μας θα αλλάξει», προειδοποίησε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι.

*****

  • Συζητούν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και διαπραγματεύσεις… μακροπρόθεσμα

 


378Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Γαλλίας συζήτησαν τις… μακροπρόθεσμες προοπτικές ειρήνης στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι αποκλείει κάθε συνομιλία με τον Πούτιν πριν οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρήσουν από την Ουκρανία. Νέα δημοσιεύματα για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική εντοπίζουν ως δράστες… ιδιώτες Ουκρανούς.

Η εξέλιξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία, η συνέχιση της δυτικής υποστήριξης στο Κίεβο, αλλά και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ειρήνης βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Γαλλίας. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, Μπάϊντεν και Μακρόν «επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να προσφέρουν στην Ουκρανία την απαραίτητη στρατιωτική στήριξη, για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να αποτύχει η ρωσική επιθετικότητα».

Ο Μακρόν «αναφέρθηκε με τον αμερικανό ομόλογό του στις προοπτικές για μια επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη μακροπρόθεσμα. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν κυρίως τις εγγυήσεις ασφαλείας που μπορούν να δοθούν στην Ουκρανία», αναφέρει η γαλλική προεδρία χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Στόχος της γαλλικής διπλωματίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι να βρεθεί τελικά μια λύση στη σύγκρουση μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Το Παρίσι έχει δεχθεί συχνά επικρίσεις (κυρίως από την Ουκρανία και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης) – που θεωρούν πρόωρο να γίνεται λόγος για διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μάλιστα, ο ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο CNN είπε ότι δεν πρόκειται να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν έως ότου αυτός φύγει από την Ουκρανία.

Σε συνέχεια των διαφόρων δημοσιευμάτων τις τελευταίες μέρες σχετικά με τους δράστες των επιθέσεων και εκρήξεων στους αγωγούς Nord Stream, οι βρετανικοί Times γράφουν σήμερα ότι η Δύση γνωρίζει το όνομα του ανθρώπου που χρηματοδότησε την ανατίναξη των αγωγών στη Βαλτική και είναι ουκρανός πολίτης που δεν σχετίζεται με την κυβέρνηση Ζελένσκι. Όπως επισημαίνει πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία, ο οποίος πλήρωσε με δικά του χρήματα το μίσθωμα της θαλαμηγού, την πρόσληψη επίλεκτων δυτών, τα πλαστά διαβατήρια και τις αγορές εκρηκτικών που είναι διαθέσιμα μόνο στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Να σημειωθεί ότι δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες αναφέρουν ότι το σαμποτάζ έφερε σε πέρας φιλοουκρανική ομάδα (New York Times), ενώ το γιοτ από το οποίο ξεκίνησε η επιχείρηση δολιοφθοράς των αγωγών είναι ιδιοκτησία εταιρείας που ανήκει σε δύο Ουκρανούς.

Πάντως το Κρεμλίνο σχολιάζει το γεγονός των ταυτόχρονων δημοσιευμάτων για τις εκρήξεις. Επί της ουσίας αμφισβητεί κατά πόσο οι επιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς κρατική υποστήριξη. «Σχετικά με κάποιον ‘Δρ. Διάβολο’ που οργάνωσε αυτό, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η επιχείρηση αυτή θα μπορούσε να έρθει σε πέρας μόνο με καλά εκπαιδευμένες κρατικές υπηρεσίες και δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες στον κόσμο», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στο μέτωπο των σφοδρών συγκρούσεων στην Μπαχμούτ του Ντονέτσκ, η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner έχει τον πλήρη έλεγχο του ανατολικού τμήματος της πόλης, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Γεβγένι Πριγκοζίν. Σε συνέντευξή του στο CNN ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι αν ο ρωσικός στρατός καταλάβει την Μπαχμούτ θα έχει «ελεύθερο τον δρόμο» για να προσπαθήσει να ελέγξει και άλλες πόλεις στο Ντονμπάς.

Η ανησυχία του Κιέβου ότι ο έλεγχος από τη Ρωσία του Μπαχμούτ θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω προώθηση των δυνάμεων της Μόσχας, φαίνεται πως είναι ακριβώς ο στόχος της ρωσικής πλευράς. Όπως δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιοχή θα συνεχιστούν καθώς η κατάληψη του Μπαχμούτ είναι το «κλειδί» για την έναρξη περαιτέρω επιχειρήσεων βαθύτερα στη χώρα. Η Μπαχμούτ «είναι σημαντικός κόμβος (των γραμμών) άμυνας των ουκρανών στρατιωτών στο Ντονμπάς», σχολίασε, προσθέτοντας ότι: «Η κατάληψή της θα επιτρέψει να διεξαχθούν νέες επιθετικές επιχειρήσεις σε βάθος». Κατά τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η Μπαχμούτ μπορεί να πέσει τις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου