Το TPP παραβρέθηκε στη Δικαστική Αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, όπου το δικαστήριο αποφάσισε την απαλλαγή των 11 αγωνιστών και αγωνιστριών από την Τουρκία από όλες τις κατηγορίες, πλην ενός για απλή οπλοκατοχή, ο οποίος αναμένεται επίσης να αποφυλακιστεί, καθώς η ποινή του έχει ήδη υπερεκτιθεί. Για νίκη της αντίστασης κάνουν λόγο οι αγωνιστές από την Τουρκία, που διεξήγαγαν 96 ημέρες απεργίας πείνας, απέναντι στην πρωτόδικη καταδίκη. Οι συνήγοροι υπεράσπισης μιλούν για δικαίωση και σκευωρία που κατέρρευσε, καθώς «μια υπόθεση απλής οπλοκατοχής διογκώθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε υπόθεση 'διεθνούς τρομοκρατίας'».
Στην προηγούμενη δικάσιμο, οι συνήγοροι υπεράσπισης συντάχθηκαν με την εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή των αγωνιστών από την Τουρκία. Η εισαγγελέας είχε αποδομήσει πλήρως το κατηγορητήριο, που βασίστηκε αποκλειστικά στις καταθέσεις του μάρτυρα κατηγορίας αστυνομικού, κάνοντας λόγο για αντιφάσεις και ψέματα και προτείνοντας την απαλλαγή των κατηγορουμένων από όλες τις κατηγορίες, πλην ενός για απλή οπλοκατοχή. Σύμφωνα με την εισαγγελέα ο αστυνομικός «δεν προσέφερε κανένα πραγματικό γεγονός, παρά μόνο την άποψη του», ενώ έκανε λόγο για «μένος των αρχών» κατά πολιτικών προσφύγων, επισημαίνοντας πως «η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων δεν πρέπει να γίνεται για εξυπηρέτηση εξωθεσμικών σκοπών».
Οι αγωνιστές από την Τουρκία είχαν καταγγείλει στο ΤΡΡ, ότι η πρωτόδικη απόφαση βασίστηκε σε ανύπαρκτα και παράλογα στοιχεία, ενώ πριν ξεκινήσει η πρωτόδικη διαδικασία «η (ελληνική) κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει πως είμαστε τρομοκράτες» και «ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε σε ένα κανάλι ότι η Τουρκία ζήτησε να συλληφθούμε και να φυλακιστούμε και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση, που το έπραξε», ενώ κατήγγειλαν πως είχαν δεχθεί επανειλημμένα αστυνομικά βασανιστήρια.
Ομόφωνα αθώοι, πλην ενός, που καταδικάστηκε μόνο για απλή οπλοκατοχή
Η πρόεδρος διαβάζει το ονόματα των κατηγορουμένων, οι οποίοι είναι όλοι παρόντες. Ανακοινώνει πως γίνεται δεκτή η έφεση, με τους 10 κατηγορούμενους να κρίνονται ομόφωνα αθώοι για όλες τις κατηγορίες. Αθώος ομόφωνα κρίνεται και ο 11ος κατηγορούμενος, ο Σενάν Οκτάι, για όλες τις κατηγορίες, με εξαίρεση την απλή οπλοκατοχή.
Η Αλέκα Ζορμπαλά, εκ μέρους των συνηγόρων υπεράσπισης, επικαλείται ως ελαφρυντικό για τον Σενάν Οκτάι, το γεγονός πως ο κατηγορούμενος δεν εξωθήθηκε στην πράξη του από ταπεινά κίνητρα, αλλά ακολούθησε τη συνείδηση του, διευκολύνοντας έναν ομοεθνή του, ο οποίος έδινε έναν δίκαιο αγώνα. Επικαλείται την εκτίμηση και τον σεβασμό στην προσωπικότητα του Σενάν Οκτάι από την ελληνική κοινωνία, που εκφράστηκε από την παρουσία μαρτύρων υπεράσπισης από συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία και λαϊκές οργανώσεις. Επικαλείται επίσης την διαγωγή του ως κρατούμενος, καθώς εργαζόταν οικειοθελώς εντός της φυλακής, παρά την άσχημη κατάσταση της υγείας του. Η εισαγγελέας αποδέχεται τα ελαφρυντικά, κάνοντας λόγο για θετική και επωφελή συμπεριφορά του Σενάν Οκτάι, επισημαίνοντας μάλιστα πως αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με την καλή διαγωγή καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησης, αλλά και με την ανάληψη ευθύνης για την πράξη που κρίθηκε ένοχος, ώστε να μην εκτεθούν οι συγκατηγορούμενοι του. Η έδρα αποσύρεται για να συσκεφθεί.
Αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς στον Σενάν Οκτάι, ο οποίος αποφυλακίζεται, καθώς η ποινή έχει υπερεκτιθεί – Τα κατασχεμένα αντικείμενα θα επιστραφούν
Η έδρα αναγνωρίζει το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς, με την ποινή που επιβάλλεται στον Σενάν Οκτάι να είναι 18 μήνες. Η ποινή του έχει ήδη υπερεκτιθεί. Η εισαγγελέας προτείνει τη δήμευση των όπλων και των πλαστών εγγράφων, αλλά όχι τη καταστροφή τους. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζητούν την επιστροφή των κατασχεθέντων αντικειμένων και χρημάτων. Η εισαγγελέας αποδέχεται και διατάσσει την επιστροφή των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων. Διατάσσει τη δήμευση των αντικειμένων που δεν έχουν κάτοχο. Η υπεράσπιση ζητά αντ’ αυτού την απόδοσή των αντικειμένων, που δεν έχουν συγκεκριμένο κάτοχο στον ενοικιαστή του ακινήτου. Η έδρα διακόπτει για να αποφασίσει.
Η έδρα επανέρχεται, διατάσσοντας την απόδοση όλων των κατασχεθέντων της Αυλώνος στον ενοικιαστή του ακινήτου, Καγιά Χασάν, του κατασχεθέντος χρηματικού στον Αλί Ερκάν Γκόκουγλου, καθώς και των κατασχεθέντων της Τζαβέλα στον ενοικιαστή Σενάν Οκτάι.
«Η αντίσταση νίκησε»
«Είμαστε χαρούμενοι γιατί νικήσαμε σε μια υπόθεση που ήταν πολύ βαριά, ως αποτέλεσμα της αντίστασής μας επί 97 ημέρες. Πάντα πιστεύαμε στην αντίσταση, τον εαυτό μας και την αλληλεγγύη. Αυτή η νίκη ανήκει, όχι μόνο σε εμάς, αλλά σε όσους συμμετείχαν σε αυτόν τον αγώνα. Σας ευχαριστούμε όλους και συνεχίζουμε μαζί σας τον αγώνα μας στην κοινωνία» δήλωσε ο Ντεμίρ Χαλίλ, εκ μέρους των 11 αγωνιστών από την Τουρκία, έξω από τη Δικαστική Αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού
Εκ μέρους των συνηγόρων υπεράσπισης, ο Δημήτρης Σαραφιανός δήλωσε: «Σήμερα είναι μια μέρα μεγάλης νίκης, για τον αγώνα και την αλληλεγγύη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Έπρεπε να φτάσουν στο σημείο οι κρατούμενοι να θέσουν την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο, προκειμένου να αποδειχθεί αυτό που τελικά αποδείχθηκε πλήρως σήμερα. Ότι πρόκειται δηλαδή για μια περίπτωση απλής οπλοκατοχής, η οποία με βάση μια πολιτική απόφαση είχε διογκωθεί και τους είχαν αποδοθεί 333 χρόνια κάθειρξης στον α’ βαθμό. Η σκευωρία αυτή κατέρρευσε και χάρη στην αλληλεγγύη και τους αγώνες, όλες οι σκευωρίες θα καταρρέουν στα δικαστήρια»
Η Κωνσταντίνα Καρτσιώτη, μέλος του ελληνικού τομέα του Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου, δήλωσε: «Σήμερα είμαστε πολύ χαρούμενοι. Τελείωσε η δίκη των 11 αγωνιστών, συντρόφων και συντροφισσών μας, από την Τουρκία, 3 χρόνια μετά την κατασταλτική επιχείρηση που δεχτήκαμε στις 19 Μαρτίου 2020. Δώσαμε έναν τεράστιο αγώνα απέναντι στον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό, τις επιταγές των ΗΠΑ και ΕΕ … Η αντίσταση απεργίας πείνας, η οποία διεξήχθη έδωσε αποτελέσματα. Η αντίσταση, μέσα και έξω από τις φυλακές, ήταν που έφερε τη νίκη. Για 3 χρόνια δεν σταματήσαμε ποτέ να αγωνιζόμαστε απέναντι στην εκδικητική ποινή κάθειρξης, που δόθηκε στις 19 Ιουλίου του 2021, η οποία καταδίκασε σε 333 χρόνια τους 11 αγωνιστές και αγωνίστριες. Αποδείξαμε για μια ακόμα φορά πως δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουμε απέναντι στις επιθέσεις του ιμπεριαλισμού και του φασισμού. Γιατί το να αγωνίζεσαι ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό δεν είναι έγκλημα, είναι καθήκον».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ
της εικόνας
Δήλωση συνηγόρων υπεράσπισης: «Μια υπόθεση απλής οπλοκατοχής διογκώθηκε σε υπόθεση “διεθνούς τρομοκρατίας”»
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟτης εικόνας
«Μια υπόθεση απλής οπλοκατοχής, που τον Μάρτιο του 2020 διογκώθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές σε υπόθεση “διεθνούς τρομοκρατίας”, αποκαταστάθηκε σήμερα στις πραγματικές της διαστάσεις ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας» ανέφεραν σε δελτίο Τύπου οι Κούρτοβικ Ιωάννα, Ζορμπαλά Αλέκα, Σαραφιανός Δημήτρης, Καμπαγιάννης Θανάσης, Πατρικουνάκος Πατρίκιος και Γιαννακοπούλου Βούλα, συνήγοροι υπεράσπισης των 11 κατηγορούμενων αγωνιστών και αγωνιστριών από την Τουρκία.
Προσθέτουν πως «οι ένδεκα Τούρκοι αγωνιστές και αγωνίστριες, που βρίσκονται στην Ελλάδα ως πολιτικοί πρόσφυγες και πέρασαν τρία χρόνια στη φυλακή εκτίοντας τις ποινές πολυετούς κάθειρξης που τους επέβαλε το πρωτόδικο δικαστήριο, είναι από σήμερα και με απόφαση δικαστηρίου ελεύθεροι. Οι δέκα από αυτούς αθωώθηκαν εξ ολοκλήρου για όλες τις κατηγορίες που τους βάρυναν (ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή, κοκ) με ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου. Ο ενδέκατος αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες εκτός του αδικήματος της απλής (και όχι διακεκριμένης όπως εισαγόταν) οπλοκατοχής. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με ψήφους 3-2 και η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε ομόφωνα ήταν 18 μήνες φυλάκισης με αναγνώριση ελαφρυντικού. Θυμίζουμε ότι η εισαγγελική πρόταση ήταν ομοίως απαλλακτική και ταυτόσημη με την απόφαση του δικαστηρίου».
«Η μαζική καμπάνια συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους κατηγορούμενους αγωνιστές και αγωνίστριες από την Τουρκία, η αντίσταση των ίδιων που εκφράστηκε με την πολυήμερη απεργία πείνας στις ελληνικές φυλακές και που διακόπηκε με την απόφαση αναστολής της ποινής τους, η μάχη που δόθηκε μέσα στη δικαστική αίθουσα με την παρουσία δεκάδων μαρτύρων υπεράσπισης από το ελληνικό κίνημα, στέφθηκαν τελικά με επιτυχία. Η διαδικασία στο ακροατήριο διεξήχθη δικονομικά άψογα, η δε εισαγγελική λειτουργός και το δικαστήριο τίμησαν τον ρόλο τους με την πρόταση και την απόφασή τους. Ο πρόσφατος σεισμός στην Τουρκία αλλά και το έγκλημα των Τεμπών στην Ελλάδα δείχνουν ότι ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, τους ενώνει όμως ο αγώνας για ψωμί, ειρήνη και δημοκρατία. Η μάχη για τα δημοκρατικά δικαιώματα στη γειτονική Τουρκία, όσο και για την υπεράσπιση και την επέκτασή τους στη χώρα μας, συνεχίζεται» καταλήγουν οι συνήγοροι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου